Prvou budovou vyhrievanou výlučne fasádnymi reaktory naplenenými riasami postavili v Hamburgu, Nemecko. Táto budova predstavuje prirodzené vyústenie niekoľkoročného výskumu potenciálu rias v transformovať slnečnú energiú na energiu tepelnú. Rýchlorastúce riasy pestované v "akváriách" umiestnených na fasáde budovy pohlcujú až tri štvrtiny dopadajúcej slnečnej energie.

BIQ house vykurovaný touto energiou a navrhnutý architektonickou firmou Splitterwerk je súčasťou tohtoročného Medzinárodného stavebného veľtrhu IBA v nemeckom Hamburgu. Celkom 200 m2 fasády pokrývajú reaktory orientované na juh a východ. Každý zo 129 reaktorov rozmerom 2,5 x 0,7 metra tvorí kontrolované prostredie pre rýchlorastúce riasy. Tieto "skleníky" sú kontinuálne prečerpávané oxidom uhličitým a výživou, čo predstavuje za prísunu slnečnej energie vhodné prostredie pre množenie rias.

Namnožené riasy sa odoberajú z nádrží a prenášajú potrubím do technickej miestnosti domu. Tam riasy kvasia a putujú do zariadenia na výrobu bioplynu, ktorý poháňa vykurovací systém bytového domu. Riasy produkujú až päťnásobné množstvo biomasy na hektár ako suchozemské rastliny.

Autori projektu veria v schopnosť budovy na samostatný chod vďaka tomuto obnoviteľnému zdroju energie. BIQ house bude naďalej predmetom štúdie na preskúmanie udržateľnosti a samostatnosti tohto systému. Autori zo Splitterwerk rozpracovali ďalšiu štúdiu budovy , ktorá bude vybavená týmto zdrojom energie. Budova bude ale mnohonásobne väčšia a mohla by predstavovať nový pohľad na udržateľnú výstavbu a energeticky nezávislé budovy. Štúdiu spracovali pre súťaž Taiwan Tower Conceptual Design Competion for Taichung.

Zobrazenia: 1067

Komentár


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Máj 6, 2013 na 18:58

Keď naše krásne akvárko zazelenel, tak som myslel že je to zle. Teraz som dozvedel, že o nič nejde, len ryby kúria... :)


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Máj 4, 2013 na 15:09

ak sa niečo pokazí zakúriš do kotla :)


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o Máj 3, 2013 na 8:48

... fascinujúce technológie ... pri pohľade na takéto sci-fi si vždy predstavím aké to bude, keď sa niečo na tom pokazí a skolabuje celý systém

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby