Osobne s inteligentnými elektroinštaláciami pracujem už nejaký ten rok. V poslednej dobe, už aj v pozícii staviteľa a obyvateľa inteligentného domu, sa čoraz častejšie zamýšľam nad otázkou: Prečo sa stavajú moderné domy bez inteligentnej elektroinštalácie? Čím to je, že si investori rodinných domov v 21. storočí nechávajú robiť elektroinštaláciu rovnakú ako sa robila aj pred 60 rokmi? Že by sa za tak dlhú dobu nezmenili požiadavky užívateľov? Veď práve 20. storočie bolo obdobie, ktoré nám prinieslo množstvo nových technológií, ktoré by mali život zjednodušiť a spraviť príjemnejším.

Pri hľadaní odpovedí na tieto otázky som od viacerých staviteľov – investorov dostával rôzne odpovede. Je to drahé. Nevieme čo to znamená inteligentná elektroinštalácia. Zbytočne vyhodené peniaze. Obávajú sa veľkého počtu káblov a počuli o elektrosmogu. A množstvo ďalších, ktoré ma viedli k napísaniu tohto môjho krátkeho zamyslenia. Zamyslieť by sa však mali asi všetci tí, ktorí sa s inteligentnou elektroinštaláciou stretávajú profesijne. Zamyslieť sa nad týmito odpoveďami a skúsiť niečo na svojom „biznise“ zmeniť. Naozaj robíme dosť pre to, aby investori mali potrebné a presné informácie a aby poznali všetky možnosti, ktoré im inteligentná elektroinštalácia poskytuje? Dokážeme naše systémy, ktoré ponúkame, navrhnúť a postaviť tak, aby boli cenovo dostupné pre väčšiu skupinu investorov? Alebo nám stačí skupinka investorov z „vrchných 10-tisíc“?

Dotykový panel EST nahradí veľký počet vypínačov.

Môj názor je, že o inteligentných resp. moderných a komfortných elektroinštaláciách treba hovoriť, viacej ich prezentovať aj širšiemu spektru investorov, tak aby pochopili o čom takéto riešenie elektroinštalácie je a čo všetko im to umožní. Aby pochopili, že v novom dome nepotrebujú mať x rôznych riadiacich jednotiek (napr. na žalúzie, na zavlažovanie, na kúrenie,…), ktoré tiež nie sú zadarmo, že nepotrebujú mať steny obložené rôznymi vypínačmi a ovládačmi a že v 21. storočí by aj ten ich moderný dom mal byť hlavne komfortný a úsporný. Tí investori, ktorí toto pochopili, už dnes vedia, že cesta, ktorá sa na počiatku zdala možno viacej komplikovaná a nákladnejšia, im na záver priniesla možnosti, o ktorých by mohli pri klasickej elektroinštalácii len snívať a že v konečnom dôsledku možno aj niečo ušetrili.

Preto, ak je to možné, dajme investorom väčšiu šancu, aby im aj ten ich vysnívaný hoci len bungalov, poskytol komfort akejkoľvek luxusnej vily. Počet tých najbohatších investorov je predsa len trochu obmedzený.

Zobrazenia: 404

Komentár


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o Január 16, 2013 na 9:43

... jasne, nechcela som sa Vás dotknuť, v dnešnej dobe to už nie je až tak výnimočné. Teším sa, že to vyrábate v Českej republike a prajem veľa úspechov ! Vašu ponuku v budúcnosti rada využijem :D - ale napriek tomu by som rada radšej ležala pri mori so sviečkami a bez internetu (ha-ha-ha)


OBCHODNÝ ZÁSTUPCA
Komentár osoby Daniel Beno o Január 13, 2013 na 23:55

Pozdravujem pani architektka. Vaša vízia bývania v kamennom dome so sviečkami je určite lákava, ale takýto život by vás zrejme pripravil aj o internet. Teda za predpokladu, že v tom dome sa svieti sviečkami preto že tam elektrina nie je :). Samozrejme že to myslím s nadsádzkou :) .

Ja som nepísal o žiadnom "čínskom inteligentnom dome". Náš systém sa kompletne od vývoja, výroby až po jeho balenie "rodí" v Českej republike. Čo nie je Čína a teda nie všetko sa vyrába v Číne. Ak by ste mali záujem veľmi rád vás po spomínanej fabrike prevediem.

Ťažko povedať čo myslíte pod pojmom inteligentný dom zlyhal. Samozrejme aj to je "len" elektronika a môže sa stať že na chvíľu vypovie "poslušnosť", ale je potrebné si uvedomiť že práve vďaka elektronike sme tam kde sme a máme možnosti aké máme. Inteligentná elektroinštalácia je hlavne o tom aby jednotlivé systémy - technológie ktoré v aj tých najbežnejších domácnostiach sa už vyskytujú bežne, navzájom prepojila - aby o sebe "vedeli". A teda aby osvetlenie komunikovalo so zabezpečovacím systémom a ten aby komunikoval s vykurovaním a to so žalúziami a podobne. Možností je mnoho a práve vďaka tomu môže byť život v tejto dobe elektroniky jednoduchší.


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o Január 13, 2013 na 19:57

... zažili ste už, že Vám Váš inteligentný dom zlyhal? ... naozaj nepríjemné ... ja osobne mám najväčšiu hrôzu z toho, že všetko sa vyrába v Číne a neriskla by som si mať "čínsky inteligentný dom", oveľa radšej by som žila pri mori v kamenom dome so sviečkami ...

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby