Klasika je klasika...

Na strmom svahu na okraji Viedenského lesa sa nachádza najnovší projekt spoločnosti Alles WirdGut – malý rodinný dom, ktorý nazvali LOU. Prvý dojem zo stavby naviac podčiarkuje jeho matná čierna fasáda.

 

Vo vnútri však obyvateľom ponúka rôznorodé obytné prostredie, rozložené na siedmych úrovniach, z ktorých sa každá vonkajšiemu svetu otvára iným spôsobom.  Poloha domu na kopci mu poskytuje dostatok prirodzeného svetla ako aj otvorené priestranstvo, ktoré je možné využívať na rôzne účely. Pivničné priestory sú spracované tak, aby vytvárali plnohodnotné obývacie priestory. Nad nimi sa nachádza hlavný obytný priestor, ktorý sa opiera o svah a je oddelený od záhrady len stenou z okien, cez ktoré je možné do záhrady aj vstúpiť.

 

V strede obytného priestoru sa nachádza betónové jadro s kuchyňou a ohniskom. Toto jadro podopiera súkromné izby na poschodí. Nachádzajú sa tu izby rodičov a detí, no každá na inej úrovni a s vlastnou loggiou, čo zaručuje dokonalé súkromie. Pod strechou sa nachádzajú kúpeľňa a sauna s terasou, z ktorej je výhľad na okolitý les.


Nájsť viac podobných fotografií na Stavebnictvo.sk - Pre tých čo pomáhajú, alebo chcú lepšie bývať.

 

Zdroj :WORLD ARCHITECTURE NEWS

 

Zobrazenia: 1214

Komentár


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Marec 28, 2011 na 14:20

:D   ...všetko beriem, a sami viete že Vás uznávam a rešpektujem. (do konca sem-tam celkom žeriem Vaše uštipačné poznámky) Ja s niečim iným mám problém: každý štýl (či je to organika, alebo minimalizmus, rustik alebo bársčo) má podarené a menej podarené výsledky. Tokyjské Edge vo svojej jednoduchosti je fantastické (aj tak že to úplne nie je moja krvná skupina) alebo Lein polyfunkčný objekt obdivujem vo svojej jednoduchosti.

Sú tu architekti, ktorí by vedeli potvrdiť že sa dá aj obyčajnú čiernu kocku vychváliť do neba a architektonicky dokázať jeho opodstatnenie, alebo práve naopak "stiahuť pod čiernu zem".

Každému sa páči niečo iné, preto sme ľudia. Ja hľadám výnimočnosť v každom projekte, miera odvahy je pre mňa ukazovátko estetickej hodnoty projektu. Keby Sir Foster na Zvolenskej lúke postavil z vnútra bielu z vonka čiernu kocku a bolo by to v každom časopise ako projekt roka aj tak by som to vnímal ako obyčajnú čiernu kocku, ktorú navrhne a postaví aj stredne šikovný murár aj keď sa zle vyspí. Za tie roky čo robím v našom brandži už som mal možnosť vidieť strašne fúru projektov, párkrát som sa stretol aj stým že obyčajný stolár sám od seba spravil architektonicky hodnotnejší projekt ako samotný študovaný architekt.

V mojich očiach tento dom mal v sebe toľko možnosti a príležitosti aby sa stal skutočne vydareným projektom. Ani by mu veľa nechýbalo. No nestalo sa, a preto ma štve. Preto to hodnotím ako obyčajná čierna kocka bez fantázie. 

 


ARCHITEKT
Komentár osoby marketa anna medas o Marec 26, 2011 na 19:55
berte to ako lem kcete:) ved nazor ma kazdy,a iny vecsinou. prehodnot si co sa ti na tom paci, co nie. nemusis hned zavrhovat. mozno neboli drahe materialy. to co je ciste, nie precackane, nemusi byt hned drahe. ciste jednoduche je niekedy viac. ano, cierna kocka navonok, zvnutra biela:) to vsetky domy maju byt biele? ci? ciste priestory, dycha to volnostou. zaujimave riesenie:) a fantazia nie vzdy suhlasi stym co mas ty, ci jano, ci peto ci ja v hlave. preto je to fantazia, lebo je to kazdeho inak ponata fantazia. ved co by to bolo za fantaziu, keby ju mal kazdy rovnaky?

ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o Marec 23, 2011 na 22:43
ja by som samotný domček na bývanie bral, z WAN tu budú aj klasiky, ale prvé čo mi udrelo do očí bola viac štruktúra ako samotná čierna farba - tu je prípadne ešte viac foto z interieru: http://www.alleswirdgut.cc/awg.php?go=LOU (potom kliknut na Innen)

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Marec 20, 2011 na 10:51

ja viem že by som mal byť odpadnutý od krásy, je to minimalizmus, krásne presvetlené prietory, drahé materiály...

ale akosi nie som (sypem popol na hlavu) ale z takých domov v mojich očiach je "12 presne tucet" (viem že Markétka ma zato preklaje :)) ale podľa mňa ten dom je špatná čierna kocka, interiér je síce "novodobý oficiálný cool štýl" ale nevidím v tom ani štipku fantázie. Jedine sklenené zábradlie na schody s kamenným obkladom pôsobí "slušne" ale už aj toto sa mi zdá akosi otrepané... Pôsobí síce obdobne ako dom v Tokyu Edge (perfektný) - ale nie sú vôbec jedna váhová kategória. Keby to robil noname architekt, tak to beriem do kategórie "ujde to" ale je to publikované od WAN, ako architektonický skvôst, tak to tak neberiem...

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby