Bratislava, 30. júla – V horúcich letných dňoch sme zvyknutí sa pred slnkom chrániť krémami, či inými kozmetickými doplnkami. Ich ochranné faktory eliminujú pocit nepohody a pomáhajú vyhnúť sa nebezpečným zdravotným komplikáciám. Pokožka a oči patria k najcitlivejším orgánom ľudského tela. Preto si zasluhujú pozornosť nielen vonku, ale aj v interiéroch. Pred poškodením zdravia UV žiarením dlhodobo varuje aj Svetová zdravotnícka organizácia.

Mnoho ľudí práve ochranu pred UV žiarením v interiéroch podceňuje a má pocit, že doma, alebo v práci im nič nehrozí. Pravda je však iná. Bežné okná totiž to miestnosti prepustia až 35 % UV žiarenia. Stačí ak máte svoje obľúbené kreslo alebo pracovný stôl pri okne a problém môže byť na svete.

Aké komplikácie hrozia?

Dlhodobé pôsobenie UV lúčov vyvoláva degeneratívne zmeny v kožných bunkách, väzivách a cievach, ktoré potom vedú k predčasnému starnutiu kože, fotodermatózam a aktinickým keratózam. Dlhodobé vystavenie priamym slnečným lúčov bez ochrany, môže dokonca prerásť do rakoviny kože. Iným, tiež častým ochorením, ktoré je spôsobené dlhodobým pobytom na slnku je úpal, teda celkové prehriatie organizmu. Na silné slnečné žiarenie sú citlivé aj oči. Nepríjemné oslepovanie môže prerásť do zápalových reakcií, lekári dokonca varujú pred vznikom šedého zákalu.

Ak opomenieme zdravotné hľadisko, UV žiarenie tiež spôsobuje blednutie farieb na vybavení miestností, nábytku, kobercoch či stenách.

Kvalitné sklo vás ochráni

Aj keď sa máme chrániť pred UV žiarením aj vo vnútri budov, neznamená to, že sa musíme natierať ochrannými krémami alebo nosiť slnečné okuliare. Elegantným riešením je staviť na kvalitné zasklenie. Pri výbere okien či fasád by sme mali určite pamätať na zdravotné hľadisko, sklo by malo spĺňať prísne parametre, čo sa týka filtrácie UV žiarenia.

Dobrým príkladom takéhoto skla je Guardian SunGuard SN70/37, ktoré zníži priepustnosť UV žiarenia o jednu tretinu. Odborníci spoločnosti Guardian zároveň tvrdia, že toto sklo tiež zlepší tepelnú izoláciu a to o zhruba 10 %. Tým sa vyhneme prehrievaniu vzduchu v miestnosti.

SunGuard SN 70/37 je k dispozícii aj vo vrstvenej bezpečnostnej verzii zo špeciálnou akustickou fóliou. Okrem toho, že eliminuje prestup UV žiarenia, zlepší aj akustickú izoláciu – až o 9 dB, takže je vhodné aj do hlučnejšieho prostredia. Navyše spĺňa charakteristiku bezpečnosti P4A podľa EN 356 (hodnotenie P4A znamená, že pri skúške odolá až trom úderom kovovej gule o hmotnosti 4,11 kg, ktorá bola zhodená z 90 centimetrovej výšky).

Zobrazenia: 333

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby