V zime majú priaznivci vojenskej histórie na severovýchode Slovenska obmedzené možnosti oboznamovania sa s touto zaujímavou kapitolou oslobodzovania Slovenska. Hlavná sezóna trvá od 1.mája do 15.októbra, potom Vojenské historické múzeum, Múzejné oddelenie Svidník, niektoré atrakcie obmedzí. Uzatvorená je vyhliadková veža na Dukle.

Našťastie pre turistov je celoročne otvorené Vojenské múzeums expozíciou priamo vo Svidníku. Časy otvorenia sa však rôznia a treba si na to dať pozor. V období 16. októbra až 30. novembra a 1. apríla až 30. apríla majú otvorené v utorok až piatokod9.00 do 15.00 hod., v sobotu a nedeľu od 11.00 do 15.00 hod. V období 1. decembra až 31. marca v utorok až piatok majú otvorené od 9.00 do 15.00 hod., ale v sobotu, nedeľu a počas štátnych sviatkov majú zatvorené.V parku neďaleko múzea sa nachádza externá expozícia ťažkej vojenskej techniky, pri ktorej sa s obľubou fotografujú hlavne deti a mládež.

Vojenské múzeumvo Svidníku dokumentuje kapitolu vojnových dejín. Sídli v budove, ktorá tvarom pripomína protitankovú mínu. Je to preto, lebo jeho expozícia podáva zaujímavé svedectvo o priebehu Karpatsko-duklianskej operácie v roku 1944.Dokumentuje priebeh ťažkých bojov, ktoré sa na severovýchode Slovenska odohrávali v prvej aj druhej svetovej vojne. V múzeu sú autentické fotografie z bojov, osobné pamiatky, rôzne druhy zbraní a nálezy z bojísk o Dukliansky priesmyk.V parku je externá expozícia ťažkej vojenskej techniky. V susedstve expozície stojí od roku 1954 Pamätník sovietskej armády, kde je pochovaných vyše 9 000 vojakov padlých na jeseň 1944.Zdroj: www.vhu.sk

Riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek k tomu poznamenáva: „Od roku 2017 je našim členom v OOCR aj mesto Svidník a tým sa zvýšila atraktivita ponuky severovýchodu Slovenska pre cestovný ruch. K atrakciám pamiatok UNESCO v meste Bardejov a kúpeľníctva v Bardejovských kúpeľoch, sa pridala vojenská história.Návštevníci v sezóne z vyhliadkovej veže obdivujú bojisko na Dukle a mimoriadne atraktívne je pre nich dotýkať sa tankov a inej ťažkej bojovej techniky rozmiestnenej v areáli prírodného múzea a okolo cesty do Svidníka. Lozenie po tankoch a bojovej technike a fotografovanie sa s nimi fascinujú hlavne deti a mládež. Aj tento rok sme zaznamenali úspešnú hlavnú sezónu, keď sa nám počet návštevníkov medziročne opäť zvýšil. Hlavným ťahúňom je domáci turizmus, zvyšujú sa aj počty Poliakov.“

Región severovýchodného Slovenska má čo ponúknuť celoročne a atraktívny je v lete i v zime. Od histórie, kultúry, podujatí, športových aktivít, cyklotrás až po relax a kúpeľnú liečbu v Bardejovských kúpeľoch. Skutočným klenotom turistického ruchu je historické mesto Bardejov zapísané v UNESCO. V okolí Bardejova je 5 navzájom prepojených cyklotrás, s dĺžkou viac ako 8 km. Tvoria ich tri liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon a Čerešenka, Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. K dispozícii je aj 35 km značených turistických chodníkov.

Bardejovské kúpele sanachádzajú 5 km od Bardejova. Patria k najobľúbenejším a najstarším slovenským kúpeľom. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness Spa - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie (bez plaveckého bazénu) je v kongresovom hoteli Alexander. V komplexe Wellness Spa je možné využiť denne bazén a saunový svet. Luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander je najlepšou voľbou pre konanie kongresov, školení, seminárov, workshopov, teambuildingov, obchodných stretnutí, ale aj svadieb a zábav.

Mesto Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska.Návštevníci tu môžu obdivovaťRadničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Medzi klenoty patrí Bardejovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená na národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bethamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

V okolí Bardejova je zachovaných 7 gréckokatolíckych a 1 rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry. Príjemným cieľom výletov je aj agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer a Zborov. Z Bardejovských Kúpeľov cez Zborovský hrad je vybudovaný okružný náučný chodník. Bardejov a okolie sú ideálnou destináciou na rodinnú dovolenku a výlety.

Mesto SVIDNÍK je centrom podduklianského regiónu, ktorý je úzko spätý s kultúrou a históriou Rusínov a Ukrajincov na Slovensku.Svidník (12 450 obyvateľov) a jeho okolie s pestrou a mnohotvárnou prírodou ponúka návštevníkom veľa možností na oddych, šport, turistiku a rekreáciu. V letnom období sú atraktívne Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska a Rusínsky festival, na ktorých sa prezentujú ľudové tradície a kultúra pôvodného etnika na severovýchode Slovenska.Dominantou centra Svidníka je socha armádneho generála Ludvíka Svobodu, jediná v strednej Európe.

Vo Svidníkusa nachádza aj Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry, jedinečné, špecializované a najstaršie národnostné múzeum na Slovensku. Jeho súčasťou je skanzen ľudovej architektúry so vzácnym dreveným chrámom a Galéria Dezidera Millyho, ktorej dominantou je súbor ikon, patriacich medzi najstaršie zbierkové predmety múzea.V kategórii národných kultúrnych pamiatok je v okolí Svidníka jedenásť drevených chrámov východného obradu. Okolie poskytuje možnosti spoznávania ľudových zvykov a obyčajov, pešiu turistiku po značkových chodníkoch, stanovanie, cykloturistiku, autoturistiku, kúpanie –vo Svidníku je vodný svet Aquaruthenia Svidník s krytými bazénmi a wellness s celoročnou prevádzkou. V zime sú tu možnosti lyžovania a sánkovania.

Viac je na : www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk,www.svidnik.sk

Zobrazenia: 163

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby