Občianske kancelárie a knižnica Gorey. Námestie sa snaží využiť potenciál miesta pre vytvorenie neformálneho, demokratického prostredia; miesta pre učenie, vzdelávanie a zapojenie občanov.
Centrálnym objektom námestia je nové občianske centrum, ktoré hostí kancelárie, obecnú rokovaciu sálu, zasadačku a knižnicu. Budova so svojím dvojposchodovým preskleným foyerom sa otvára smerom k námestiu a víta návštevníkov svojou transparentnosťou. Knižnica s výhľadom na mesto je, tak ako aj historický kostol, orientovaná na sever a je zaliata mäkkým denným svetlom.

Materiály boli starostlivo vybrané a tak definujú funkciu budovy; žula, meď, sklo a drevo vnáša do projektu modernú a mestskú atmosféru. Dlhý múr kancelárskeho krídla z predpatinovanej medi je odvážne výrazný a je navrhnutý tak, aby bol viditeľný z rôznych miest po celom meste. Starostlivá pozornosť bola venovaná detailom, zaisťujúcim jednoduchosť a čistotu líniu budovy, ktorá tak predstavuje vysoko kvalitný symbol celého priestoru. Otvorenosť budov a zariadení poskytuje tomuto miestu vitalitu a odstraňuje tak prekážky vo vnímaní činností v interiéri.

Budova využíva kotly na drevnú štiepku, vzduchové kanály, je celá prirodzene vetraná a je riadená systémom BMS.


Architekt : Hall Black Douglas Ltd

Zdroj : WAN

Zobrazenia: 432

Komentár


ARCHITEKT
Komentár osoby Kristína Kristiánová, ing.arch. o Máj 28, 2012 na 19:59

... je úžasné sledovať eleganciu a priestorotvornosť tejto architektúry. Vzdialene to pripomína vydarené diela našich socialistických architektúr, keď si ešte architekti mohli dovoliť riešiť aj priestor a dizajn a nie len ekonomické prepočty, či investor dosť zarobí. Ostáva len ticho závidieť ...

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby