Kúrenie kotlom je v našich domácnostiach veľmi bežná záležitosť. Je to najpraktickejší spôsob, ako zabezpečiť teplo do domácnosti. Z jedného zdroja sa dostáva teplo do celého domu a zároveň zabezpečuje ohrev vody pre jej použitie. Nie všetci reálni alebo potenciálni majitelia kotlov však poznajú rozdiely medzi jednotlivými druhmi, a preto si môžu nesprávne vybrať. Pri takejto investícii však nikto nechce urobiť chybu. Ak patríte k tým, ktorí sú zmätení pri pojmoch ako kondenzačný kotol alebo kotol na tuhé palivo, ste na správnom mieste. Pomôžeme vám sa v tejto oblasti zorientovať.   

Najbežnejšie druhy kotlov

V dnešnej dobe existuje veľké množstvo alternatív, avšak stále sa najčastejšie používajú nasledujúce tri druhy kotlov.

Kondenzačný kotol funguje na princípe využívania odpadového tepla zo spalín. Voda, ktorou sa kúri v radiátoroch sa v kotle predhrieva. Kondenzačné kotly sú tak účinnejšie i úspornejšie ako tradičné kotly bez kondenzácie. Dokážu zabezpečiť skutočne veľkú úsporu plynu. Zadovážiť si kondenzačný kotol odporúčame hlavne do domácností, ktoré majú podlahové kúrenie. Navyše sú ekologicky prijateľnejšie ako bežné kotly, pretože podstatne menej znečisťujú ovzdušie.

Elektrický kotol je veľmi účinný a má dlhú životnosť. Je mimoriadne šetrný k životnému prostrediu a vyžaduje si len minimálnu údržbu. Tieto veľké výhody sú však na miske váh s cenou. Elektrická energia je stále drahšia, preto nemusí byť elektrický kotol dobrým ekonomickým riešením.

Kotol na tuhé palivo sa používa hlavne v domácnostiach, kde nie je plynová prípojka. Tuhé palivo, to sú drevo, uhlie a brikety. Kúrenie drevom zažíva svoju renesanciu, a preto sú dnes kotly na tuhé palivo veľmi obľúbené. Spomedzi všetkých kotlov si vyžaduje najnižšie náklady na kúrenie. Je však nešetrný k životnému prostrediu a má vysokú prašnosť. Vyžaduje si aj neustálu obsluhu.  

Dbajte aj na výber značky

Ako pri všetkých produktoch, značka hrá veľkú rolu. Obzvlášť, keď ide o tak veľkú a dlhodobú investíciu. Profesionáli zo spoločnosti Inštalmont, ktorá v Malackách predáva kotly a ďalší inštalatérsky materiál zdôrazňujú, že kotol má slúžiť minimálne dvadsať rokov. Preto by ste sa nemali dívať na cenu, ale na kvalitu, ktorú za ňu dostávate. Nešetrite na takejto investícii. Inštalmont predáva kotly od overených spoločností Protherm, Buderus, Atmos, Viadrus, Junkers a Attack. Vybrali si ich práve pre ich kvalitu a odbornosť. Zákazníci v Malackách tak vedia kam ísť za svetovou kvalitou.

Zobrazenia: 480

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby