POPIS STROPNÝCH VENTILÁTOROV A ICH VÝHODY

Ventilátory sú vo všeobecnosti považované za užitočný doplnok vybavenia domácností, úradov, reštaurácií, hotelových izieb a iných priestorov hlavne počas horúcich letných dní, keď nás trápi neznesiteľné teplo bez vánku či prievanu.
Globálne otepľovanie má za následok zvyšovanie jednak počtu týchto horúcich dní, ale aj zvyšovanie priemerných denných teplôt aj v našom tzv.„ miernom“ klimatickom pásme. Neznesiteľnej teplote sa bránime najčastejšie klimatizáciou. Avšak paradoxne práve masové používanie klimatizácie prispieva k ďalšiemu otepľovaniu, pretože vonkajšie klimatizačné jednotky priamo zohrievajú ovzdušie a spotrebovávajú dosť značné množstvo elektrickej energie, ktorá sa musí vyrobiť najčastejšie nie práve ekologickým spôsobom.
Ventilácia akýmkoľvek ventilátorom asi nie je schopná úplne nahradiť klimatizáciu, avšak vhodne zvolený ventilačný systém, alebo niekedy iba dobre zvolený ventilátor môže doplniť a za istých okolností aj nahradiť klimatizáciu.
Klimatizácia má pritom niekoľko nepríjemných až tienistých stránok a to nielen z energetického hľadiska, ale aj zo zdravotného. Chladenie miestností na teplotu blízku cca 20° C, keď vonkajšia teplota je nad 30st.C má za následok tak veľký teplotný šok pre organizmus človeka, že môže spôsobiť nádchu u slabších jedincov vyvolať srdcovo-cievne obtiaže.
Lekári upozorňujú, že ideálna teplota v domoch a bytoch počas letných mesiacov je 24 až 28 °C. Ak klimatizáciu nastavíte na nižšie teploty, hazardujete so svojím zdravím!
Rozdiel medzi vonkajším a vnútorným prostredím by mal byť 5 až 7 maximálne 10 stupňov. Klimatizácia nesmie fúkať priamo na človeka! Musí byť umiestnená minimálne vo výške jeden a pol metra, aby chladenie smerovalo do priestoru. Pri odchode z klimatizovaného prostredia sa odporúča „aklimatizovať" v neklimatizovanej chodbe a až potom ísť do rozpálených ulíc.
Najnovšie klimatizácie sú vybavené špeciálnymi filtrami, ktoré však musíte pravidelne vymieňať. Iba tak budú plniť svoju funkciu na 100 percent. Ak filter nevymeníte, stane sa rozsievačom chorôb a plesní. Dokonca je známy prípad, kedy sa účastníci zjazdu amerických vojnových veteránov vo Philadelfii vďaka klimatizácii nakazili akútnym respiračným ochorením mikróbom legionela, ktorému sa veľmi dobre darí práve v klimatizačných jednotkách. Odtiaľ pochádza aj názov tohto ochorenia tzv. „ Legionárska choroba“.
Na boj s vysokými teplotami netreba hneď preto nasadzovať zbrane najtvrdšieho kalibru a pritom môžeme ušetriť nemalé obstarávacie aj prevádzkové náklady. Klimatizácia je totiž pomerne drahá záležitosť, zvlášť keď musíme do nákladov započítať nie práve najjednoduchšiu montáž / prívod el. energie, odvod kondenzovanej vody, prepojenie medzi jednotkami......./ a pravidelnú údržbu. Ak sa preto rozhodnete vyskúšať nenáročnú ventiláciu majte na pamäti, že nie každá ventilácia Vám bude prinášať pohodu a uspokojenie. Stolné a stojanové ventilátory nie sú práve najšťastnejším riešením. Existuje totiž hneď niekoľko výhod použitia stropného ventilátora v porovnaní so stolným resp. stojanovým:
- umiestnenie na strope je najvýhodnejšie nielen z hľadiska dokonalého miešania vzduchu , ale aj z hľadiska úspory priestoru.
- najčastejšie prevedenie stropných ventilátorov je s osvetlením a preto plnia obe funkcie v miestnosti osvetľovaciu aj ventilačnú. Montáž stropného ventilátora je pritom pomerne jednoduchá, podobná montáži zložitejšieho lustra. Pre úplné zjednodušenie montáže uviedla firma Westinghose nedávno na trh novinku tzv. systém InstaLoc. Tradičný stropný ventilátor má približne 60 dielov a na jeho montáž potrebujete približne dve hodiny. Systém InstaLoc obsahuje približne 15 častí a montáž trvá iba niekoľko minút.
- konštrukčne je stropný ventilátor riešený ako pomalo-bežný s väčším priemerom lopatiek, čoho dôsledkom je podstatne nižšia hlučnosť pri rovnakom výkone a podstatne dlhšia životnosť ložísk.
Motory ventilátorov značky Westinghouse majú preto až 10 ročnú záruku!!!!!!
- stropný ventilátor má obidva smery otáčania čo umožňuje používať ho v lete i v zime, pričom v oboch prípadoch dokonalým miešaním vzduchu ušetríme energiu na vykurovanie resp. na chladenie / klimatizáciu/ pri nezmenenom komforte. Smer otáčania nastavujeme v smere hodinových ručičiek v zime a proti smeru hodinových ručičiek v lete. Nastavenie v zime umožní cirkuláciu teplého vzduchu ktorý sa zhromažďuje v horných častiach miestnosti pri strope. Miešanie spôsobí zvýšenie tepelnej pohody o 2-3 stupne.
Letné nastavenie zlepšuje pocit „ chladu“ dokonca až o osem stupňov.
Vlastná spotreba energie ventilátora je pritom veľmi nízka –príkon menej ako 30W pri najnižších otáčkach.
- tri rýchlosti otáčania a vypínač osvetlenia sú u všetkých ponúkaných typoch zn. Westinghouse úplnou samozrejmosťou. Ak by účinnosť ventilácie mohla byť zhoršená vysokým stropom ponúka firma tzv. predlžovacie tyče / Down Rods/ v rôznych dĺžkach a v rôznych prevedeniach aby sme mohli umiestnenie ventilátora v priestore čo najlepšie optimalizovať.
- stropné ventilátory s osvetlením sú v rôznych štýlových a farebných vyhotoveniach a tak môžu byť aj vhodným dekoračným doplnkom interiéru. Aj tu však firma ponúka zlepšenie vo forme systému Design&Combine, pri ktorom si môžete kombinovať zvolené ventilátory s rôznymi druhmi osvetlenia .
- pre náročných zákazníkov je pripravená možnosť diaľkového ovládania pomocou infračerveného svetla/ IR RC/ alebo rádiofrekvenčné ovládanie /RF RC/ Ako doplnok ho možno dokúpiť ku všetkým typom, avšak u niektorých typov je zahrnuté diaľkové ovládanie priamo v cene výrobku.
- u mnohých typov ventilátorov sú lopatky vyrobené tak že majú dve rozdielne sfarbené strany a tak iba ich otočením o 180 stupňov získame úplne nový design . Táto možnosť je v katalógoch Westinghouse naznačená zmenšením vyobrazením ventilátora s obrátenými lopatkami.

Spoločnosť Westinghouse ponúka v Európe každoročne približne 50 typov stropných ventilátorov. Ak k tomuto počtu pripočítame možnosť kombinovať ventilátor a osvetlenie v systéme Combine&Design a možnosť zameniť vzhľad ventilátora otočením lopatiek má zákazník k dispozícii naozaj slušnú ponuku a môže si vybrať ventilátor, ktorý najviac vyhovuje štýlu zariadenia miestnosti , dominantnej farbe a hlavne jeho predstavám. Vyspelý trh  a vyspelý zákazník v USA  prijal stropné ventilátory ako výhodnú alternatívu resp. ako  doplnok drahej klimatizácie. Európsky trh a európsky zákazník doposiaľ výhody stropných ventilátorov neobjavil a neprijal v takom rozsahu.

 Popis stropných ventilátorov, ktorý ste práve dočítali  by mal prispieť k objasneniu ich funkcie, k zlepšeniu informovanosti širokej verejnosti  o výhodách a možnostiach ventilácie a pomôcť  pri výbere vhodného riešenia  zariadenia bytov, kancelárií, reštaurácií a iných priestorov, kde nám neznesiteľné letné horúčavy znepríjemňujú život.

 

Ing. Ján Jánošík

ELOS Piešťany,

dovozca značky Westinghouse pre SR.  

               www.elos.sk

 

Zobrazenia: 686

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby