Prvé solárne sklo svojho druhu šetrí energiu a zároveň má príťažlivý design

 

Bratislava, Slovenská republika - Spoločnosti Guardian a Pythagoras Solar nadviazali v tomto roku spoluprácu, na základe ktorej bolo vyvinuté sklo Guardian SunGuard PVGU. Ide o jediné izolačné sklo v stavebníctve, ktoré plní tri funkcie súčasne: vyrába elektrinu, vysoko efektívne využíva solárnu energiu a súčasne slúži ako architektonický prvok. 

 

Sklo SunGuard PVGU, vybavené fotovoltaickým systémom Pythagoras, kombinuje osvedčené izolačné sklo firmy Guardian s pokročilou fotovoltaickou technológiou od firmy Pythagoras Solar. Tento výrobok prináša novú úroveň flexibilného a funkčného designu a umožňuje stavať hospodárne, esteticky príťažlivé a ekologicky šetrné budovy.

 

 

O krok bližšie k energeticky sebestačným budovám


Sklo SunGuard PVGU uľahčí prácu architektom aj vlastníkom budov, ktorí hľadajú riešenia, ako docieliť energetickú sebestačnosť. Nový výrobok prepúšťa do interiéru difúzne svetlo, dosahuje vyššiu energetickú účinnosť a vyrába elektrinu na fasáde budovy, čo pomáha stavebným projektom spĺňať nové ekologické energetické štandardy. Projekty, ktoré počítajú s výrobou elektriny zo slnka, môžu navyše získať významné daňové úľavy.

 

Princíp fungovania

Izolačné sklo PVGU je tvorené dvoma tabuľami skla, medzi nimi je vzduchová medzera. Vo vnútri tejto medzery sa nachádza optika a fotovoltaické články. Optika zabezpečuje prísun dopadajúceho svetla na fotovoltaické články a to presne podľa posúvania slnka na oblohe.

 

U väčšiny okien smerujúcich na juh dosahuje najnižší bod, ktorým slnko putuje na oblohe, o cca 25° viac, než je obvyklý uhol svetla prechádzajúceho oknami. Akékoľvek svetlo, ktoré dopadá pod väčším sklonom, než je uvedený uhol, je presmerované na fotovoltaické články a svetlo dopadajúce pod menším sklonom (difúzne svetlo) vstupuje do budovy. Tým, že sa svetlo presmeruje na fotovoltaické články, ktoré z neho vyrobia elektrinu, zabezpečuje sklo PVGU  aj vysoko účinné tienenie.


 

Parametre skla SunGuard PVGU

-       Vonkajšie tabule skla – sklo s nízkym obsahom železa o tl. 6 mm

-       Vnútorné tabule skla – číre sklo SN 68 (povrch č. 3)

-       Koeficient tepelnej priepustnosti [W/m2K]1 – 0,27

-       Koeficient tepelného solárneho zisku2– 0,14

-       Miera priepustnosti viditeľného svetla3 – 49 %

-       Maximálny výkon 120 Wp/m2

 

1) Hodnota zodpovedá sklu s 19mm medzerou vyplnenou argónom.
2) Jednoduchý priemer koeficientov tepelného solárneho zisku pri uhloch vyšších než 25° nad normálom.
3) Hodnota pri takmer normálnych podmienkach.

 

Fasády so sklami PVGU vyrábajú rovnaké množstvo elektriny ako tradičné fotovoltaické panely s účinnosťou cca 13 %, ktoré sú inštalované zvislo. Najvyšší výkon sa dosiahne použitím PVGU, ktoré smerujú na juh. Pri použití PVGU smerujúcich na východ alebo západ je množstvo vyrobenej elektriny cca o 30 % nižšie. Smerom zo severu neprechádza takmer žiadne priame slnečné svetlo, množstvo vyrobenej elektriny je tu teda minimálne.

Video k princípu fungovania PVGU

Skla PVGU v súčasnosti vyrábajú zmluvní partneri firmy Pythagoras Solar (medzi ktorých patrí aj firma Flextronics) v Izraeli. Firma má v súčasnosti rozpracované zmluvy s niekoľkými veľkými výrobcami skiel, aby mohla zahájiť výrobu na regionálnej úrovni, napríklad v USA, Európe a Ázii.

Zobrazenia: 483

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby