Tržby slovenskej chémie narástli o 5 %, ale produktivita práce klesla

Chemický a farmaceutický priemysel v SR zaznamenal za rok 2018 nárast tržieb o 5%, v porovnaní s rokom 2017, keď celkové tržby odvetvia dosiahli 10,347 miliardy EUR, oproti 9,809 mil. EUR v roku 2017. Nepriaznivo sa však vyvíjala pridaná hodnota, ktorá sa vlani medziročne znížila o 5,5% a ročná produktivita práce z tržieb zo stálych cien medziročne klesla dokonca o takmer 30%. Je to v dôsledku neprimeraného rastu minimálnej mzdy, enormného zvýšenia príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky a rastu počtu zamestnancov v posledných troch rokoch. Informoval o tom Ing. Roman Karlubík, MBA, prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR.

 

,,Rast tržieb v odvetví o 5% by bol inak potešiteľný, keby neprichádzal po niekoľkoročnej stagnácii a poklesoch v predchádzajúcich rokoch. Ide teda o návrat k rastovému trendu tržieb, ktorý je však sprevádzaný negatívnym vývojom v oblasti poklesu pridanej hodnoty a produktivity práce, zvyšovania počtu pracovníkov a rastu mzdových nákladov. Najlepšie to ilustrujú čísla. Pridaná hodnota v chemickom priemysle od roku 2015 (2,024 miliardy EUR) kontinuálne narastala až do roku 2017 (2,148 mld. EUR), pričom v roku 2018 (2,013 mld. EUR) zaznamenala prudký prepad až pod hodnotu nižšiu ako dosahovala v roku 2015. Čo je alarmujúce, ročná produktivita práce z tržieb zo stálych cien medziročne klesla o takmer 30%, z 533 723 EUR v roku 2017 na 380 281 EUR v roku 2018, čo jednoznačne súvisí s neprimeraným narastaním minimálnej mzdy a enormným zvýšením príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky,“ vysvetlil R.Karlubík.

 

Ďalej poukázal aj nato, že celková zamestnanosť v sektore pravidelne každoročne narastá. Za tri roky sa zvýšil počet zamestnancov v chémii a farmácii o takmer 5 000, zo       40 679 v roku 2015 na 45 595 zamestnancov v roku 2018.

 

,,Nerovnomerný je aj vývoj vo vnútri sektora. Kým rafinérske odvetvie rástlo dvojciferným tempom, odvetvie výroby chemikálií a chemických látok zaznamenalo drobný pokles. Na celkový rast odvetvia mali vplyv hlavne celosvetový ekonomický rast a rast cien ropy. Najvyšší rast za rok 2018 dosiahlo odvetvie rafinovaných ropných produktov, kde sme zaznamenali medziročné zvýšenie tržieb až o 12%. Výrobky z gumy a plastov vzrástli o 3%, farmaceutické výrobky a prípravky narástli o 2% a chemikálie a chemické výrobky klesli o 1%. Medziročne najvýraznejšie poklesli tržby v pododvetví výroby umelých vlákien, až o 11%. Štatistický úrad (ŠÚ) SR evidoval v poslednom štvrťroku roku 2018 v chemickom a farmaceutickom priemysle celkovo 307 podnikov s počtom zamestnancov 20 a viac. Percentuálny medziročný nárast predstavuje 3,7%, pribudlo 11 podnikov. Najviac nových podnikov a to 16, vzniklo v porovnaní s rokom 2017 v odvetví výroby produktov z gumy a plastov, “ ilustroval vlaňajší vývoj v odvetví R.Karlubík.

 

Dodal, že v chemickom a farmaceutickom priemysle na Slovensku pracuje v súčasnosti 45 595 osôb, čo je takmer 11% všetkých zamestnancov v priemysle. Priemerná mzda sa síce medziročne zvýšila o 10%, čo je však znepokojujúce, sprevádzal ju pokles pridanej hodnoty medziročne až o takmer 6% v porovnaní s rokom 2017.

 

,,Návrat k rastu tržieb je veľmi krehký a ohrozovaný externými faktormi - od extrémne volatilných cien ropy, až po politické rozhodnutia o clách a embargách, nadsadených cien akcií a očakávanom konci hospodárskeho rastu v globálnom meradle. Okrem externých faktorov je tu aj riziko nepriaznivého vývoja domácej ekonomiky. Varovný je neudržateľný a produktivitou práce nepodložený dvojciferný rast mzdových nákladov,“ zhodnotil očakávaný vývoj odvetvia R.Karlubík.

 

Na mimoriadne zhoršovanie podnikateľského prostredia v Slovenskej republike, dramatický rast cien energií, enormný nárast minimálnej mzdy a ďalších mzdových príplatkov a nárokov, ktoré v konečnom dôsledku vedú k znižovaniu konkurencieschopnosti výrobných spoločností na Slovensku, upozornilo na konci novembra aj Prezídium ZCHFP SR.  Pokiaľ sa tento trend nezmení, môže v prípade začiatku ekonomickej  krízy dôjsť až ku kolapsu hospodárstva.

 

Priemerná veľkosť podnikov slovenského chemického a farmaceutického priemyslu podľa počtu zamestnancov je cca 150.  Výrobný program tvorí široké spektrum produktov, od organických a anorganických chemikálií, cez priemyselné hnojivá (amoniak), pneumatiky, výrobky z gumy, farby, laky, liečivá, až po sofistikované špeciálne výrobky a chemické vlákna. Odvetvie zabezpečuje aj medziprodukty pre ďalšie spracovanie.

Zobrazenia: 141

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby