Hlavné mesto Dánska Kodaň má ambiciózny plán chce sa stať do roku 2025 uhlíkovo neutrálnym mestom. Kodaň sa preto rozhodla  priať nariadenie v ktorom sa vraví, že všetky strechy nových budov so sklonom menším než 30° musia byť riešené ako vegetačné. Kodaň sa tak stane prvým mestom Škandinávie s takýmto nariadením. V súčasnej dobe je v Kodani približne 20000m2 plochých striech. Mesto verí, že sa im podarí každý rok zazeleniť približne 5000m2 striech.

V Nemecku boli za posledných 25 rokov postavené stovky zelených striech ako pre súkromné domy tak aj pre verejné budovy. V niektorých územných plánoch Nemeckých a Švajčiarskych miest sú v súčasnosti pre nové výstavby zelené strechy povinné. Bolo zistené, že zástavba s vegetačnými strechami zlepšuje nielen mikroklímu, ale zároveň znižuje náklady na odvod dažďových vôd. Okrem toho znižuje celkovú energetickú náročnosť budovy a zlepšuje vnútornú mikroklímu pre obyvateľov. Pri verejných budovách bolo zistené, že zelené strechy výrazne znižujú náklady na údržbu, keďže vykazujú menšie množstvo porúch.


Výhody použitia zelených striech :

  • Tepelnoizolačné a tepelnoakumulačné vlastnosti. V zimnom období zamedzujú úniku tepla z vnútorného priestoru. V letnom období strechy s vegetáciou pôsobia ako ochrana vnútorného priestoru proti nadmernej tepelnej záťaží od slnečného žiarenia.
  • Hydroakumulačné vlastnosti. Zelené strechy zadržujú veľkú časť vodných zrážok, ktoré by inak z územia odtiekli  bez úžitku do kanalizácie, vegetačné súvrstvie znižuje zaťaženie kanalizačnej sústavy o 8-10% . 
  • Akustická ochrana. Vegetácia účinne tlmí hluk z vonkajšieho prostredia (cestná a vzdušná doprava, klimatizačné jednotky, ...). Oproti iným skladbám sa hluková pohltivosť zvyšuje až o 3 dB.
  • Protipožiarna ochrana. Vegetácia v strešnej konštrukcii obmedzuje vznik požiaru a zabraňuje jeho šíreniu, slúži tiež ako ochrana pred požiarom.
  • Ochrana pred poškodením hydroizolačného súvrstvia. Chráni strešnú konštrukciu a jej izolačné vrstvy pred účinkami najmä ultrafialových slnečných lúčov, pred výkyvmi teplôt (ktoré sú na nechránené streche značné) a mechanickým poškodením.
  • Psychický význam. Príjemný vzhľad strechy pôsobí proti stresu, depresiám, zvyšuje výkonnosť a zlepšuje koncentráciu. Zelená farba - upokojuje, je veselá, prívetivá, symbolizuje návrat k prírode.

Zdroj: Inhabitat.com

Zobrazenia: 3104

Komentár


FIRMA
Komentár osoby tomas necela o Január 30, 2012 na 9:01

pozriem sa ci mam nieco zaujimave, no podobnu skladbu ako mam ja ideme teraz robit v kosiciach na popradskej cca 3000 m2 tak tam bude asi viac detailov


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Január 27, 2012 na 11:30

tomas: nerobili ste náhodou počas realizácie zelenej strechy aj fotodokumentáciu? Ak áno nepriložili by ste fotoalbum z priebehu realizácie, prípadne nejaké zaujímavé postrehy , náročné detaily a podobne ....


FIRMA
Komentár osoby tomas necela o Január 27, 2012 na 11:25

vela vyhod, no aj nevyhody. ja mam na rodinnom domceku tiez zelenu strechu a zatial si ju neviem vynachvalit je to cenovo dostupna alternativa klimatizacie, no bojim sa dna ked zistim ze mi niekde zateka

 


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o December 15, 2011 na 20:39


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o December 13, 2011 na 16:36

tá fotka s tými zelenými strechami je paráda - golfové ihrisko level 8. Trávnik sa kosí vrtulníkom. :)


ARCHITEKT
Komentár osoby marketa anna medas o December 13, 2011 na 12:17

nebat sa toho co je spravne dat ako prikazom! 


ARCHITEKT
Komentár osoby marketa anna medas o December 13, 2011 na 12:17

hlavne si uvedomit vyhody, a potom jednoduche vysvetlenie preco navrhovat zelene strechy. nie je to modny hit ani blaznostvo, ale dost funkcne prevedenie:) v chicagu je na to zakonm, aby sa eliminoval unik tepla zo striech a tym padom narastajuci pocet zrazok. vsetko so vsetkym suvisi:) ake krasne! 


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o December 10, 2011 na 18:38

Bolo by fajn ak by sa v našich zemepisných šírkach vôbec o niečom podobnom uvažovalo a diskutovalo...

Ešte by mohli do tej vyhlášky pridať za každých 10 m3 zastaveného objemu zasadiť jeden strom :-)


ŠTUDENT
Komentár osoby Matej Smetanka o December 9, 2011 na 17:40

je to fajn nápad..  Dánsko je Dánsko.. ale je fakt že na Slovensku by sa viac vyplatilo to riešiť dotáciami.. omnoho viac ľudí by sa na to chytilo.. to je fakt.. :) 


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o December 8, 2011 na 20:06

... len si vezmite koľko vtákovín máte prikázaných a neriešite ich, lebo sú prikázané a my sme na to zo socíku akosi zvyknutí - nevidím dôvod prečo by niečo pozitívne nemohlo byť direktívne nariadené - ale nebojte sa, to u nás nehrozí ...

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby