Hrozí aj vám vo vašom dome nebezpečenstvo?

Možno si myslíte, že vám žiadne nebezpečenstvo v teple vašej obývačky nehrozí. Dvere aj okná máte pozatvárané, sporák vypnutý a ani nepriaznivé počasie v televízii nehlásia. Ale čo, ak je nebezepečenstvo priamo u vás vo vašom dome? Počuli ste už o radóne, ktorý je po fajčení druhou najčastejšou príčinou vzniku rakoviny pľúc? Ak nie, tak je tento článok určený práve vám.

Strašiak radón

Radón je bezfarebný a extrémne volatilný plyn, ktorý vzniká rozpadom uránu. V malých množstvách sa nachádza prakticky vo všetkých pôdach a horninách. Najvýznamnejším a najzávažnejším zdrojom radónu je pôdny vzduch. Vzduch z pody preniká do domu akýmkoľvek otvorom medzi domom a podložím. Tlak vzduchu v dome je nižší než tlak pôdneho vzduchu, takže pôdny vzduch je často do domu nasávaný. Úroveň radónu v pôdnom vzduchu sa líši v závislosti na geologickom podloží a často sa mení aj na veľmi malej ploche napr. na susedných stavebných parcelách. Najčastejšie je prítomný v oblastiach budovaných žulovými horninami, ale to neznamená, že v sedimentoch nížin sa nemôžu vyskytovať oblasti s vysokým rizikom. Významný vplyv na prenikanie radónu do budov má priepustnosť podložia pod objektom (priepustné horniny, štrky, piesky, zlomy), trhliny a otvory v podlahách, ktoré sú v priamom styku s podložím, konštrukčné spáry, praskliny v malte spájajúcej tvarovky v stene suterénu, dutiny v dierovaných tvarovkách stien suterénu, inštalačné priestupy v podlahe, ale aj vykurovacie kanály.

Nebezpečie priamo doma

V prípade, že sa radón dostane do uzavretého priestoru, môže jeho koncentrácia dosiahnuť vysoké hodnoty. Pri ďalšom rozpade radónu na tzv. dcérske produkty dochádza k ich väzbe na pracové častice, ktoré sa vo forme aerosolov voľne vznášajú vo vzduchu, s ktorým sú vdychované. Dcérske produkty sa v pľúcach z jednej tretiny až jednej polovice zachytia a spôsobujú ožarovanie bazálnych buniek pľúcneho epitelu. Samotný radón je prakticky bezo zvyšku vydýchnutý. Zdravotným rizikom pri dlhodobom vdychovaní zvýšených objemových aktivít dcérskych produktov radónu, je teda zvýšenie rizika vzniku rakoviny pľúc. Radón prispieva viac ako 50% k celkovej expozícii človeka ionizujúcim žiarením z prírodných zdrojov. Je veľmi nebezpečný a karcinogénny.

Povinnosti, na ktoré sa nezabúda

Meranie radónu je nutné nielen zo zdravotného hľadiska, ale je aj povinné zo zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý stanovuje povinnosť stavebníka realizovať stavebné protiradónové opatrenia na základe stanovenia objemovej aktivity radónu v pôdnom vzduchu, podľa metodiky uvedenej vo Vyhláške 528/2007 MZ SR. Tento zákon ďalej ukladá stavebníkovi v §5 odsek 5, že účinnosť opatrení na obmedzenie žiarenia z radónu pri novopostavených stavbách s pobytovým priestorom a rekonštruovaných stavbách s pobytovými priestormi sa overuje krátkodobým meraním v trvaní najmenej siedmych dní. Protokol o stanovení objemovej aktivity v pôdnom vzduchu je vyžadovaný hygienikom regionálneho úradu verejného zdravotníctva pri návrhu na územné konanie a Slovenskou stavebnou inšpekciou pri kolaudácii. Protokol o meraní účinnosti protiradónových  opatrení v pobytových priestoroch vzduchu je vyžadovaný hygienikom regionálneho úradu verejného zdravotníctva a Slovenskou stavebnou inšpekciou pri kolaudácii. Stanovenie objemovej aktivity radónu môžu vykonávať iba fi rmy (laboratóriá), ktoré sú držiteľmi povolenia Úradu verejného zdravotníctva SR.V prípade, že bude meranie realizované firmou bez povolenia, nebude jej doklad akceptovaný regionálnym hygienikom pri návrhu na územné konanie a ani Slovenskou stavebnou inšpekciou pri kolaudácii.

Riešenie je však jednoduché

Aj napriek obavám, ktoré vo vás informácie o radóne vyvolali, sa báť nemusíte. Treba si uvedomiť, že aj v oblastiach s vysokou koncentráciou sa dá zdravo bývať, ak sú realizované protiradónové opatrenia. S monoliticky odvetrávanými základmi sa váš dom stane opäť vašim bezpečným útočiskom. Už Rimania chápali, že žiť v priamom kontakte s pôdou je nezdravé, a z tohto dôvodu stavali svoje obydlia na podperách. Tým zabránili vlhkosti a vzniknutý priestor využili na vykurovanie miestností. Odvetrané základy sú jediná ochrana pred radónom, ktorými sa plyn stáva neškodným a to tým, že sa rozptýli do prostredia mimo budovy. Systém, ktorý vám pomôže vyriešiť problém s radónom a odvetrá vaše základy sa nazýva MODULO, ktorý je kombináciou Modula a Geoblocku, pomocou ktorých je možné vytvoriť jednou operáciou základy a podkladovú dosku, čím sa vytvorí monolitická štruktúra, ktorá nepraskne. Odvetrané monolitické základy zaručujú vysokú stabilitu a únosnosť a podstatne znižujú riziko poškodenia v prípade zemetrasení. Sú riešením, ktoré kombinuje výhody monoblokovej ako a ventilovanej štruktúry.

Systém MODULO obmedzuje kontakt so zemou a odvetranými monolitickými základmi zaručí, že vám vo vašom dome nevzniknú praskliny, nebude prepúšťaná vlhkosť ani nepriaznivý radón. Zároveň šetrí vaše peniaze tým, že použijete menšie množstvo betónu pri zachovaní statických vlastnosti. Tiež vylúči použitie ďalších materiálov, ktoré je niekedy nutné sypať pod základovú dosku. MODULO je nenáročné na prepravu a montáž, jeho cena zahŕňajúca všetky benefi ty produktu, nezvýši vaše plánované celkové náklady na zhotovenie základov domu.

 

Kontaktujte odborníka

Najjednoduchší spôsob zníženia koncentrácie radónu v budovách je účinné vetranie. Efektívnejšie však je zabrániť prieniku radónu do objektu. Pri problémoch s radónom vám pomôže účinne eliminovať jeho výskyt systém MODULO od spoločnosti ASUAN a.s., ktorý opäť prinesie zdravie a bezpečie do vášho domova. Zbaví vás nielen nebezpečného radónu, ale aj odvodní vaše základy, zlepší ventiláciu a zamedzí tvorbe prasklín.

Technický poradca /kontakt: 0911 608 879

Riešenie problému s vašimi základmi nájdete na:  www.asuan.sk

Info o MODULO systéme podrobnejšie:  www.geoplast.sk

Zobrazenia: 3321

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby