Local Icon chce poukázať na jedinečnú slovenskú architektúru a stavebné dedičstvo, ktoré je často negatívne vnímané verejnosťou a niekedy aj samotnými architektami a to len preto, že pochádza z obdobia komunizmu. V strede záujmu sú lokálne ikony, ktorými nie sú len ikonické stavby ako Slovenský rozhlas, Kamzík, Most SNP alebo Pamätník SNP v Banskej Bystrici, ale napríklad aj nedocenené stavby Vladimíra Dedečka či stavby, ktoré by mali byť začlenené medzi industriálne pamiatky.

Východiskovým impulzom projektu Localicon založeným v roku 2008 je problematické vnímanie ochrany kultúrnych pamiatok druhej polovice 20. storočia, typické pre post-komunistickú spoločnosť. Zámerom je zviditeľniť túto architektúru a podporiť jej pozitívne vnímanie širokou verejnosťou, posilniť lokálnu identitu miesta. Localicon chce tiež otvoriť diskusiu na tému zachovávania a obnovy tohto kultúrneho dedičstva.

Projekt chce osloviť širokú verejnosť a preto si nevyberá odborné médium a tradičnú formu. Localicon rozmieňa architektúru na príťažlivé logo, originálnu značku a volí si formu jednoduchej potlače na tričko, odznak či pohľadnicu. Localicon je na hrane pop kultúry, pričom považuje za dôležité vzdelávať - informuje o architektúre a jej autoroch, nabáda na jej vystopovanie a znovuobjavenie.

Internetová stránka projektu slúži ako populárno vedecký sprievodca po slovenskej modernistickej architektúre. Komplexný obraz dotvárajú fotografie a texty o stavbách a ich autoroch spolu s fotodokumentáciou a krátkymi filmami. Projekt organizuje o.z. PUNKT vďaka podpore Ministerstva kultúry SR.

Viac sa o projekte dozviete na stránke Local Icon

Zobrazenia: 874

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby