Drevo je ekologický prírodný materiál, ktorý bez správneho ošetrenia ľahko podlieha opotrebovaniu. Našťastie existujú spôsoby, ktorými viete jeho životnosť predĺžiť. Základom starostlivosti o drevo je dostatočná ochrana, a to platí pre drevo v interiéri aj v exteriéri. Odborníci z projektových domov Hornbach vám poradia, ktorý typ ochrany dreva zvoliť, aby si čo najdlhšie zachovalo svoj krásny a prirodzený vzhľad.

Už naši predkovia vedeli, že drevo bez úpravy degraduje. Preto ho napríklad napúšťali uhoľným dechtom, ktorý vznikal ako vedľajší produkt pri výrobe dreveného uhlia alebo fermežou, ktorú získali tepelnou úpravou ľanového oleja. Dnes už našťastie existujú jednoduchšie spôsoby, ktoré drevo pred jeho prirodzenými „nepriateľmi“ ochránia. Medzi nich patria vlhkosť, UV žiarenie a drevokazné organizmy. Z tohto dôvodu je potrebné venovať väčšiu pozornosť drevu v exteriéri.

Dokonalý podklad

Predtým, ako sa pustíte do úpravy dreva, povrch poriadne prečistite. Tento princíp platí nielen v prípade čerstvého dreveného povrchu, ale aj pri obnovovaní starých náterov. ,,Podklad pod novou vrstvou musí byť bez nečistôt a poriadne vyschnutý, v opačnom prípade riskujete, že bude nerovnomerne prekrytý čerstvým náterom,“ varuje Monika Linghartová, odborníčka na farby a laky z projektových marketov Hornbach. „Ak plánujete použiť vodou riediteľné farby, nezabudnite odstrániť aj prípadnú mastnotu,“ dodáva.

Pred nanesením náteru obrúste drevo do hladka, tmelom vyrovnajte prípadné poškodenia a očistite ho. Tmel nechajte poriadne vytvrdnúť. Môže sa stať, že sa po uschnutí prepadne. V takom prípade naneste ďalšiu vrstvu. Až vyschne, môžete takto upravený povrch prebrúsiť. Ak chcete drevo dlhodobo chrániť, najprv ho ochráňte hĺbkovou penetráciou a až následne naň naneste niekoľko vrstiev vrchného náteru. Pred zahájením nanášania náteru majte na mysli, že medzi jednotlivými vrstvami musíte rátať s časom na vyschnutie povrchu. Po prvej vrstve laku sa na dreve môžu objaviť poškodenia, ktoré ste doposiaľ nevideli. Tie ešte raz prebrúste.

Vhodný spôsob ošetrenia

Drevo umiestnené v exteriéri možno ošetriť troma spôsobmi - lazúrou, farbou alebo olejom. Ktorú formu ochrany zvoliť, to záleží na druhu dreva a požadovanom výslednom efekte. "Pre ochranu mäkkého dreva (napr. jedľa, smrek, borovica, lipa) v exteriéri sú najvhodnejšie lazúry. Sú silne pigmentované, transparentné a zvýrazňujú prirodzenú kresbu dreva. Existujú v klasických farebných odtieňoch, prípadne je možnosť dať si želaný odtieň namiešať na mieru,“ vysvetľuje Monika Linghartová z Hornbachu.  Čím je zafarbenie tmavšie, tým vyššia je ochrana pre UV žiarením. Lazúry, ktoré na dreve vytvoria film, silne odpudzujú vodu, preto sú ideálne pre rozmerovo stále konštrukčné časti, ako sú okná a dvere.

Olej je vhodný na ošetrenie tvrdých druhov dreva (buk, javor, jelša, orech, gaštan). Chráni a ošetrujú drevo, ktoré je vďaka nemu odolné a možno ho viac zaťažiť. Napustenie olejom zdôrazní prírodný charakter dreva, jeho typická povrchová štruktúra ostane zachovaná. Vo vonkajších priestoroch však bezfarebný olej neposkytuje dostatočnú UV ochranu, preto sú oleje na drevo tónované pre rôzne typy dreva, napríklad teak alebo smrekovec.
Ďalšou možnosťou je lakovanie – lak na drevenom povrchu vytvorí stabilná vrstva laku odolná voči poveternostným vplyvom. Lakovaný povrch je efektný avšak citlivý na poškodenie. Pokiaľ v ňom vznikne puklinka, do ktorej vnikne voda, drevo napučí a lak roztrhne. Lazúry a oleje oproti tomu vytvoria ochrannú vrstvu, ktorá zostáva difúzne otvorená. Lak na drevo sa preto hodí skôr pre nábytok v interiéri.

Obnovenie zosiveného povrchu dreva

Ak je drevo zosivené, existujú dve možnosti, ako ho obnoviť - čističom na drevo alebo obrúsením. Čistič na drevo sa nanáša štetcom a nechá sa pôsobiť po dobu približne hodiny. Drevo čistič vsiakne, čím sa obnoví jeho prirodzená krása. „V prípade, že na niektorých miestach ostali sivé fľaky, naneste ďalší náter. Ak je všetko v poriadku, opláchnite drevo vodou. Nie je vôbec žiadny problém, keď sa rozhodnete tak urobiť pomocou záhradnej hadice alebo vysokotlakového čističa," radí M. Linghartová z Hornbachu. Pred ďalším postupom nechajte povrch uschnúť v tieni.

Druhým variantom obnovy je zbrúsenie dreva. Pred natieraním sa povrch dreva jemne prebrúsi, ideálne viacerými šmirgľami s rôznou zrnitosťou, pričom platí pravidlo, že treba začať tým s hrubším zrnom a pokračovať stále jemnejším. „Ak chcete ďalej pokračovať lazúrou, je nevyhnutné ošetriť drevo impregnáciou proti hubám a škodcom. Ak je drevo umiestnené v chránenom závetrí, stačí hladké povrchy natrieť raz a v reze dvakrát,“ odporúča špecialistka z Hornbachu.

Rada odborníka: Monika Linghartová, odborníčka na farby a laky z projektových marketov Hornbach

Pri starostlivosti o drevo si dnes môžete vybrať z viacerých možností. Ak váhate medzi jednotlivými prípravkami, majte na pamäti nároky na trvanlivosť a odolnosť nábytku. Na jedálenské a kuchynské stoly je vhodné použiť prípravky, ktoré môžu prísť do styku s potravinami. Rovnaká podmienka platí aj pri nábytku do detskej izby. Na ploty a záhradné konštrukcie voľte vysoko odolné nátery. Ak potrebujete drevo ochrániť pred navlhnutím, ošetrite ho špeciálnou živicou. Je elastická, nepriehľadná a odoláva poveternostným vplyvom. Použiť môžete aj silnovrstvovú lazúru Aqua, ktorá je vhodná nielen na okná a drevenice, ale aj na dvere, záhradný nábytok, ploty a ostatné drevené povrchy. Je vyrobená na vodnej báze a zachováva štruktúru dreva. Jej veľkou výhodou je dlhodobá ochrana dreva pred poveternostnými vplyvmi a UV žiarením.

Zobrazenia: 501

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby