Sever nie je v Nórsku! Väčšina z nás sme technici: architekti, geodeti, stavbári, právnici, statici alebo študenti rôznych technických škôl... Na svet pozeráme cez šedé okuliare ekzaktných vied. Všetko čo robíme alebo ako žijeme, dokážeme vypočítať alebo narysovať, nebodaj právne dokázať. Predošlé články o feng shui ešte boli ako-tak empiricky dokázateľné. To znamená, že boli to veci založené na opakovateľných a overiteľných experimentoch. Túto časť FS vedecky dokázať by bolo sakramentsky ťažké. Na feng shui neexistuje žiadny numerický koeficient alebo výpočtová schéma. Verím, neverím alebo niečo medzi nimi.

Je veľa odporúčaní ako a kde stavať náš príbytok. Podľa múdrych FS kníh ideálna poloha nášho domčeku je na polceste medzi nížinou a horami. Pozemok nech hraničí s vodou. Okolo domu aby boli stromy, kríky najlepšie do polkruhu, biele skalky a červené kvety už ani nemusím spomenúť :) ...  

Pravda je taká, že v našich zemepisných šírkach všetci staviame dom, kde máme pozemok a ako nám dovolia úrady a nie ako radí FS majster. Správna feng shui poloha nášho domu bude “extrémne trápiť“ toho úradníka, ktorý nám dá finálnu pečiatku na stavebné povolenie. Asi ani projektant nášho domčeka nebude mať bezsenné noci kvôli tomu, že nemáme rybníček pri dome. Preto odporúčam okolie nášho domu dať do rúk šikovnému záhradníkovi, ktorý už aj bez feng shui bude sadiť stromčeky, kríky (možno do polkruhu), kvety (určite aj červené budú medzi nimi), navrhne jazierko, skalky a cestičku od brány ku vchodu domu, ktorá možno bude mierne kľukatá. Prečo? Lebo je to pekné, a väčšina záhradiek tak aj vyzerá, a my sa v nich cítime úžasne aj bez toho, aby sme si uvedomili, že nás obklopuje aj 5 základných elementov: voda, drevo, oheň, zem a kov. Ale ak sme odvážni a odviazaní umelci, tak kľudne namaľujme všetky štyri fasády nášho domu na jednotlivé farby elementov (5. bude strecha) a máme o feng shui postarané. (Možno nemusí zavolať naša polovička pouličného „odborníka“ na FS, ktorý nám dá zakopať náš obľúbený rybníček, lebo voda je otočená na zlú svetovú stranu).

            Ideálny tvar pôdorysu nášho príbytku by malo byť štvorcový alebo obdĺžníkový. Keby sme mali veľmi nepravidelné alebo L, T, U alebo S nemusíme dom rovno zbúrať. Sú určité triky ako môžeme „obdĺžníkovať“ pôdorys. Chýbajúce rohy jednoducho určíme, zasadíme tam stromček, postavíme tam fontánku dáme lampu atď... Na 12. poschodí v paneláku je to ale dosť komplikovaná záležitosť. Ak fiktívny, chýbajúci roh nášho príbytku padne do chodby, tak tam môžeme dať črepník alebo zavesíme obrázok. Vysvetlím to na pôdoryse nášho bytu... 

       Teória usporiadania bytu, ktorú uznávam a snažím sa ňou riadiť,  je veľmi kacírska teória v rámci feng shui. Nie je  moja, čítal som to u p.Terah Kathryn Collins a dosť mi pomohla pochopiť základ. Zabudnite na kompas a schovajte osemuholníkovú bagua mapu s čínskymi znakmi. Bude vám na nič. Ak by ste chceli určiť čo, kde a v akej farbe má byť vo vašom byte, ukážem Vám v oveľa jednoduchší spôsob usporiadania. Ako príklad uvediem náš byt, ktorý sa nachádza v panelákovom dome na 10. poschodí.


 Nakreslite pôdorys vášho bytu, a otočte tak, aby vstup do bytu bol na 6 hodín príp JUH! (z dola) Toto je vášho východisková situácia. Rozdeľte pôdorys na 9 rovnakých častí, 3 horizontálne a 3 vertikálne. Toto bude vaša „Bagua mapa“. Každé pole znázorňuje (zodpovedá) za istú časť vášho života. Ak niektorá časť chýba, alebo je tam ustavičný bordel, tak je dosť pravdepodobné, že tá časť vášho života nefunguje tak, ako by sa mala. Vôbec nemusí byť, aby láska a manželstvo pripadlo do spálne, tvorivosť a dieťa do detskej, príp. kariéra alebo bohatstvo do pracovne.(ale nie je to na škodu :)) Dá sa posilniť jednotlivé časti aj ináč. (nemám šancu vedecky to dokázať, je to čisto na Vás, či  tomu veríte alebo nie). Za pokus to možno stojí. Idem postupne z hora nadol a zľava doprava.

 

Bohatstvo a úspech (fialová)

Tieto dva pojmy asi nemusím podrobne vysvetlovať. (Ja v tejto časti mám pracovňu, už to je silné východisko,  možno aj napriek tomu, že ľavý horný roh je mimo bytu. Ťažko umiestnim niečo do chýbajúceho rohu. Hlavne do 30metrovej výšky. Možno zasadím sekvoju, tá narastie tak vysoko ľavou zadnou, ale neverím, že susedia by tolerovali také excesy) „Väčšina“ z Vás, ktorí  majú dostatok peňazí a úspechu, vôbec k tejto časti nemusia venovať pozornosť :). Pre ostatných (zanedbateľnú menšinu), čo posilňuje túto oblasť:

- Predmety ktoré lákajú čchi (nabudúce to vysvetlím), veterný orgán, vrtulky, zástavky, krištáliky

- Drahé umelecké predmety, obrazy

- Obrazy ktoré ukazujú bohatstvo – dom, auto, jachtu, šperky...

- Modré, červené, bronzové farby

- Zdravé rastliny – najlepšie sú tie ktoré majú okrúhle listy čo pripomínajú mince, modré. Červené, purpurovo kvitnúce kvety

- Všetko čo súvisí s vodou, izbové fontánky (ja som moju fontánku hľadal 3 mesiace)

- Predmety ktoré nám pripomínajú bohatsvto

 

Sláva(Červené)

Keď šéf alebo kolegovia nás majú na háku, trpíme pod papučou/diktátorom alebo ani pes nešteká po nás. Prípade sme SZČO a nikto o nás nevie, tak odporúčam posilniť túto oblasť. (V mojom/našom prípade sláva padla do kuchyne). Čo posilňuje túto oblasť:

- Diplomy, trofeje, rôzne ceny čo sme vyhrali

- Predmety vyrobené zo zvierat (predmety z perí, z kostí, z kože...)

- Obrazy na ktorých je oheň, slnko, zvieratá, ľudia (nie je na škodu, keď títo ľudia sú slávni)

- Červené predmety

- Nejaká super lampa alebo sviečka

- Texty alebo predmety súvisiace s úspechom

 

Láska, manželstvo, partnerstvo a všetko čo stým súvisí (ružové)

Asi to nemusím tiež podrobne vysvetliť. (U nás láska padla do obývačky (na sedačku)). Ak máme problémy v manželstve, prípade sme dlhodobo singli, tak je na čas posilniť túto časť bytu. Ako:

- Obrazy, fotky ktoré zobrazujú pre nás dôležitého človeka

- Párne predmety, ideálne keď znázorňujú lásku: srdiečka, hrdličky, delfíny a rôzne iné predmety,  ktorých bežný človek dostane cukrovku (nemyslím sladkosti)

- Predmety, texty ktoré súvisia s láskou a manželstvom (fotky zo svadobnej cesty, trebárs lisovaný kvet alebo darček od drahej...)

 

Zdravie a rodina (zelená)

Táto oblasť je zodpovedná za zdravie, šťastie a harmonický súlad celej rodiny. (U nás to je detská. Pokladáme to za najdôležitejšiu časť nášho bytu.  Preto sme maľovali detskú jednoznačne na zelenú. Syn má ešte len 5 rokov, ale učíme ho, aby v detskej bol poriadok, a nielen kvôli FS ) Čo posilní zdravie:

- Hocijaká zdravá rastlina

- čerstvé rezané kvety

- Obrázky, fotky zobrazujúce našich kamarátov, rodinu prírodu, záhradu...

- Drevené predmety, (aj nábytok)

- Textílie s kvetinkami (závesy, koberce, prehozy)

- Predmety ktoré súvisia so zdravým alebo poháre, ktoré sme vyhrali na nejakom športovom podujatí

 

Stred (žltá)

Táto oblasť je neutrálna. Nemá extra vplyv na žiadnu časť nášho života. Je to centrálna oblasť, kde je dobré ,keď zvýrazníme Zem element. Táto oblasť je najvhodnejšia na oddych a meditáciu. (u nás chodba, kúpelňa a wc)

 

Tvorivosť a dieťa (biela)

Táto oblasť zodpovedá nielen za kreativitu našich ratolesti, ale aj za vlastnú tvorivosť. Keď sa nám akosi nedarí (mešká múza a projekt odovzdať musíme), alebo si nerozumieme s našimi deťmi, tak odporúčam posilniť túto oblasť. (U nás táto časť bytu - vstup a časť obývačky je najobľúbenejšia časť nášho syna. Tu je najviac kreatívny, ergo tu máme najčastejšie rozhádzané legá a iné hračky, a tu dupocú najviac, keď prídu jeho kamaráti) Ako posilniť:

- Obrazy ktoré nás inšpirujú (pracovné)

- Predmety ktoré súvisia s tvorivosťou (slovníky, lexikóny, manuály, umelecké predmety)

- Predmety zvláštnych tvarov, hračky – trebárs plyšové zvieratká

- Biela a krémová farba

- Okrúhle, oválne predmety

- Kovové predmety: svietniky, sošky...

- Rôzne texty a predmety, ktoré znamenajú pre nás kreativitu

 

Vedomosť a štúdium (modrá)

Táto oblasť je zodpovedná za naše vedomosti, štúdium a vycibrenie našej osobnosti. Táto časť bytu je najvhodnejšie na učenie sa. (u nás to je časť spálne) Pred skúškami najskôr v tejto časti bytu spravme poriadok. Ako posilniť:

-  Knihy

-  Obrázky prírody, meditácie, veľkých učiteľov...

-  Čierna, modrá a zelená farba

-  Texty a predmety súvisiace s učením

 

Ľudské vzťahy a kariéra (tmavošedá)

Keď nerobíme to čo nás baví, naša práca nás nenapĺňa, hľadáme zamestnanie alebo nie a nie sa vyššie  dostať v kariére. (U nás pravá strana spálne. Pred dvoma týždňami sme na prominentnú stenu dali tmavohnedú tapetu) Ako posilniť:

- Voda, akvárium, fontánka, zrkadlá, sklenené predmety

- Fotky s vodou (rieky, jazerá, more)

- Čierna, tmavošedá, tmavohnedá, tmavomodrá farba

- Texty a predmety súvisiace s kariérou

 

Nápomocní ľudia a cestovanie (šedá)

Keď máme problémy so zamestnancami, s klientmi. Alebo máme pocit, že nikto nám nepomôže. Na dovolenku chodievame len do najbližšieho nákupného centra alebo chceme zmeniť pracovisko alebo domov. Tak sa venujme tejto časti nášho bytu. (u nás táto časť bytu chýba – ale ani vo sne mi nenapadlo, že preto bojujem v jednom kuse s klientmi a kolegami - sused zriadil kumbálik/bordeláreň v tejto časti, tak moc nepredpokladám veľký vývoj najbližšie roky v tomto smere. Zopár posilňujúcich obrázkov sme zavesili, aj farby stien a podlahy sú biele a šedé – keď neprší tak aspoň kvapká) Ako posilniť:

- Ak pestujete nejaký bojovný šport, alebo jógu tak toto je najvhodnejšia časť zavesiť podobizeň sensej-a (majstra), duchovných vodcov, prípade obrázok šéfa, keď sme už veľmi zúfalí

- Biele, čierne, šedé predmety

- Fotky miest, kam chceme cestovať

- Predmety a texty súvisiace s našou vierou

 

Tak, toľko o rôznych oblastiach nášho domu/bytu v kocke. Nabudúce vám prezradím predmety, ktoré sú aspirínom každého interiéru.

 

Ing. Hruskó Krisztián, PhD.

dizájnér a prezident firmy Neopolis

 

www.neopolis.eu

 

Zobrazenia: 8180

Komentár


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Október 13, 2014 na 15:59

ak máte vstup dole... tak nechajte farebne celé poschodie tak ako je to dole na prízemí. Ak máte samostatný vstup aj hore (nie len dole) tak to točte :). Je to len hra. žiadna vážnosť čoho by sa malo pustiť krv z nosa od sústredenia... nič nepokazíte, nikto ani len obočie nedvihne, že aké sochy alebo akú farbu použijete - len sa hráte :) a to je na tom to najkrajšie... užite si to.


DIZAJNÉR
Komentár osoby Martina Lehocka o Október 13, 2014 na 15:35

... cize vstup zo schodov na vrchne poschodie znovu otocit smerom dolu a delit na rovnake casti??? moje skusenosti a pocity z FS sa stotoznuju s vasimi- aspon podla toho co som si precitala v tychto clankoch... len vy ste v predstihu :) tak ma laka ta kniha, co Vas posunula...


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Október 13, 2014 na 15:27

...hmmm neboli tam obrázky :(  ...:)

2poschodie kľudne riešte tak ako dole  ...ak máte vstup aj hore, tak to otočte celé poschodie tak aby vstup bol na juh

Ps: postavili mrakodrap v Tokyo podľa feng shej  - eskavátory tam išli podľa chhi :)  (hore-dole) každopádne boli nahodené  ...náhodne :)


DIZAJNÉR
Komentár osoby Martina Lehocka o Október 13, 2014 na 15:07

dakujem. bavkam sa trosku... :) a co ak je byt alebo dom 2poschodovy? to iste plati aj pre poschodie? aj ked vchod smeruje v skutocnosti na inu svetovu stranu ako juh, tak treba otocit vchod smerom dolu? preco? je ta kniha co ju spominate aj v anglictine? v slovencine ju asi tazko budem hladat, ze? po madarsky by som mozno obrazky mohla pozerat :)


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Október 13, 2014 na 14:53

ak máte obdĺžník, tak to rozdelte na 9 rovnakých časti (nevadí že to nie sú štvorce) :) Veľa zábavy Vám prajem :)


DIZAJNÉR
Komentár osoby Martina Lehocka o Október 12, 2014 na 23:29

zaujimave. velmi dobre citanie. mozem sa spytat? zaujimalo by ma, ci treba podorys delit na stvorce?alebo na 9  rovnakych casti?teda ak je podorys obdlznik,tak 9 rovnakych obdlznikov?


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing. Juraj Karlík o Apríl 11, 2011 na 12:38
Možno že dámy toto všetko už dávno vedia a tak len páni sa chytajú za hlavu, že aké novinky :-) Inak samozrejme pekný článok plný detailov ktoré dávajú zmysel - až má človek intenzívny pocit: "tak toto som tušil už dávno, len som to nevedel pomenovať súvislými vetami."

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Apríl 9, 2011 na 13:35

Pán Mihálik, potom podelte snami skúsenosť že po dobre vykonanom práci na novom červenom sedátku sa budete cítiť slávnejší než predtým. :) Keď som písal o haj... deklíku tiež mi napadlo nadpis: Komu ...suej, komu haj... Ak ma potvrdíte, osobne Vám pošlem červený toaletný papier. :)

Pán Zemplényi, ďakujem za vaše slová - ale som zostal mierne (aj príjemne) prekvapený lebo som si myslel že Feng suej bude viac zaujímať dámsku časť populácie - ale zatiaľ je to len skoro (+Leuš) pánska debata


FIRMA
Komentár osoby Karol Zemplényi o Apríl 9, 2011 na 10:52
Ste úžasný človek s veľkým srdcom a to čo píšete funguje perfektne len málo ľudí tomu verí.Stačí málo pre šťastie aby človek bol spokojný.

STAVEBNÝ DOZOR
Komentár osoby Ladislav Mihálik o Apríl 9, 2011 na 10:21
červený sedák hneď kupujem, ... BTW: konečne sme sa dopracovali k tomu, čo je to "haj" v tom názve tohto ser-iálu ;-)

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby