Môcť ísť len tak naboso zvnútra von je nádherný pocit. Drevené terasy sú najprirodzenejším spojítkom medzi domom a záhradou. Prípadne mať byt s terasou. Určite je príjemné mať možnosť užiť si raňajky, keď už nie v záhrade, tak aspoň pod šírym nebom. A čo ešte teplé letné večery, kedy sa nám nechce byť zavretí doma, medzi štyrmi stenami. V takýchto prípadoch je terasa ideálna. Nech to zoberieme z ktoréhokoľvek pohľadu terasa je vždy prínosom, či už v byte alebo v záhrade.

 

Drevené terasy sú najprirodzenejším spojením medzi domom a záhradou, rozširujú obytný priestor von až do zelene. Nezáleží na tom aké drevo na terasy si vyberiete, prírodný materiál si v horúcich letných dňoch zoberie presne to správne množstvo tepla a je príjemné aj v chladnom počasí. Komfortný a pohodlný výstup do záhrady vám zabezpečí stále spojenie s prírodou.

Prečo drevo?


Drevo ponúka výhody vo viacerých pohľadoch. Je to v praxi otestovaný materiál, s jasnými ekologickými výhodami oproti ostaným materiálom.
Drevo je obnoviteľný prírodný zdroj a jeho produkcia nie je spojená s tvorbou toxínov alebo vysokej energetickej potreby ako u hliníka alebo plastov. 
Drevo vie v oblasti stavebníctva skĺbiť požiadavky projektanta, architekta, staviteľa aj užívateľa.

Plánovanie drevenej terasy:

Ak sme sa rozhodli pre terasu, mali by sme si ujasniť akú veľkosť terasy potrebujeme, na aké aktivity bude slúžiť a koľko osôb sa má na nej zdržiavať. Ako druhé by sme si mali určiť orientáciu na svetové strany.
Terasa smerom na sever nebude nikdy príjemným miestom na posedenie. Uvedomme si, že väčšina ľudí sa vracia z práce odpoludnia alebo v podvečer a chce posedieť na terase, ktorá je oslnená preto sa všeobecne odporúča orientovať terasu na západ alebo juhozápad.
Podľa výšky investície, ktorú sme ochotný investovať do novej terasy sa rozhodneme pre domáce /lacnejšie/, alebo exotické /drahšie/ drevo.
Ďalej treba myslieť nato, že väčšina starších rodinných domov alebo novo stavaných bytov s terasami má poväčšine nízke štandardy. Nepatrí k nim vývod na vodu ani elektrická zásuvka vyvedená na terasu. Práve to sú však prvky, ktoré sú nutné na spríjemnenie jej používania.

Domáce dreviny, exotické dreviny

Aby sme domáce dreviny mohli použiť v exteriéri a aby sme im dali dostatočnú životnosť musíme ich ošetrovať rôznymi 
ochrannými procesmi. Prirodzená odolnosť mnohých tropických drevín znamená, že drevo nemusí byť dodatočne ošetrované z hľadiska jeho dlhodobej životnosti. Exotické druhy dreva majú lepšie vlastnosti než tie tuzemské, najmä čo sa týka životnosti a odolnosti voči vode, ale sú tiež podstatne drahšie a dopravou z ďalekých krajín často zaťažujú životné prostredie viac, než sme si ochotní pripustiť. Ale napríklad agát, jelša či dub patria k odolným druhom a sú lacnejšou alternatívou pre našu terasu.
Na povrchu drevenej podlahy /domáce drevo aj exotické drevo/ sa objavujú malé trhliny v suchom období, nie je to 

vada, pretože vo vlhkejšom období sa zvýši vlhkosť v dreve a väčšina trhliniek sa uzavrie. Tieto trhliny sa objavujú občasne v závislosti na drevine ako napr. Massaranduba, Muiracatiara a Itauba. Oveľa menej sa trhlinky objavujú na drevinách ako Teak, Cumaru, Ipe, Jatoba a Piquia a Céder.

Výhody drevenej terasy:
  • drevo sa v lete nenahrieva tak veľmi ako ostatné materiály (napr. kameň, kov, keramika) a naopak, v zime nie je také studené
  • nenapodobiteľne harmonický pocit pri kráčaní po terase a harmónia prírodného produktu s okolím
  • drevené rošty bývajú voľne položené a ľahko sa vymieňajú
  • drevo po daždi rýchlejšie vyschne ako iné materiály /keramika, betón, plast/
  • vďaka elasticite nehrozí za silnejších mrazov jeho poškodenie
Nevýhody drevenej terasy:
  • možné zošedivenie povrchu, avšak pri správnom ošetrovaní olejovaním si drevo lepšie udržuje svoju prirodzenú farebnosť
  • sklon k zvlneniu ako dôsledok pracovania vnútorných uzavretých buniek
  • otváranie trhliniek na povrchu v závislosti na suchom alebo vlhkom období
  • vrasty v dreve ako prirodzená súčasť vývoja stromu
  • farebné rozdiely charakteristické pre každú drevinu
Záver

Predstavte si slnečný letný deň, sedíte na svojej novej terase v pohodlnom kresle, rozprávate sa s priateľmi, popíjate víno a k tomu grilujete samé pochúťky. Teraz už len mať tú terasu...


Foto: archív autora
Firemný archív

Zobrazenia: 3194

Komentár


ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o Marec 22, 2011 na 22:00
Drevené terasy sú dnes celkom v trende, ja zatiaľ bez nej...

REMESELNÍK
Komentár osoby ogurcak lubo o Marec 22, 2011 na 21:43
vyrábam drev. terasy z agátu je to veľmi trváca drevina. Sú estetické.

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby