Wavin Tempower je ucelený systém pre nízkoteplotné sálavé vykurovanie a stropné chladenie. Systém sa inštaluje na stropnú, alebo stenovú konštrukciu, pričom je možné jedným a tým istým systémom priestory v zime vykurovať a v lete chladiť.

 

Systém Tempower ponúka spoločnosť Wavin Slovakia, ktorá je dcérskou spoločnosťou holandskej spoločnosti Wavin založenej v roku 1955. Za roky svojho pôsobenia sa spoločnosť vypracovala na najväčšieho výrobcu plastových potrubných systémov v Európe so 40 výrobnými závodmi. Tradícia, dlhoročné skúsenosti a vysoká kvalita produktov uspokojí každého zákazníka.

Popis komponentov

Systém Wavin Tempower obsahuje rozdeľovače, prívodné potrubie k modulom, samotné moduly a riadiaci systém.

Rozdeľovače

Wavin Tempower kompozitné rozdeľovače sú vyrobené z polyamidu vystuženého sklenými vláknami. Výhoda Tempower rozdeľovačov je tá, že sú modulovateľné priamo na stavbe, je možné okruhy na rozdeľovači pridať alebo odobrať bez nutnosti náradia. Prívod do rozdeľovača je 1“ na teleso sa umiestňujú ovládacie servopohony, ktoré otvárajú/zatvárajú jednotlivé okruhy. Napojenie okruhov je 3“ a prevádza sa za pomoci eurokonusovej prípojky. Teleso zberača má prietokomery, kde je možné nastaviť požadovaný prietok okruhom.

Prívodné potrubie

Ako prívodné potrubie sa používa viacvrstvová plastohlinníková rúra Wavin K1 PE/Al/PEx-C 16x2mm alebo 20x2,25mm vyrobená zo sieťovaného polyetylénu s hliníkovou vrstvou. Maximálna povolená trvalá prevádzková teplota prívodnej vody je 95°C a tlak 10 bar, avšak takéto vysoké teploty a tlaky sa pri sálavých systémoch nepoužívajú. Hlinníková vrstva plní účel difúznej bariéry, zabraňuje prenikaniu kyslíku do systému a taktiež významne znižuje tepelnú rozťažnosť potrubia. Potrubie sa spája lisovanými spojkami a moduly sa pripájajú pomocou mechanických spojok.

 

 

 

Prívodné potrubiePrívodné potrubie

 

Suchý systém CD-4

Wavin Tempower CD-4 je systém pre stropné sálavé vykurovanie a chladenie pre suchú inštaláciu. Vhodný je pre novostavby aj rekonštrukcie. Moduly sa vyrábajú v dĺžka od 1000mm do 5000mm, násobok 100mm, čo umožňuje maximálne pokrytie stropu, osová šírka modulov je 333mm. Rúrka v module je vyrobená z polybuténu 10 x 1,3mm s kyslíkovou bariérou EVOH, oceľový vodivý plech ideálne distribuuje teplo alebo chlad v strope a zabezpečuje vysoký výkon systému. Z vrchnej strany je modul vybavený tepelnou izoláciou.
Pri inštalácii sa moduly umiestňujú medzi oceľové CD profily šírky 60mm, aké sa používajú pri klasických sadrokartónových podhľadoch, rozstup profilov je 333mm. Po inštalácii sa moduly zakryjú sadrokartónom ten sa kotví do nosných CD profilov, a vo finále je stropný povrch hladký.

Panel CD-4

Suchý systém CD-4

Suchý systém WD-10

Wavin Tempower WD-10 je systém pre stropné a stenové sálavé vykurovanie a chladenie, pre suchú inštaláciu. Vhodný je pre novostavby aj rekonštrukcie. Moduly sú sadrovláknité dosky hrúbky 15 mm, v zadnej strane modulu sú integrované PB rúrky 10 x 1,3 mm s kyslíkovou bariérou EVOH v rozstupe 75 mm. Moduly sa robia v troch veľkostiach 310x2000, 625x2000 a 625x1000mm. Váha modulov je 18 kg/m2.
Moduly sa inštalujú na stenu, alebo strop hladkou stranou do priestoru, inštalovať sa môžu na C profily alebo priamo na konštrukciu. Po inštalácii sa dosky celoplošne pretmelia a vytvárajú hladkú konštrukciu

 

Suchý systém WD-10

Mokrý systém CW-90

Wavin Tempower CW-90 je systém pre stropné sálavé vykurovanie a chladenie, pre mokrú inštaláciu, určený pre novostavby. 
Vysoký výkon systému a jeho krátky reakčný čas zabezpečia vysoký komfort, ktorý sa požaduje v moderných budovách. Umiestnenie rúrok v povrchovej vrstve betónu umožňuje dobrý prenos tepla a chladu a rýchlu odozvu na zmenu požiadaviek užívateľa. Moduly majú maximálnu výšku 36 mm a medzi potrubím a povrchom stropu je vzdialenosť 5 mm. Moduly sa kladú priamo na debniacu dosku stropu a veľkosť modulov sa prispôsobuje požiadavkám stavby. Oceľová kari sieť modulov slúži ako ochrana rúrok počas inštalácie, neslúži ako statická výstuž. Systém Tempower CW-90 je schválený pre použitie v konštrukciách s požiarnou odolnosťou F 90.

Prefabrikované moduly sa dodávajú už vyhotovená podľa požiadaviek stavby v rôznych veľkostiach. Pozostávajú z nosnej lišty pre rúrku 12 mm, rúrky Wavin Tempower PB 12 x 1,5 mm s kyslíkovou bariérou EVOH v rozstupe 90mm, a ochrannej kari siete 3,8 x 150 x 150 mm.

 

Mokrý systém CW-90Mokrý systém CW-90

Mokrý systém WW-10

Wavin Tempower WW-10 je systém pre stropné a stenové sálavé vykurovanie a chladenie, pre mokrú inštaláciu. Vhodný je pre novostavby aj rekonštrukcie. Moduly sú vyhotovené priamo na stavbe. Vyhotovujú sa montážou líšt na nosnú konštrukciu a prichytení potrubia do nej. Na inštaláciu sa používa rúrka vyrobená z polybuténu 10 x 1,3 mm s kyslíkovou bariérou EVOH, rozostup rúrok je 75mm. Po zhotovení modulov sa rúrky omietnu a vznikne na pohľad rovný povrch.

 

Mokrý systém WW-10

Mokrý systém WW-10

Regulácia

 

Neoddeliteľnou súčasťou systému Wavin Tempower je regulácia, prostredníctvom ktorej si užívateľ môže regulovať teplotu v miestnosti. S elegantným dotykovým priestorovým termostatom Wavin DRT-200, si jedným dotykom zmeníte komfortný alebo ekonomický režim a zvolíte režim pre vykurovanie, alebo chladenie. O všetko ostatné sa postará riadiaca jednotk. Jednotka Wavin WTC-3, vyhodnocuje užívateľské vstupy na základe čoho uzatvára alebo otvára okruhy rozdeľovača, kontroluje teplotu vstupnej vody, otvára a zatvára trojcestný zmiešavací ventil, zapína vypína obehové čerpadlo a odvlhčovač vzduchu, otvára a zatvára prívody pri štvorrúrovom systéme, zabraňuje vzniku kondenzátu a kontroluje mnohé ďalšie veličiny.

 

 

1. Digitálny priestorový termostat DRT-200

je navrhnutý aby pôsobil esteticky, snímal priestorovú teplotu a relatívnu vlhkosť v priestore. DRT-200 má unikátne dotykové ovládanie pre výber teploty a voľby režimov. DRT-200 je kompletne digitálny a neobsahuje žiadne pohyblivé súčiastky, čo významne predlžuje jeho životnosť. Zvolená teplota a režim sú indikované LED podsvietením. Termostat sa vkladá do univerzálnej prístrojovej krabice, tak ako klasický vypínač, kde sa jednoducho uchytí. Termostat nevyžaduje dodatočný zdroj elektrickej energie, napájaný je cez komunikačný kábel z riadiacej jednotky. 

 

Digitálny priestorový termostat DRT-200

2. Riadiaca jednotka WTC-3

je navrhnutá na riadenie až 7 termostatov a 21 servopohonov zapojených na systém Tempower. Jednotka ovláda servopohony na základe informácii získaných z priestorových termostatov a  nastavených parametrov systému. Zvyčajne sa umiestňuje v blízkosti rozdeľovačov.

 

Riadiaca jednotka WTC-3

 

Hlavné vlastnosti WTC-3

  • Riadi až 7 termostatov.
  • V kombinácii s DRT-200 kontroluje rosný bod na základe relatívnej vlhkosti vzduchu.
  • Ovláda trojcestný zmiešavací ventil.
  • Riadi až 21 servopohonov (prípadne viac pripojených cez relé).
  • Ovláda uzatváracie armatúry a nastavenia pri zmene režimu vykurovanie/chladenie.
  • Ovláda nastavenia pri zmene režimu komfortný/ ekonomický.
  • Spolupracuje s voliteľným časovačom pre komfortný/ekonomický režim.
  • Ovláda zdroj tepla a chladu.
  • Ovláda čerpadlo (aj s frekvenčným meničom).
  • V kombinácii s DRT-200 riadi až dva odvlhčovače vzduchu.
  • Núdzovo vypína čerpadlo v prípade prehriatia systému.
  • Nastavuje sa do režimu hlavný/podriadený.
  • Môže sa napojiť až 32 jednotiek na systém riadenia budovy (BMS) cez BUS protokol.
  • Software na testovanie, aktualizovanie a nastavovanie parametrov.

WAVIN TEMPOWER, ŠTYRI SYSTÉMY PRE STROPNÉ CHLADENIE A

SÁLAVÉ VYKUROVANIE

Pre ďalšie informácie, technickú podporu a dokumentáciu nás kontaktujte emailom natempower@wavin.sk alebo na www.wavin.sk

Zobrazenia: 1267

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby