ZCHFP SR je partnerom nadnárodného európskeho projektu ChemTube

Odborná videodokumentácia zlepší kvalitu odbornéhovzdelávanie v chémii a farmácii

V dňoch 22.-23.10.2018 sa na pôde Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu SR (ZCHFP SR) uskutočnilo úvodné stretnutie projektových partnerov k novému nadnárodnému vzdelávaciemu projektu – CHemTube. Projekt ChemTube, ktorý začal 1. septembra 2018 a potrvá 30 mesiacov do konca februára 2021,je realizovaný v rámci európskeho programu ERASMUS+. Povedie ho nórsky partner NTI-MMM AS, s ktorým bude spolupracovať ďalších deväť projektových partnerov z Nemecka, Talianska, Nórska, Francúzska, Českej republiky, Rakúska a Slovenskej republiky, ktorú bude reprezentovať ZCHFP SR.Informovala o tom generálna sekretárka ZCHFP SRSilvia Surová.

,,Hlavným cieľom projektu ChemTube je zlepšenie kvality vzdelávania v chemickom a farmaceutickom priemysle, s pomocou využitia odbornej videodokumentácie a aktívnej spolupráce vzdelávacích inštitúcií, s podnikateľským prostredím. Myšlienka vzdelávania založeného na práci vedie k snahe aktualizovať a rozvíjať výcvik na školách. Očakáva sa, že úzka spolupráca medzi poskytovateľmi odbornej prípravy a samotným priemyselným odvetvím posilní inovatívne aspekty prístupu ku vzdelávaniu a bude tak spĺňať aj základné kvalitatívne požiadavky ukazovateľov EQAVET (Európsky referenčný rámec zabezpečenia kvality odborného vzdelávania a prípravy). Inovatívnymi aspektmi projektu ChemTube je využitie potenciálu viacjazyčných videozáznamov, ktoré odprezentujú individuálne osobné skúsenosti,“ povedala S.Surová.

Dodala, že práca na projekte bude prebiehať v 11 základných pracovných balíkoch. ZCHFP SR bude mať na starosti vedenie hneď prvej aktivity „Identifikácia možných nezrovnalostí medzi formálnym vzdelávaním a požiadavkami na pracovisku“. Trvanie tejto aktivity je naplánované na 5 mesiacov od 1. októbra 2018.

,,Projekt ChemTube je zameraný na odborné vzdelávanie v chémii a farmácii a je nasledovateľom projektu ChemPharm VET, ktorý bol úspešne ukončený ku koncu minulého roka. Ten sa zameral na vytvorenie novej európskej modelovej učebnej osnovy a obsahovej náplne odborného vzdelávania 2. stupňa (stredné odborné vzdelávanie) pre výcvik operátorov v chemickom a farmaceutickom priemysle. V Slovenskej republike bol na základe výsledkov projektu ChemPharmVET vytvorený nový študijný odbor, nadstavbové štúdium pre stredné školy – „procesný špecialista pre chemický a farmaceutický priemysel“, ktorý je momentálne v štádiu experimentálneho overovania,“ uzavrela S.Surová.

ChemTube – Videodokumentácia výkonu študentov v kritických úlohách a demonštrácia skrytých vedomostí v laboratórnych a procesných operáciách v chémii a farmácii, previazaná na ECVET definície základných výstupov učenia v Skillsbank.

Zobrazenia: 171

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby