Múry odolné voči horúčavám i chladu. Bez kúrenia a klimatizácie. Dá sa to?

Zabezpečiť budovu na zimu a šetriť vykurovacie náklady je rozumné. No súčasne míňať usporené peniaze na chod klimatizácie v lete, už tak zmysluplne neznie. Najmä v kontexte neustále stúpajúcich vonkajších teplôt a cien za energie. Pritom stavať sa dá aj bez drahých technológií a nákladov na ich prevádzku.  

Zdroj: Wienerberger Brick Award / architekt: Dietmar Eberle / autor foto: Eduard Hueber©

 

Inšpiráciou v tomto smere môže byť pre architektov, investorov a majiteľov Dom 2226 z dielne architektonickej kancelárie Baumschlager Eberle, v rakúskom Lustenau. Budova na rakúsko-švajčiarskom pomedzí sa zaobíde bez vykurovania, núteného vetrania a chladenia, len s využitím fyzikálnych zákonitostí. Počas celého roka sa najnižšia a najvyššia teplota vo vnútorných priestoroch domu pohybuje v rozsahu 22°C - 26°C.  

 

Príjemnú klímu v zime i v lete zabezpečujú masívne obvodové steny z tehál Porotherm o celkovej hrúbke 76 centimetrov a trojité sklá na oknách. Jedinými zdrojmi tepla sú tu ľudia  a spotrebiče – napríklad počítače, kopírky a kávovary. Dom 2226, ktorý je dnes sídlom architektonickej kancelárie, je ukážkou moderného stavania pri využití zákonov fyziky a prírody. Vetranie a výmenu vzduchu regulujú vetracie klapky na úzkych okenných krídlach. Na fasáde ich pre nerušený vzhľad stavby prekrýva drevo. Cirkuláciu vzduchu podporujú vysoké stropy (4,21 metra na prízemí a 3,36 metra na poschodiach).

 

Inovatívny energetický koncept Domu 2226 ocenili aj odborníci v medzinárodnej súťaži tehlových stavieb - Wienerberger Brick Award 2016. Stavba zaň získala Špeciálnu cenu.

Dom bez technológií je výzvou pre všetkých, ktorí namiesto zložitých a drahých technológií radšej volia jednoduché a prirodzené riešenia. 

Zobrazenia: 358

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby