Zayed National Museum bude prvé dokončené múzeum na ostrove Saadyiat

Foster + Partners zverejnili prvé obrázky svojho návrhu pre Zayed National Museum v Abu Dabi po tom, čo bolo po prvý krát predstavené jeho výsosťou šeikom Mohamedom bin Rashi Al Maktoumom, viceprezidentom a premiérom SAE a vládcom Dubaja a jej veličenstvom kráľovnou Alžbetou II.

Výstavba múzea sa už začala. Nachádza sa na ostrove Saadyiat pri pobreží Abu Dabi, na ktorom má stáť aj Guggenheim Abu Dhabi Museum do Franka Gehryho, Louvre Abu Dhabi od Jeana Nuvela a Performing Arts Center and Maritime Museum od Tadao Ando.

Nové Múzeum od Foster + Partners je venované nebohému šeikovi Zayedovi bin Sultan Nahyanovi (zakladajúcemu prezidentovi SAE) a bude predstavovať pamiatku jeho spomienke ako aj spoločenskej a ekonomickej premene Emirátov.

Z umelo vytvoreného kopca sa týči päť veží, ktoré fungujú ako tepelné komíny prirodzenej ventilácie priestorov múzea na prízemí. Tieto vyhrievané stavby nemajú svoju podstatu len v dramatickom estetickom efekte ale ich úlohou je aj nasávať chladný vzduch z múzea samotného vertikálne cez galérie pomocou termických princípov.

Pri prirovnaní stavby ku krídlu vtáka Foster + Partners vysvetľujú: Analógie so sokolom a letom sú zámerné a spájajú sa priamo so šeikom Zayedom a jeho záľubou v sokoliarstve. Tento koncept je možné nájsť na viacerých miestach v múzeu, vrátane výstavy na túto tému a vonkajšej arény, v ktorej sa môžu predvádzať vystúpenia sokoliarov, spojené s lovom na vtáky.

Okrem množstva výstavných plôch, ktoré sú sústredené okolo zhora osvetlenej loby obsahuje Zayed National Museum aj kaviarne, obchody, auditórium a priestory pre neformálne akcie ako je prednášanie poézie a tanečné vystúpenia. Silné slnečné svetlo Abu Dabi je opatrne vedené cez presne situované otvory navrhnuté tak, aby osvetľovali umelecké diela čo najlepšie.

Nájsť viac podobných fotografií na stavebnictvo.sk

Lord Foster sa vyjadril: „Je pre nás veľkou cťou pracovať na Zayed National Museum, zachovávať posolstvo šeika Zayeda a komunikovať dynamický charakter súčasných Spojených Arabských Emirátov. Chceli sme vybudovať stavbu, ktorá by bola príkladom udržateľného dizajnu a rezonovala by šeikovou láskou k prírode a jeho širším posolstvom.“

Zdroj :WORLD ARCHITECTURE NEWS
Vizualizácie: Vyonyx


Čítaj tiež : Vinársky komplex Faustino

 

Zobrazenia: 369

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby