Bratislava, 27. septembra– „Sklársky priemysel potrebuje zavádzať inovácie rýchlejšie, ak nechce riskovať, že stratí svoj trhový podiel v prospech iných materiálov,“ vyhlásil na nedávnej konferencii Glass Performance Days (GPD) Scott Thomsen, prezident americkej sklárskej spoločnosti Guardian Industries. GPD je kľúčové svetové podujatie sklárskeho priemyslu, ktoré sa každé dva roky koná vo fínskom Tampere. 

Jednou zo zásadných otázok pre odvetvie je, aké trhové miesto si dokáže sklo v budúcnosti nájsť. V tom by podľa Thomsena mali kľúčovú rolu zohrávať práve inovácie. V tomto kontexte vidí šéf Guardianu možnosť ďalšieho rozvoja sklárskeho priemyslu vo zvyšovaní funkcionality skla a hľadaní a vysvetľovaní nových možností jeho uplatnenia.

Experti sa zhodujú, že sklo je stále nedoceneným stavebným materiálom a skrýva v sebe veľký potenciál. Podľa Guardianu je dôležité, aby architekti a stavitelia mali k dispozícii presné a jasné informácie o výhodách presklených fasádových riešení pre konkrétny priestor a jeho funkčnosť. Kvalitné zasklenie má totiž vynikajúce izolačné vlastnosti a môže zároveň slúžiť ako pasívny zdroj energie. Pritom využíva energiu priamo zo slnka, ktorá je zadarmo, čo pomôže znížiť prevádzkové náklady.

Thomsen zároveň upozornil, že dnešný sklársky priemysel sa mení len veľmi pomaly. Inovačný cyklus trvá 15 až 20 rokov, čo je expertmi z odvetvia považované za pridlho. A to najmä ak sklo porovnávame s inými materiálmi. Napríklad v oblasti vývoja a výroby polovodičov dochádza k výrazným inováciám každý rok. O niečo dlhší inovačný cyklus zaznamenáva automobilový či farmaceutický priemysel, kde výraznejšie zmeny prichádzajú po vždy 5 až 7, resp. 10 rokoch.

Guardian očakáva, že tempo zmien v sklárskom priemysle porastie. „Jednou z vecí, ktoré sa budú meniť najrýchlejšie, je energetická legislatíva,“ predpokladá Thomsen. Podľa neho je dôležité, aby sa inovácie dostali do všetkých úrovní a oblastí priemyslu. „Všetky články reťazca musia spolupracovať, aby sme mohli zdokonaľovať každý aspekt našej činnosti.“ Nositeľmi inovácií by mali byť všetci, čo sa zúčastňujú na procese – od výrobcov skla, dodávateľov materiálu, zariadení, spracovateľských a výrobných firiem, až po dodávateľov finálneho výrobku a konečných užívateľov.

  

O spoločnosti Guardian

 

Guardian je globálny výrobca plochého skla, hotových výrobkov zo skla, izolácie zo sklených vlákien a ďalších stavebných materiálov pre komerčné a rezidenčné stavby. Vedenie spoločnosti sídli v Auburn Hills v americkom štáte Michigan. Súčasťou spoločnosti je aj SRG Global Inc., ktorá je jedným z najväčších globálnych dodávateľov vysoko kvalitných lakovaných a pochromovaných plastových dielov pre automobilový priemysel. Vďaka vlastnému výskumu v Science & Technology Center udáva Guardian inovačné trendy v technológii nanášania tenkých povlakov z ušľachtilých kovov na sklo magnetronovou metódou a v ďalších vyspelých technológiách. Guardian spolu s dcérskymi spoločnosti a pobočkami zamestnáva 18000 ľudí vo výrobných  podnikoch v Severnej Amerike, Európe, Južnej Amerike, Ázii, Afrike a na Blízkom a Strednom východe. Viac informácií nájdete na http://www.guardian.com

Zobrazenia: 272

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby