Knižnica v New Jersey, navrhnutá firmou BKSK Architects, zdvihla maloobchodný predaj v okolí o 15%.

Podľa Jinny Baeckler, hlavnej knihovníčky v Plainsboro, New Jersey, knižnice spôsobovali neustále rovnakú vec: zhromažďovali ľudí, ktorí boli nadšení pre to čo robia a chceli sa podeliť s tými, ktorí sa chcú učiť. Podľa Beacklerovej, nová knižnica v Plainsboro z dielne BKSK Architects uchopila tradičnú budovu knižnice, pričom si uvedomila programové potreby a ich mnohé úrovne a vyjadrila tieto funkcie overené časom v nádhernej súčasnej architektúre.

 

BKSK premenili tradičné prvky knižnice, pričom zachovali ich funkčnosť no zmenili ich formu, pričom otvorene odhalili komplexnosť a bohatstvo budovy z pohľadu od vchodu. Knižnica je technologicky na vysokej úrovni a efektívne využíva energiu, v čom jej v tom stále tam, kde je to možné, napomáhajú udržateľné stavebné materiály a stavebné systémy.

 

Budova je z väčšej časti zložená z jednoduchých pravouhlých tehlových blokov, uložených okolo otvoreného preskleného átria, ktoré vytvára protipól k hlavnému námestiu, ktoré sa nachádza v blízkosti budovy. Slúži ako organizačný prvok pre rôzne individuálne priestory. Zatiaľčo hlavné átrium pripomína tradičnú knižničnú čitáreň, nie je tento priestor izolovaný alebo využívaný ako tiché útočisko. Funguje skôr ako otvorený transparentný stred stavby, viditeľný z vonku a pôsobiaci prívetivo.


Nájsť viac podobných fotografií na stavebnictvo.sk

Knižnica v Plainboro bola otvorená na jar 2010 a odvtedy slúži ako dôležitý prvok pri budovaní komunitného života, spájania ľudí a pozdvihovania hodnôt spoločnosti a vzdelania v meste. Zároveň tvorí dôležitý element v komerčnom úspechu blízkych obchodov. Jinny Baecklerová vysvetľuje: „Odkedy sme knižnicu otvorili, obrat v blízkych obchodoch vyskočil o skoro 15% a priemerná návštevnosť knižnice dosahuje 1000 návštevníkov denne, čo je skoro 5% zo všetkých obyvateľov mesta.“

Architekt : BKSK Architects

Zdroj : WORLD ARCHITECTURE NEWS

Zobrazenia: 175

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby