HĽADÁME RODINNÝ DOM

Inzeráty, realitné kancelárie, plagáty na stavbách...hľadáte kde sa dá. Láka Vás predstava malého vidieckeho domčeka niekde v blízkosti mesta a aj napriek tomu s kúskom prírody. Predpokladáte, že prerobiť hotový dom je menej náročné (finančne aj prihliadnuc na prácu) ako postaviť nový. No nie vždy je to tak. Ak sa chystáte kupovať starší rodinný dom a následne ho rekonštruovať, pokúsim sa Vám popísať a tým aj poradiť, čo všetko Vás čaká, kde sa dá ušetriť a naopak kde sa šetriť neoplatí. Výber samotného domu a jeho pozemku by mal spĺňať Vaše nároky a požiadavky na bývanie.

Ak ste si už vybrali rodinný dom, ktorý sa Vám páči, jeho pozemok, umiestnenie, alebo si práve tento môžete dovoliť tak je dobré prizvať si na stavbu niekoho znalého veci. Či už je to Váš známy a venuje sa realizácii stavieb, projektant alebo (najlepšie) statik. Možno sa Vám bude zdať cena za konzultáciu s odborníkom vysoká ale v konečnom dôsledku je na nezaplatenie nakoľko statik často krát aj vizuálnou obhliadkou dokáže povedať, ako závažné sú trhliny na dome, v akom stave je napríklad strešná konštrukcia, nosný systém stavby, či je možná prípadná nadstavba a pod.. Odborník Vám hneď v úvode povie, čo sa s danou stavbou dá urobiť, či náklady na prestavbu neprevýšia náklady na novostavbu a pod.

      

K obhliadke stavby patrí aj obhliadka pozemku. Je dobré chodiť na obhliadky v letných mesiacoch resp. v mesiacoch keď nie je všetko pod snehovou prikrývkou. Sneh dokáže mnohé ukryť a aby ste neboli sklamaní ak sa Vám na dvore objaví smetisko, veľké nerovnosti alebo namiesto trávnika betónová plocha. Samozrejmosťou je, že si nebudete kupovať dom s obrovskou záhradou ak k tomu nemáte vzťah a neviete si predstaviť ako si v nedeľu kosíte trávnik alebo trháte burinu.

Pri výbere je dosť podstatné opýtať sa na prípojky inžinierskych sietí. Elektrina je samozrejmosťou takmer všade. Stáva sa, že objekt je napojený len na studňu čo nemusí pokrývať potreby vody pre obyvateľov domu (poprípade nemusí byť hygienicky nezávadná), v niektorých obciach na Slovensku ešte nie je dokončená kanalizácia a v niektorých ani plynofikácia. Treba si preto zvážiť, spôsob vykurovania (ak nie je možné vykurovať plynom), spôsob odkanalizovania objektu. Prípojky k domu nie sú lacná záležitosť, a ak sú verejné siete, ku ktorým by sme sa chceli napojiť príliš ďaleko tak to môže značne navýšiť plánovaný rozpočet. Prípojka vody a plynu stojí približne 50€/bm, prípojka kanalizácie cca 100€/bm (ceny sú orientačné, presnú cenovú ponuku Vám na požiadanie vydá ktorákoľvek realizačná firma, dodávateľ v danom regióne). Samozrejme sa dá ušetriť napríklad tak, že si výkopy pre prípojky vykopete sami a samotné potrubia Vám prídu uložiť odborne kvalifikovaní pracovníci.

Potom je už na Vás prehodnotiť prístupové resp. príjazdové možnosti ku pozemku (nie len pre užívateľov ale aj stavbárov J ), vzdialenosti obchodov, lekárov, školských a predškolských zariadení a pod. Kupujete si predsa svoj budúci domov a potrebujete mať všetko pohodlne po ruke.

V ďalších článkoch sa postupne pokúsim priblížiť detaily ohľadom projektovej dokumentácie pri rekonštrukcii, prípravných a demontážnych prác a potom postupne jednotlivé etapy výstavby aj s fotodokumentáciou.

V prípade akýchkoľvek otázok ma neváhajte kontaktovať.

Zobrazenia: 1298

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby