Každý z nás túži po súkromí a chce sa vyhnúť zvedavému pohľadu susedov do záhrady. Vhodným riešením je postavenie plotu, ktorý zabezpečí nielen súkromie, ale aj bezpečnosť. Na výber máte pevné oplotenie alebo prirodzenú krásu živých záhradných plotov.

Pekný a zároveň praktický?

Keď sa rozhodnete oplotiť si vašu záhradu, máte v podstate dve možnosti buď si zvoliť prírodné záhradné ploty alebo pevné oplotenie.

Asi najdlhšie rozhodovanie pri stavbe plotu spočíva vo výbere materiálu, z ktorého plot postaviť. Vybrať si môžete z drevených, kovových, plastových, kamenných, murovaných alebo kombinovaných plotov. Treba však vždy myslieť na to, že výsledok by mal ladiť s prostredím a spĺňať všetky vaše predstavy.

Najjednoduchšou možnosťou je plot z pozinkovaného pletiva, ktorý sa používa často aj ako provizorné oplotenie napr. na záhrade a podobne. Samozrejme môže byť použitý aj v prípade, keď chceme nechať plot zarásť rastlinami. Vtedy musí byť riadne ukotvený pre správny rast zelene a jej následné udržanie. Estetickejšou voľbou sú kamenné múriky, niekedy vysádzané suchomilnými rastlinkami.

Kovový plot je finančne náročnejší, naopak drevené ploty vďaka svojmu prírodnému materiálu nie sú veľmi drahé a pôsobia harmonickým dojmom. Ďalšou možnosťou môže byť špeciálny drevený plot vytvorený pomocou palisád. Pri povrchovej úprave drevených plotov si môžete vybrať spomedzi lakov, ktoré ošetrujú a zároveň zachovávajú štruktúru dreva.

Prirodzená krása záhrady

Pre dosiahnutie skrášlenia vašej záhrady môžete využiť aj prírodný živý plot, ktorý môžeme nazvať akýmsi záhradným zázrakom. Jeho najväčšou výhodou je izolácia zvuku a prachu. K vytvoreniu dokonalej izolácie je potrebná kombinácia rastlín s veľkými aj malými lístkami.

V prípade voľby tohto plotu netreba zabúdať na to, že nie každej rastline sa môže v danom prostredí dariť. Živé ploty môžu byť strihané alebo nestrihané, teda voľne rastúce.

Nenákladným a tiež veľmi originálnym je napríklad plot upletený z vrbového prútia. Pre ktorý z ste sa rozhodli vy?

zdroj: bigstockphoto.com

Zobrazenia: 904

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby