Komu z nás by nevadili zahmlené okná, a to najmä zrána, kedy sa na sklách kondenzujú vodné pary? Tento jav vzniká často paradoxne v dôsledku neustále sa zlepšujúcich  vlastností moderných tepelných izolačných skiel. Riešením je použitie anti-kondenzačných okenných skiel, napr. ClimaGuard® Dry, ktorá ponúka spoločnosť Guardian.

Kondenzácia je fyzikálny jav spočívajúci v zrážaní vodných pár. Dochádza k nemu, keď je teplota skla nižšia ako teplota okolia. Inak povedané, keď dôjde ku kontaktu teplého a vlhkého vzduchu s chladným povrchom skla, na povrchu vzniknú kvapky vody. Tento jav, známy taktiež v podobe rosy, vzniká obvykle ráno v oblastiach s vysokou vlhkosťou  vzduchu. V prípade skiel sa kondenzácia často vyskytuje na strešných oknách, pretože vodorovné sklo sa rýchlejšie ochladzuje.

Technológia v službách estetiky a ekonómie

Ako účinne predchádzať vzniku kondenzácie na strešných oknách? Zdalo by sa, že stačí použiť okná s vyšším koeficientom priepustnosti tepla U. V takom prípade uniká z interiéru toľko tepla, že stačí ohriať i vonkajšie sklo izolačného dvojskla popr. trojskla a ku kondenzácii par nedochádza. Toto riešenie ale vytúžený výsledok neprináša: horšia tepelná izolácia znamená väčšie náklady na kúrenie a má negatívny vplyv na životné prostredie. Preto je nutné použiť technologicky pokročilejšie materiály.

Jedným z takých produktov je sklo Guardian ClimaGuard® Dry. Inovatívne tepelné izolačné  sklo s vrstvou zamedzujúcou zrážanie spôsobuje, že teplo zostane v miestnosti a ku kondenzácii tak nedochádza ani na vonkajšom povrchu skla, preto je vhodné i na strešné okná. Sklo ClimaGuard® Dry je možné používať v oknách s dvojsklami aj trojsklami s nízkoemisnými a protislnečnými vrstvami. Pre dosiahnutie konečného efektu musí byť sklo CliamGuard Dry kalené.

Zobrazenia: 230

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby