Zmeny a fakturácie nie sú pre zákazníkov Energie2 až tak zložité

Každý spotrebiteľ by sa rád tešil z nižších cien energie, ale mnohých odrádza od zmeny dodávateľa administratívny proces. Zákazníci, ktorí nie sú oboznámení s jeho detailmi si myslia, že ide o zložitý, náročný a dlhodobý proces. Nie je to však pravda. V súčasnosti je veľmi jednoduché zmeniť dodávateľa zemného plynu a elektrickej energie. Spotrebiteľ, ktorý  chce ušetriť desiatky až stovky eur ročne oproti doterajšiemu dominantnému dodávateľovi, by sa mal obrátiť na slovenského dodávateľa zemného plynu a elektrickej energie – spoločnosť Energie2, a. s.

 

Prevádzkový riaditeľ Energie2, a. s., Mgr. Peter Poláček k tomu hovorí: ,,Výhodnejšie, než dominantní dodávatelia, ponúkajú elektrinu a plyn alternatívni dodávatelia elektriny a zemného plynu. Naša spoločnosť je na slovenskom trhu prítomná už 5 rokov. Za tento čas dokázala, že jej ceny patria k najlepším a najvýhodnejším pre zákazníka. Pri dodávke oboch komodít ponúkame domácnostiam a firmám ešte dodatočnú zľavu, vďaka čomu sa cena za obe komodity stáva jednou z najlepších na slovenskom trhu. Zákazníci, ktorí chcú mať nižšie ceny, mali by sa čo najskôr obrátiť na našu spoločnosť. Všetky kroky, ktoré sú potrebné na zmenu, urobí zadarmo Energie2 za zákazníka. Stačí iba podpísať zmluvu o dodávke a plnú moc a poskytnúť kópiu poslednej vyúčtovacej faktúry.“

 

,,Ďalšie informácie a odpovede na akékoľvek otázky vám radi poskytnú pracovníci call centra. Zákazníci, ktorí majú zmluvu na dobu neurčitú, môžu zmenu realizovať prakticky kedykoľvek po uplynutí výpovednej lehoty jeden mesiac. Môžu teda svojho doterajšieho dodávateľa vymeniť za Energie2 v priebehu niektorého z jarných mesiacov. Ak tak urobia, môžu sa tešiť z nových cien zemného plynu už po uplynutí celého nasledujúceho kalendárneho mesiaca,“ upozornil P. Poláček.

 

Ako vyzerajú v praxi odpočty a fakturácia

 

Odpočet spotreby za dodávku elektrickej energie a zemného plynu a následná fakturácia sa realizuje v 12 cykloch. Vyúčtovanie môže byť zákazníkovi vystavené aj skôr ako raz za 12 mesiacov a to v prípade: Ukončenia odberu pre dané odberné miesto, zmeny odberateľa na danom odbernom mieste, zmeny distribučnej sadzby, na základe žiadosti klienta o mimoriadny odpočet, výmeny meradla.

Energie2 vychádza klientom v ústrety a umožňuje im stanoviť si výšku zálohovej platby samostatne. V prípade, že si klient nestanoví výšku zálohy, stanoví mu ho firma na základe predpokladaného odberu pre dané odberné miesto, prípadne historických údajov poskytnutých prevádzkovateľom distribučnej sústavy (pre nových klientov). Pre existujúcich klientov sa záloha stanovuje na základe skutočne nameranej spotreby za predchádzajúce fakturačné obdobie.

Pre každé odberné miesto s fakturáciou opakovaného dodania elektriny alebo plynu vystavuje dodávateľ samostatne Dohodu o platbách za opakovanú dodávku, v ktorej je uvedená kalkulácia jednotlivých položiek, vychádzajúca z poslednej známej alebo vyfakturovanej spotreby.

Jednotlivé položky na faktúre sú špecifikované takto:

Dodávka elektriny – cena za silovú elektrinu podľa cenníka dodávateľa platného pre domácnosti na príslušný kalendárny rok alebo individuálna cena pre firemných zákazníkov.
Mesačná sadzba za OM – mesačná platba za odberné miesto.
Za poskytnutie distribučných služieb – ceny za distribučné služby sú účtované podľa platných cenových rozhodnutí Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) vzťahujúcich sa na distribučné služby poskytované prevádzkovateľom distribučnej sústavy (PDS). Výšku poplatkov za distribučné služby teda neurčuje dodávateľ Energie2, a. s., ale ÚRSO.

 

Platby za faktúry od Energie2 sú možné formou poštovej poukážky, trvalého príkazu z bankového účtu, alebo cez SIPO. Výhodou trvalého bankového príkazu je pravidelné poukazovanie platieb v rovnakom termíne splatnosti. Klient si ho zriaďuje sám prostredníctvom svojej banky.  Pre bezproblémovú identifikáciu platby je dôležité  správne nastavenie variabilného symbolu, nachádzajúceho sa na Dohode o platbách za opakovanú dodávku elektriny / plynu. Pre každú komoditu sa prideľuje samostatný variabilný symbol. Pri zmene výšky zálohovej platby je vygenerovaná nová Dohoda o platbách s novým variabilným symbolom. Túto zmenu je potrebné upraviť aj v trvalom príkaze. Výhodou je, že prípadný preplatok dostane zákazník na bankový účet, ak jeho číslo uviedol v zmluve o dodávke.

V prípade platby poštovou poukážkou je dôležité vždy uvádzať variabilný symbol. Výhodou je možnosť úhrady na každej pobočke Slovenskej pošty, nevýhodou je poplatok za každú poukážku. Prípadné preplatky prídu poštovou poukážkou. Ak zákazník žiada uhrádzať dohody o platbách  prostredníctvom Slovenskej pošty - SIPO, je potrebné nahlásiť evidenčné číslo inkasného lístka SIPO do 20. dňa v kalendárnom mesiaci.

 

Detaily označovania platieb

 

Zákazníkom dodávateľ odporúča skontrolovať si správnosť variabilného symbolu uvádzaného pri platbách, ako i číslo účtu, na ktoré zasielajú finančné prostriedky. Variabilný symbol a všetky údaje potrebné k správnej úhrade vyúčtovacej faktúry sú zobrazené vždy na 1. strane faktúry.

V prípade, ak si zákazník pri podpise zmluvy zvolil službu bankový prevod, alebo poštová poukážka, je potrebné pri realizovaní úhrad platieb použiť ako variabilný symbol číslo daňového dokladu, ktoré je uvedené v dohode o platbách pre každé jedno odberné miesto samostatne.

Pre automatické a správne párovanie platieb pre jednotlivé odberné miesta na zákazníckom účte, je potrebné dodržiavať výšku zálohovej platby stanovenú v dohode o platbách za opakovanú dodávku elektriny/plynu. Tým sa zákazník vyhne možným nedorozumeniam a komplikáciám pri prípadnej reklamácií uhradených položiek pri vyúčtovaní. Prijaté platby, ktoré majú uvedené nedostatočné alebo nesprávne platobné znaky, nie je možné  jednoznačne a správne priradiť k faktúram, ktorých sa týkajú a tým sa zákazník vystavuje riziku zaslania spoplatnenej upomienky.

 

Ďalšie informácie sú na www.energie2.sk, info@energie2.sk, infolinka: 0850 166 066

Zobrazenia: 241

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby