...takže ak už máte postavený svoj dom,chatu,budovu, garáž alebo záhradný domček,potrebujete sa k nemu dostať! Rozhodnete sa pre chodníky a príjazdové cesty, parkovisko či odstavnú plochu. Tu si však treba uvedomiť viacero detailov, ktoré treba doriešiť. Jedným z nich je aj nasvietenie takejto plochy.

Nasvietenie by však malo splňať niekoľko parametrov medzi inými aj tieto:

  • účelnosť
  • efektívnosť
  • dizajn

Predpokladám, že všetky tieto spevnené plochy a chodníky riešime z betónových dlažieb, do ktorých chceme osadiť "nejaké svietidlo"!??? Takže sa poobzeráme okolo seba v rôznych predajniach s exteriérovým osvetlením alebo na internete a pod. .... vyberieme si, kúpime a odovzdáme majstrom pokľadačom dlažby nech nám to osadia do chodníka a elektrikár nech to zapojí!

Jednoduché!?

Áno, zdá sa to byť jednoduché! No výsledok môže byť aj taký že svietidlo síce svieti, ale dlažba okolo neho je naozaj na pohľad nie ceľkom v poriadku! Mám na mysli neestetické dorezanie dlažby ku svietidlu a následné dopieskovanie a podobne!

Preto si myslím že spojenie dlažba + svietidlo ako jeden celok " kompakt " je ideálnym riešením!

 

Spoločnosť Invest Šaľa, má vo svojom výrobnom programe takéto riešenie! ALNUS

 

Pre zákazníka to znamená, že už viac nemusí hľadať zložité, komplikované a navyše drahé riešenia. Pochôdzne LED svietidlo ALNUS je určené predovšetkým na exteriérové použitie napr. do chodníkov, príjazdových ciest a pod. Je vodotesné s krytím IP 67 a plnohodnotne funguje pri vonkajších teplotách od -30°C do 40°C, jeho pracovná teplota je menej ako 75°C.

 

Svietidlo ALNUS je napájané bezpečným napätím 12 - 24V so spotrebou 1.7W alebo 2.8W, jeho výhoda po veľmi nízkej spotrebe oproti klasickým svetlám a svietidlám spočíva v tom, že je možné ho ovládať – stmievať. Pri RGB vyhotovení má zákazník možnosť prikúpenia RGB kontrolera, s ktorým môže naplno využiť možnosti, ktoré toto riešenie poskytuje, tj. veľký výber programov a efektov ako napríklad plynulé cyklické prelínanie jednotlivých farieb, stroboskopický efekt, krokové prepínanie farieb a rôzne stupne rýchlosti jednotlivých programov a efektov, atď.

Vďaka detailnému technickému prevedeniu sa vyznačuje vysokou životnosťou až 50.000 hodín, tzn. pri dennom svietení napríklad 12 hodín dosahuje životnosť až 11 rokov.

Vyhotovené je z masívneho hliníkového telesa, na ktoré je osadená vrchná krytka vyrobená z nerezovej ocele s povrchovou úpravou typu: česaná alebo tryskaná, teleso svietidla je vodotesne zapracované v betónovej dlažbe.

Svietidlo ALNUS je vyhotovené vo viacerých variantoch, ktoré sa od seba líšia:

- výkonom - 1.7W a 2.8W

- tvarom vrchného nerezového krytu - kruh, štvorec

- druhom použitej povrchovej úpravy nerezovej ocele vrchného krytu: česaná, tryskaná

- druhom vyžarovaného svetla - studená biela, RGB (multifarebná)

- veľkosťou betónovej dlažby

- farbou betónovej dlažby – rôzne vyhotovenia (podľa cenníka)

Všetky varianty svietidla ALNUS je možné ovládať – stmievať.

Prečo sa rozhodnúť pre pochôdzne LED svietidlo ALNUS a nie iné?

Z najhlavnejších dôvodov je tu práve nesmierna úspora energie oproti napr. halogénovým alebo klasickým žiarovkovým svietidlám.

 

Ak však chceme objektívne porovnať klady a zápory jednotlivých druhov svietidiel a ich vlastností a pri každú z nich dať pomyselné rovná sa, resp. nerovná sa, tak je to veľmi obtiažne práve z dôvodov veľkých odlišností vo vlastnostiach jednotlivých technológií.

Čísla však hovoria samé za seba. Pre porovnanie svietidlo ALNUS 2,8W CW svojím svetelným výkonom plne nahradí až 30W halogénové svietidlo, čo znamená neuveriteľne vysokú úsporu elektrickej energie pri použití viacerých svietidiel.

Porovnanie: 10x30W=300W pri halogénových svietidlách a iba 10x2.8W=28W pri svietidlách ALNUS, čo znamená že ušetríte minimálne až 10 násobok financií za elektrickú energiu.

 Pojmy:

Studená biela (CW): CW z angl. Cold White, slovensky studená biela, tento pojem vyjadruje hodnotu chromatickej teploty bieleho svetla v Kelvinoch v intervale 5000K a viac, pri svietidle ALNUS je to hodnota 6000K ± 5%, pre porovnanie napr. klasická žiarovka - teplá biela, má hodnotu v intervale od 2700 - 3300K.

RGB (multifarebná): RGB je farebný model, skratka z angl. Red-Green-Blue, slovensky červená-zelená-modrá, farba svetla tohto modelu vzniká vzájomnou kombináciou - miešaním týchto troch primárnych farieb, použitie napr. v TV, monitoroch, LED, projektoroch atď.

V praxi to znamená, že svietidlá s týmto označením dokážu meniť farbu plynule v celom svetelnom spektre tzn. zákazník si môže nastaviť farbu svetla prípadne vyžarovací efekt podľa vlastného uváženia.

RGB kontroler: elektronické zariadenie, ktorého funkcia spočíva v tom, že dokáže ovládať - meniť farbu vyžiareného svetla, priamo pripojeného svietidla - svietidiel. Ovládanie prostredníctvom RGB kontrolera je realizované cez diaľkový ovládač.

Každá stavba si vyžaduje profesionálny prístup! ALNUS je profesionálnym riešením!

www.dlazby-in.sk

 

 

 

Zobrazenia: 3970

Komentár


FIRMA
Komentár osoby Ing. Slavomír Zelizňák o Marec 4, 2012 na 3:48

so všetkým súhlasím, len z vlastnej skúsenosti som vypozoroval že si možno niektorí "architekti, projektanti" pomýlili pojmy s dojmami a navrhujú vysokovýkonné osvetlenie do podlahy a jediný efekt je ten, že keď to prechádzaš tak ťa to tak oslepí, že lepšie je keď to tam vôbec nie je, ale na papieri v katalógu to možno vyzeralo cool:-). samozrejme sú miesta a situácie kde sa to hodí.


ODBORNÁ VEREJNOSŤ
Komentár osoby Ing.Peter Perina o Marec 3, 2012 na 17:29

...veď práve o to navádzanie ide! pri dlhšej príjazdovej ceste ku garáži alebo chodníku k domu, alebo terasy či okolia bazénu...elegantnejšie riešenie ako napr.stlpové svietidlá vedľa chodníka,tie sa ti môžu mechanicky poškodiť tu v podstate nemáš čo poškodiť. ...ale aj nasvietenie fasády steny a okolitej výsadby týmto spôsobom je naozaj elegantné!


FIRMA
Komentár osoby Ing. Slavomír Zelizňák o Marec 2, 2012 na 21:04

trošku si rýpnem: možno by som to nenazval nasvietenie chodníkov, lebo keď chcem niečo nasvietiť tak na to svetlo nasmerujem, ale svietiť z chodníka za týmto účelom mi príde ako úplný nezmysel (pokiať to nechcem použiť ako navádzacie svetlo alebo nechcem nasvietiť niečo iné, napr stenu, múrik, strop, rastlinu....)

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby