Využívanie obnoviteľných zdrojov energie na vykurovanie či prípravu teplej vody je v domácnostiach čoraz populárnejšie. A to aj vďaka podpore štátu vo forme dotácií. Ponúkame vám preto tri tipy, ako môže aj vaša domácnosť postupne vykročiť smerom k ekológii:

Praktická solárna zostava na ohrev vody

Značka Vaillant si uvedomuje význam slnečnej energie. Do rodinných domov a energeticky pasívnych domov preto odporúča solárnu zostavu auroSTEP plus s vyššou energetickou účinnosťou. Patrí totiž medzi najmodernejšie solárne systémy, ktoré dokážu počas roka zabezpečiť pre domácnosť až 70 % teplej vody. Solárna zostava auroSTEP plus sa skladá z 250 l alebo 350 l zásobníka a dvoch alebo troch plochých kolektorov typu drain-back. Pokrokový dizajn a jednoduchá inštalácia uľahčujú umiestnenie zásobníka auroSTEP plus kdekoľvek v dome. Výhodou tejto solárnej zostavy je jej kompaktnosť, pričom všetky nevyhnutné časti systému ako čerpadlo, regulátor a bezpečnostné prvky sú súčasťou modulu, nainštalovaného priamo na bivalentnom zásobníku. Zostava je ideálnym doplnkovým zdrojom energie k plynovému i elektrickému kotlu, pričom predlžuje životnosť kotla viac než dvojnásobne. Solárne kolektory môžete umiestniť na plochú i šikmú strechu rodinného domu, v smere najväčšieho slnečného žiarenia. Samotná technológia drain-back prináša oproti konkurencii viaceré výhody. Výhodou beztlakového solárneho systému je, že odpadajú problémy s prehrievaním solárnych kolektorov v lete a taktiež problémy s odolnosťou proti zamrznutiu v zime.

Tepelné čerpadlo na ohrev vody

Ak je súčasťou vašej domácnosti plynový kotol, ktorý slúži len na vykurovanie, ale nepripravuje teplú vodu, môžete k nemu doplniť tepelné čerpadlo na prípravu teplej vody aroSTOR vzduch/voda so vstavaným 290 l bivalentným zásobníkom. Využíva energiu z obnoviteľného zdroja tepla – zo „vzduchu“, z ktorého pripraví dostatočné množstvo teplej vody bez obáv z vysokých účtov. V porovnaní s plynovým kondenzačným kotlom je tento spôsob ohrevu vody až o 40 % hospodárnejší a vodu dokáže ohriať až na teplotu 60 °C. Tepelné čerpadlo môže spolupracovať aj s krbom s teplovodným výmenníkom, kotlom na tuhé palivá či LPG kotlom. Ohrev vody je možný aj počas chladnejších dní, do teploty -7 °C. Tepelné čerpadlá aroSTOR vzduch/voda majú veľmi široké možnosti použitia vďaka svojmu vysokému výkonu a efektívnej prevádzke. Osvedčili sa v domácnostiach, ale aj pre kempy, chaty, chalupy, reštaurácie, penzióny, čerpacie stanice, športové a výrobné haly či fitneskluby.

Teplo vďaka novým tepelným čerpadlám

Výnimočne šetrná k životnému prostrediu je nová generácia tepelných čerpadiel s najvyššou energetickou účinnosťou. Určené sú na vykurovanie a prípravu teplej vody a majú označenie Green iQ. Ide o univerzálne tepelné čerpadlá flexoTHERM exclusive a flexoCOMPACT exclusive, ktoré využívajú flexibilne každý z alternatívnych prírodných zdrojov tepla – zem, vodu a vzduch. Životné prostredie totiž môže poskytnúť až 75 % potrebnej energie zadarmo. Nové tepelné čerpadlá sú ešte účinnejšie a majú veľmi tichú prevádzku. Ideálne sú pre novostavby aj modernizácie, pre rodinné aj bytové domy. V súlade s novou európskou smernicou ErP sa zaraďujú do triedy „A++“. Tepelné čerpadlo flexoCOMPACT exclusive má integrovaný 185 l zásobník teplej vody. Tepelné čerpadlá Green iQ možno inštalovať rýchlo a ľahko. Prekvapia moderným dizajnom a prinášajú aj pohodlné diaľkové riadenie vďaka inteligentnému internetovému pripojeniu a aplikácii v smartfóne. 

Zobrazenia: 326

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby