Najlepšie tehlové stavby sveta z Wienerberger BrickAward 2016.

Bienále medzinárodnej súťažnej prehliadky tehlovej architektúry Wienerberger Brick Award 2016 pozná svojich víťazov. Zo 600 prihlásených projektov z 55 krajín sveta  ich vyberala medzinárodná odborná porota. Zvažovala nielen nominácie od medzinárodných kritikov a novinárov, ako po minulé roky, ale aj diela prihlásené online, samotnými architektmi a architektonickými ateliérmi.  

BrickAward je nezávislou súťažou a použitie produktov koncernu Wienerberger nie je podmienkou účasti. Dôležitým kritériom je však použitie stavebného materiálu z pálenej hliny (tehlové bloky, lícové tehly, tehlová dlažba, pálené strešné škridly, tehlové fasádne platne ) na významnej časti prihlasovanej stavby. Odborná porota hodnotí nielen všeobecnú kvalitu architektúry a inovatívny prístup k stvárneniu exteriéru a interiéru, ale aj funkčnosť, trvalú udržateľnosť a energetickú hospodárnosť stavieb. Výnimočnú pozornosť venuje estetickému prepojeniu stavieb s ich okolím. Odmenou  víťazov nie je len finančná cena, ale aj prezentácia vo výpravnej publikácii nominovaných a ocenených stavieb z celého sveta s názvom BRICK.

Svoje diela do ďalšieho ročníka Wienerberger Brick Award 2018 môžu architekti a celé tímy prihlasovať od januára budúceho roka. Odporúčame preto sledovať stránku

http://clay-wienerberger.com/expertise/submission-.

Víťazi ročníka 2016

2226, Hlavná cena a víťaz kategórie Špeciálna cena za inovatívny energetický koncept. Budova v rakúskom Lustenau sa zaobíde bez technológií: ventilácie, klimatizácie a kúrenia, a pritom celoročne dosahuje teploty v intervale 22 - 26°C.

Architekt: Dietmar Eberle / Foto: Eduard Hueber©

 

House 1014 získal Hlavnú cenu a víťazstvo v kategórii urbanistické začlenenie stavby. Je príkladom využitia pomerne úzkeho pozemku so šírkou 6,5 metra  v hustej mestskej zástavbe Barcelony. Striedaním vnútorných a vonkajších priestorov  sa však podarilo získať dve nezávislé zóny: súkromnú časť a hosťovský dom s terasami a átriami.

Architekt:  HARQUITECTS / Foto: Adria Goula©

Termitary House z Vietnamu získal ocenenie v kategórii rodinné a bytové domy. Ako napovedá názov, pôdorys domu sa podobá stavebnému plánu mraveniska termitov. Všetky chodby, galérie a priestory sa zbiehajú do jednej, centrálnej miestnosti.  

Architekt: Tropical Space / Foto: Oki Hiroyuki©

 

Auditórium AZ Groeninge v belgickom Kortrijku je najlepšou tehlovou stavbou v kategórii verejné a sociálne prospešné stavby, verejné priestory. Zatiaľ čo hlavná budova je tradične poňatá, nové auditórium dostalo štrukturálne kontrastnú formu. Zdá sa akoby sa budova jednou stranou potápala do svahovitého terénu a druhou vystupovala cez okraj. Drsné tehly obklopujú zaoblenú fasádou. 

Architekt: Dehullu Architecten / Foto: Dennis De Smet©

Projekt Marília je príkladom úspešnej a inšpiratívnej revitalizácie budovy. Dom, ktorý bol postavený v roku 1915, je jednou z posledných historických tehlových budov v okolí. Na

miesto rozhodnutia pre ekonomickejšiu alternatívu – strhnutie budovy, sa rozhodlo v prospech jej zachovania. Marília dostala príležitosť vytvoriť projekt rešpektujúci históriu, stavebný materiál, životné prostredie i bezprostredné okolie.

Architekt: Super Limăo / Foto: Maira Acayaba©

 

Cluster House v Zurichu je víťazom v kategórii špeciálne riešenia. Cenu získal na základe inovatívneho konceptu bývania, pri ktorom sa obyvatelia vzdajú vybavenia ako je napríklad vlastné garážové miesto. Odmenou sú im však rôzne služby, medziiným  zdieľanie auta, komunitné kuchyne, skleníky a hotelové izby pre návštevy a iné.  

Architekt: Duplex Architekten AG / Foto: Johannes Marburg©

 

Zobrazenia: 405

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby