Píšem príspevok ohľade realizácie stavieb na Slovensku.

Ako to tu chodí -to už každý z nás veľmi dobre pozná.

Takmer vždy sa realizácia projektu stavby rozchádza s projektovým riešením,ale pokiaľ ešte architekt do realizácie vstupuje,tak sa aspoň úspešne podarí zámer uskutočniť.

Ale čo keď stavba,ako napríklad tepelná ochrana panelových domov ,čo odstránenie systémových porúch podlieha Ohláseniu stavby a po pridelení finančných prostriedkov z Vládneho programu zatepľovania alebo štátnej dotácie na odstránenie systémových porúch sa stavba nekontrolovateľne zrealizuje a pán dodávateľ si zo stavby farebne dorieši svoje fasády a potom celú štvrť..a  prezentuje sa svojim designovým cítením.

Bratislavská Vrakuňa je príkladom takéhoto konania -prezentácia všetkych farieb zo vzorkovníkov prekombinovaná do rôznych členení-pásov,štvorcov..bez výrazu,bez pravidiel..a stavebný úrad sa prizerá a prizerá..a nič.

My spracovali projekt na Rajčianskej ulici  a ako to dopadlo?

Kto má záujem.nech posúdi na:

http://HHArchitekt.biznisweb.sk

v rubrike"čo sa na Slovensku všetko dá"

Zobrazenia: 267

Komentár


STAVEBNÝ DOZOR
Komentár osoby Ladislav Mihálik o Máj 9, 2011 na 10:49
Dovolím si pripojiť dve poznámky, resp. otázky do diskusie na túto tému:
1.Podľa stavebného zákona "ohlásenie stavebnému úradu postačí ... pri stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby". Realizácia zateplenia najmä starších panelových bytových domov má okrem zníženia tepelných strát priniesť práve aj PODSTATNÉ vylepšenie schátralého vzhľadu stavby a väčšinou ide aj o významnú zmenu vo farebnosti fasády, čiže logicky by podľa uvedenej litery zákona malo podliehať stavebnému povoleniu. Slovenská prax je však väčšinou iná, vie niekto prečo?
2. Nie je náhodou realizácia projektov financovaných z vládneho programu rozvoja bývania podmienená povinnosťou mať na stavbe zabezpečený stavebný dozor, ktorého povinnosťou je sledovať, či je stavba realizovaná v súlade s projektovou dokumentáciou, ktorá by mala byť pripojená aj ohláseniu stavebných úprav?
Teším sa na Vaše názory :-)

PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Máj 3, 2011 na 10:36
BOHUZIAL BEZNA PRAX :-(

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby