Ste unavený a túžite po chvíľke hrejivého odpočinku? Predstavte si, ako sedíte v útulnej saune, vaším telom prechádza intenzívne teplo a vôňa éterických olejov vo vás navodzuje meditačný pokoj. Viete, že takýto relax si môžete dopriať každý deň priamo u vás doma?

 

Saunovanie má blahodarné účinky na fyzické aj psychické zdravie. Pobytom v nej si prehrejete pokožku, uvoľníte svaly a odpočiniete si. „Pravidelným saunovaním si môžete zlepšiť krvný obeh, zvýšiť tvorbu obranných látok, odbúrať z tela nečistoty a spevniť pokožku. Ďalšími výhodami sú, že pomáha uvoľniť dýchacie cesty, poskytuje úľavu pri astme, uvoľňuje napätie z celého dňa a zmenšuje úzkosť a agresivitu,“ hovorí Marcela Bínová, odborníčka z oddelenia sáun v projektovom markete Hornbach.

 

 

Revolúcia v saunovaní

Aj tak sa zvykne označovať infrasauna, ktorá je obľúbeným druhom sauny, vhodným na domáce využitie. Je charakteristická menšími rozmermi a na rozdiel od ostatných typov je napájaná elektrickým prúdom zo zásuvky, vďaka čomu je vhodná najmä do interiéru. „Má v sebe rôzne typy žiaričov, ohrievač alebo tiež lampy. Tie vyžarujú vlnenie, resp. infračervené žiarenie, ktoré pôsobí v podkožnom svalovom tkanive a prehrieva telo až 4 cm pod povrchom. Infrasauny sú vhodné aj pre starších ľudí a tých, ktorí trpia astmou či kardiologickými ťažkosťami. To je spôsobené najmä vnútornou teplotou, ktorá sa hýbe na úrovni maximálne 60 °C,“ rozpráva Marcela Bínová z Hornbachu.

 

Výhodou infrasauny je, že sa môžete saunovať takmer okamžite po príchode domov, pretože infrasauna nepotrebuje takmer žiadny čas na zahriatie. „Do sauny choďte osprchovaní a suchí. Vezmite si so sebou tri uteráky – jeden na sedenie, jeden pod nohy a jeden na utieranie. Jeden cyklus trvá 15 – 40 minút a v infrasaune by mala byť teplota 40 – 60 stupňov, čo je aj maximum, ktoré zo žiaričov dostanete,“ vysvetľuje odborníčka z Hornbachu. Saunovací cyklus si môžete skrátiť predčasným vypnutím žiaričov, ktoré budú postupne chladnúť. Na konci cyklu otvorte dvere a dajte svojmu organizmu čas na postupnú aklimatizáciu.

 

Aj keď sa to na prvý pohľad možno nezdá, infrasauny majú veľmi nízku spotrebu elektrickej energie. Na ich prevádzku potrebujete iba 230V zásuvku. Nemusíte ich predhrievať a jeden saunovací cyklus v kabíne pre dve osoby vás bude stáť v priemere 23 centov.

 

V čom sú medzi infrasaunami rozdiely?

Najväčší rozdiel je v ich kapacite, vybavenosti ohrievača a doplnkov. Cenu najviac ovplyvňuje veľkosť kabíny, teda koľko osôb sa do nej zmestí. Ďalším faktorom je počet a typy ohrievačov, osvetlenie a príslušenstvo infrasauny. Niektoré typy majú v základnom vybavení napríklad mp3 prehrávače, rádiá, Bluetooth pripojenie či podlahové kúrenie.

 

Infrasauny môžeme rozdeliť podľa typu ohrievača, ktoré sú rozmiestnené vo vnútri infrakabíny. Infračervené sa takmer ihneď zahrievajú až na teplotu 500 °C. Okrem teploty pôsobí pozitívne na telo aj vyžarované červené svetlo. Karbónové žiariče sa zahrievajú na 170 °C a v rámci cyklu idú na plný výkon približne 15 minút. Keramické žiariče dosahujú teplotu 300 °C a sú umiestnené za ochrannou mrežou.

 

Montáž infrasauny

Pri inštalácii infrasauny sa zapotíte iba trochu. Samotná konštrukcia nezaberá veľa miesta, ale pri jej zostavovaní si vymedzte dostatočný priestor. Umiestniť ju môžete do kúpeľne, spálne či suterénu.

 

Infrasaunu kúpite vo vopred pripravenej zostave s podrobným návodom na montáž i obsluhu. Montáž si vyžaduje len základnú zručnosť so skrutkovačom, pretože je zložená z niekoľkých dielov, ktorých súčasťou sú predmontované komponenty. Aj napriek jednoduchej realizácii odporúčame prizvať si k realizácii pomocníka. Podlahový prvok umiestnite na podklad. Do vodiacich líšt podlahového prvku nasaďte stenové prvky. Práve v tomto kroku sa vám pomocná ruka bude hodiť. Bez nej bude montáž náročnejšia. Ďalším krokom je osadenie dverí, ktoré sa dodávajú už zmontované, a strešného prvku. Aby vaša infrasauna stála bezpečne a stabilne, musíte samozrejme všetky diely starostlivo zoskrutkovať. Do označenej výšky upevnite dodané lišty, na ktoré upevníte lavičku. Na zadnú stenu infrasauny priskrutkujte drevený rám s mriežkou. Nakoniec ešte namontujte riadiacu jednotku s transformátorom a potom už len zapojte kábel do zásuvky.

 

„Ak ste si zakúpili infrasaunu bez povrchovej úpravy, tak drevo z vonkajšej strany natrite tvrdým olejovoskom, ktorý má dobré izolačné vlastnosti. Z vnútornej strany je dobré dopriať drevu parafínové oleje, ktoré sú vhodné ako impregnácia proti vlhkosti a škvrnám. Raz za čas je potrebné celú saunu vyčistiť jadrovým mydlom,“ radí na záver Marcela Bínová z Hornbachu.

 

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/

Zobrazenia: 201

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby