Víťaz študentskej súťaže o originálnu odvetranú fasádu je už známy

Budúci absolventi Stavebnej fakulty STU predstavili svoje vízie nadčasových fasád. Prvé miesto v 6. ročníku študentskej súťaže EQUITONE 2019 získal podľa hlasovania odbornej poroty Roman Vesek s návrhom komunitného centra. V tomto roku bolo odovzdaných 15 projektov.

 „Táto súťaž je vhodnou príležitosťou budúcich absolventov spoznať veľkoformátové vláknocementové fasádne dosky EQUITONE, s ktorými môžu efektívne pracovať počas svojej ďalšej praxe. Tento zaujímavý materiál totiž ponúka neobmedzené možnosti v stvárňovaní fasád a študenti si mohli sami otestovať jeho zakomponovanie do návrhu budovy,“ hovorí Juraj Palamarčuk, projektový manažér EQUITONE pre Slovenskú republiku.  

 

Súťažné zadanie

Študentská súťaž o originálnu odvetranú fasádu je určená študentom 5. ročníka odboru architektonické konštrukcie a projektovanie Stavebnej fakulty STU v Bratislave. Do finále tohto ročníka sa prebojovalo 15 prác. Úlohou súťažiacich bolo v akademickom roku 2018/2019 vypracovať projektovú dokumentáciu pre stavebný a následne pre realizačný projekt existujúceho alebo fiktívneho objektu. Podmienkou bolo použitie obkladového materiálu EQUITONE na fasádu a aspoň jedného okruhu detailov tejto značky. „Aj keď bol v porovnaní s minulými rokmi počet prihlásených prác nižší, odovzdané projekty a priebeh súťaže hodnotím pozitívne. Študenti by si mali uvedomiť, aké dôležité je pre ich budúci rozvoj a profesiu zapájanie sa do školských súťaží. Jednak získajú vedomosti o nových materiáloch a spôsoboch ich využitia, nadobudnú potrebné zručnosti a navyše zistia, ako obstoja v konkurencii svojich spolužiakov,“ vysvetľuje J. Palamarčuk.

 

Víťazným projektom sa stalo komunitné centrum

Výhercom súťaže sa stal Roman Vesek s projektom komunitného centra a o projekte hovorí: „Do školskej súťaže som sa zapojil prvýkrát a bral som to ako výzvu. Vybral som si vzorový projekt zo zahraničia a prerobil som ho podľa svojich predstáv. Hlavným prvkom, ktorý som použil na administratívnej časti stavby, je fasádny panel EQUITONE [linea]. S týmto obkladom možno dosiahnuť zaujímavý vizuálny efekt, a to vďaka meniacemu sa uhlu dopadajúceho denného svetla.“ Objekt tvorí jednopodlažná oceľová multifunkčná hala a dvojpodlažná železobetónová skeletová konštrukcia pre učebne, šatne, posilňovňu a ďalšie prevádzky. Autor navrhol objekt s dôrazom na jeho energetickú efektívnosť. Na komunitnom centre našli uplatnenie aj obklady EQUITONE [tectiva] a EQUITONE [natura]. Študent oceňuje široké možnosti využitia týchto vláknocementových panelov, možnosť ich tvarovania a perforovania i jednoduchej inštalácie.

 

Práce hodnotila odborná porota

O víťazovi rozhodla odborná porota, ktorá sa pri posudzovaní projektov zamerala nielen na architektonické riešenie stavby, spôsob uplatnenia fasádneho obkladu EQUITONE, ale aj na rozsah a kvalitu spracovania projektovej dokumentácie. „Oceňujem, že autor víťazného projektu použil až tri rôzne typy fasádnych panelov, ktoré zaujímavým spôsobom začlenil do návrhu budovy. Chcel by som vyzdvihnúť vysokú kvalitu výherného projektu, najmä technické spracovanie prevedenia detailov opláštenia fasády,“ hovorí J. Palamarčuk. Tri najlepšie projekty získali finančnú odmenu vo výške 600, 500 a 300 eur. Všetci študenti, ktorí sa do súťaže zapojili, boli navyše odmenení predplatným časopisu ASB.

 

Na obrázku zľava: Juraj Palamarčuk, projektový manažér EQUITONE pre SR, Laura Tésiová (2. miesto), Júlia Piteková (3. miesto), Michaela Augustovičová (víťaz online hlasovania verejnosti), Roman Vesek (1. miesto)

 

Umiestnenie:

  1. miesto: Roman Vesek s projektom Komunitné centrum
  2. miesto: Laura Tésiová s projektom Základná škola v Šamoríne
  3. miesto: Júlia Piteková s projektom Horský hotel

 

Najlepšiu prácu si v online hlasovaní na stránke www.originalnefasady.sk vybrala aj široká verejnosť. Odovzdať hlas svojmu favoritovi mohli hlasujúci v období od 1. augusta do 16. septembra 2019. Víťazkou sa stala Michaela Augustovičová. Za svoj návrh materskej školy si odniesla tablet.

Zobrazenia: 238

Komentáre k tomuto článku sú uzavreté

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby