Alebo nové membrány v konštrukciách aj pre drevostavby.

Za posledné roky sme si už zvykli, že pod strešnú krytinu patrí ďalší krycí materiál, ktorý zvýši bezpečnosť celej konštrukcie z hydroizolačného hľadiska. Podobné materiály sa uplatňujú aj v obvodových konštrukciách drevostavieb. V súčasnosti sa na trh dostávajú materiály nemeckej firmy pro clima®, ktorá je v tejto súvislosti určitým spôsobom výnimočná prístupom ku všetkých detailom a servisom.
Tento problém stavebných konštrukcií je ďaleko významnejší ako sa obecne pripúšťa. Tepelná izolácia v drevených konštrukciách oddeľuje teplý vzduch interiéru s vysokým obsahom vlhkosti od chladného vonkajšieho vzduchu s nízkou absolútnou vlhkosťou. Ak prenikne teplý vzduch z interiédu do stavebnej konštrukcie, ochladí sa pri zimnej vonkajšej klíme na svojej ceste skrz konštrukciu. Pritom môže dôjsť ku kondenzácii vody. Príčinou tejto tvorby vody sú fyzikálne vlastnosti vzduchu: teplý vzduch je schopný pojať viac vody ako vzduch studený. To znamená: z hľadiska stavebnej fyziky sú nevhodné vrstvy stavebných konštrukcií, ktoré sú na vonkajšej strane tepelnej izolácie difúzne nepriepustnejšie ako vrstvy stavebnej konštrukcie na vnútornej strane. Neoddeliteľnou súčasťou konštrukcií je taktiež správne vykonaná tepelná izolácia. Obvykle sa jej životnosť a správna funkcia spojuje s inštaláciou dokonalej parotesnej zábrany zo strany interiéru. Táto pridaná vrstva môže byť voči parám celkom nepriepustná, alebo je možné ju nainštalovať v prevedení parobrzdy s možnosťou regulovaného priechodu vodnej pary oboma smermi. Druhé riešenie poskytuje väčšiu bezpečnosť z hľadiska každoročného vyschnutia konštrukcie po zimnom období. V letnom období je totiž difúzny tok obrátený a možnosť odchodu vlhkosti aj smerom do interiéru je veľmi priaznivá. Pre obe varianty však platí, že praktická inštalácia by mala byť čo najdokonalejšia, aby sa predišlo hromadeniu vlhkosti v miestach nežiaduceho porušenia. Jej základnou funkciou je totiž udržať v zimnom období teplý vlhký vzduch v interiéri a nepustiť ho do miest v izolačnom súvrství, kde by pary kondenzovali na vodu a tepelná izolácia a drevené konštrukcie by sa mohli znehodnotiť.
Veľmi vhodnou metódou prevedenia tepelne izolačného súvrstvia je kombinácia kontaktnej poistnej vrstvy SOLITEX PLUS, fúkanej celulózovej tepelnej izolácie CLIMATIZER PLUS a parobrzdy typu pro clima® INTELLO. Toto súvrstvie poskytuje zaujímavé výhody – medzi nej patrí aj veľmi komfortné prostredie pre bývanie. Napomáha k stabilnej regulácii teploty a vlhkosti v obývanom interiéri. Izolácia CLIMATIZER PLUS má veľmi dobrú absorpciu tepla vďaka svojej podstate (drevitému vláknu), rádovo dvojnásobnu ako umelo vyrábané izolácie. To prispieva k vyrovnanej tepelnej pohode ako v zime, tak hlavne v horúcich letných dňoch. Teplo sa z väčšej časti v dennej dobe absorbuje do izolácie a v noci sa správne navrhnutá konštrukcia opäť ochladí. V zime sa steny s väčšou akumuláciou vďaka CLIMATIZER-u pomalšie ochladzujú a je tak značne obmedzená nevýhoda prípadnej ľahkej konštrukcie strechy stien i stropu. Difúzny odpor SOLITEX-u je rovnako variabilný. Pri nebezpečenstve tvorby kondenzátu sa znižuje na hodnotu pod 0,02 m. Pásovina potom umožňuje extrémne rýchly a aktívny transport vlhkosti a optimálne chráni konštrukciu proti kondenzátu a tvorbe plesní. Keď sa skondenzuje v konštrukcii voda, môže v chladnom zimnom období dôjsť k tvorbe námrazy alebo ľadu na izolačnej pásovine (pokiaľ nie je dostatočne priepustná) resp. spodnej konštrukcii strechy. Voda a ľad sú pre vodné pary nepriepustné a môžu takto z izolačnej pásoviny učiniť parobrzdu na nevhodnej vonkajšej strane konštrukcie. Tomu membrána SOLITEX® účinne zabraňuje a zároveň však zaisťuje vzduchotesnosť. Transport vody je zaisťovaný funkciou špeciálneho polyméru membrány a priechod vzduchu nie je pre transport vlhkosti vôbec potrebný.
Difúzny odpor parobrzdy INTELLO bol nastavený tak, aby pásovina mohla mať v zimnom období hodnotu sd väčšiu ako 10 m. Následkom toho je, že v zime, keď je vlhkostný tlak na konštrukciu najvyšší, neprepustí parobrzda takmer žiadnu vlhkosť do stavebného dielu. To platí aj v extrémnych klimatických podmienkach ako napríklad v horách, pri studených a dlhých zimách. Membránou INTELLO® je vybavený aj najvyššie položený pasívny dom v Európe – Schiestlhaus vo výške 2 154 m nad morom.
Difúzny odpor INTELLO naopak môže v letnom období klesnúť na hodnotu sd 0,25 m. To umožňuje rýchle vysychanie vlhkosti, ktorá sa prípadne nachádza v konštrukcii, smerom dovnútra. V teplých dňoch má difúzny tok obrátenú tendenciu a potenciál vyschnutia vlhkosti smerom do interiéru je tým pádom vysoký. Podľa spádu tlaku pary zodpovedá kapacite vysychaniu 5 – 12 g/m2 H2O za hodinu, čo znamená cca 80 g/m2 H2O za deň, resp. 560 g/m2 H2O za týždeň. Táto vysoká potenciálna kapacita vyschnutia má za následok to, že stavebný diel rýchlo vysychá už na jar. Vlhkosť, ktorá v ňom vplyvom extrémnych zimných podmienok alebo poruchou konštrukcie mohla byť uzatvorená sa rýchlo vysuší bez deštruktívnych následkov.
Skladba materiálu, ktoré tu boli predstavené, je zaručene jedna z optimálnych variant. Celý systém materiálov pro clima®, ktorý obsahuje riešenia všetkých bežných detailov stavieb, je k dispozícii na www.proclima.sk, www.ciur.cz, www.climatizer.sk.

Zobrazenia: 753

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby