alebo Ako dostať ducha lesa k nám domov?

 Aby sme mohli skutočne porozumieť feng shui, mali by sme sa niečo dozvedieť z pozadia „podstaty“. Musíme sa trošku hlbšie ponoriť do základov. V predošlých článkoch boli viac-menej prezentované výsledky FS technológie v ľahko stráviteľnej forme. Ale aby sme sa mohli posunúť ďalej - aby sme sa dostali na trošku vyšší level – pokúsim sa veľmi polopaticky vysvetliť, čo je v skutočnosti feng shui a z čoho vychádza? (Teraz sa cítim trošku ako guru pochybnej sekty, kde na prvých prednáškach básni o porozumení a večnom blahu a na štvrtom posedení už Vás ukecáva, aby ste  nechali rodinu, deti a aby ste všetky vaše cennosti darovali viere. :) Prosím, stále to berte športovo a použite len toľko, koľko sa Vám zdá vierohodné a použiteľné).

Takže: Základnými piliermi feng shui sú tri princípy, ktoré tvarujú čchi – životnú silu, ktorá hýbe a spája všetko na zemi.

  1. Všetko žije. Čchi  koluje vo všetkom: v nábytku, v skalách, v autách, v PC... (len si spomente, koľkokrát ste sa pohádali s vlastným počítačom :)). Všetko (aj predmety) majú nielen vlastné čchi ale aj kus z nás, naše spomienky, pocity, energiu... V očiach feng shui majstra dom je jedna veľká kompaktná jednota, živý organizmus, ktorý nás chráni,  stará sa o naše pohodlie a bezpečie. Ak náš domov je krásny a harmonicky vyvážený, tak to môže byť skutočne teplé hniezdo, o čom môžete povedať:  všade dobre, ale doma najlepšie
  1. Všetko zo všetkým súvisí. Ani čchi nie je výnimkou. Je niečo ako veľká sieť, akýsi prastarý internet medzi živými a neživými kúskami sveta, spájané wifi. Niekedy to funguje bezvadne, niekedy pomalšie, a niekedy len tak-tak. Chaos alebo bordel v jednej časti domu vyžaruje svoj negatívny vplyv aj na ostatné časti nášho domova a tým pádom aj na nás život. Naopak, krásna izba alebo átrium nás nabije s pozitívnou energiou. Drobnosť, ako obľúbená fotka (trebárs našej ratolesti) na pracovnom stole alebo odhodená ponožka na koberci, môže ovplyvniť naše emócie, rozhodnutia, dokonca môže posilniť alebo oslabiť aj náš imunitný systém.
  1. Všetko sa mení. Aj čchi. Študujem riadenie, kde nás učia, že celý svet okolo nás je v pohybe. Aj keď mi nerobíme nič (príp. naša firma) tak v skutočnosti sa hýbeme - dozadu. Jediná vec na svete čo je stála: je zmena. Meníme sa aj my. Učíme sa, časom zbierame skúsenosti, v lepšom prípade staneme sa múdrejšími. To nám zmení nielen náš pohľad na svet, ale môže sformovať aj náš vkus. (keď vaša polovička za 5 rokov, tretíkrát premaľuje vašu obývačku na úplne inú farbu, tak už asi chápete prečo to robí :))

Čchi  sa v našom dome  hýbe alebo tečie ako voda v potrubí. Potrebuje voľný tok. Niektoré predmety ten prúd zlepšujú: zrýchľujú/spomaľujú, niektoré zas môžu blokovať.

Minule som písal o bagua poliach v našom byte. Vhodne umiestnené farby môžu voľný tok čchi skvalitniť. Ale ak sa vám nechce kuchyňu natrieť na červenú kvôli sláve, nezúfajte. Červená farba nemusí nutne znamenať že steny musíme namaľovať na „býkdráždiacu“ sýtočervenú. Od staroružovej cez terakotu až do bordova, všetky odtiene môžu prezentovať červenú farbu. Dokonca, nemusí to byť  ani stena, stačí pekný črepník alebo krásny obraz a je to vybavené. Nehovoriac o tom, že kým v našej kultúre biela farba je farba čistoty a nevinnosti, tak v Číne je to farba smrti. Si predstavte, ako sa môže priemerný Číňan  cítiť vo väčšine našich domov – ako my v underground klube alebo dome smútku. Ale ak začnete vaše príbytky maľovať na červenú, všetci vaši známy si budú myslieť, že pokračovanie argentínskych telenoviel budú natáčať u Vás. Vy musíte nájsť tú správnu mieru Vašej harmónie! ...a keď už červenú (alebo zelenú, modrú, šedú, atď...), tak  s citom a zľahka. Len do takej miery, ako Vám vyhovuje a nie ako radí „pouličný FS majster“.

Zrkadlá sú kapitola sama o sebe. Veľa nás je tu architektov. Určite by mohli potvrdiť, že zrkadlá môžu byť veľmi mocnými architektonickými prvkami. (na margo: sme mali v škole architektonický predmet, kde aj pomocou zrkadiel sme mali vymodelovať rôzne abstraktné pojmy/emócie). Pre feng shui môže byť akýmsi aspirínom na väčšinu našich problémov v interiéri. Zväčšujú priestor, môžu opticky zakryť odskoky alebo chyby. Môže sa v nich odrážať svetlo z vonka, a stým pádom môžu zosvetliť miestnosť, atď... Zosilňujú a smerujú tok čchi. Ak máme výškový rozdiel v strope umiestnime zrkadlo na jednu stranu a odstránime asymetriu. Všeobecne platí že čím väčšie, tým lepšie. Pozor, lebo je to ale dvojsečná zbraň. Umiestniť zrkadlo na celú stenu nám zrazu zdvojnásobí miestnosť. Ale ak sa musíme naťahovať aby sme v ňom videli, lebo sme ho umiestnili príliš vysoko, tak docielime opačný efekt - zoslabíme čchi. Vyhnime sa radšej zrkadlám alebo kachličkám, ktoré sú oblé alebo brúsené tak, že odrážajú krivý, zdeformovaný obraz. Tvar zrkadla alebo materiál rámu tiež môže posilniť bagua pole. Ak sedíme chrbtom dverí, dobre umiestnené zrkadlo eliminuje tento hendikep a môže vrátiť náš dobrý pocit. Samozrejme, sú miesta v byte, kde používať zrkadlo je nevhodné, až priamo zakázané. Zavesiť na koniec dlhej chodby zrkadlo viac škodí ako pomôže – zväčšuje dĺžku. Zas naopak, zrkadlá umiestnené na dlhé bočné steny chodieb, trebárs striedavo, je ideálne, lebo okrem toho, že rozširujú priestor, vytvárajú pocit hravosti. Pri posteli môžu byť znervôzňujúce, ak človek je v polospánku, tak až môžu budiť strach. (feng shui - nefeng shui, jednému mladému páriku som veľké zrkadlá musel umiestniť pri posteli, chceli aj na strop, ale bol šikmý, tak to nemalo zmysel - hádajte dôvod :)). Našu vnútornú harmóniu určíme my, a nie FS majster! Alebo proti gustu žiadny dišputát! Zrkadlá dať tam, kde si chceme oddýchnuť, meditovať tiež nie je najlepší nápad lebo evokujú pohyb. Umiestnením zrkadiel oproti sebe síce vytvárame pocit nekonečného priestoru, ale úplne rozhádžeme čchi. Zrkadlo zavesené oproti vstupným dverám je priam hotová katastrofa – príde  čchi a v jednej vete povie dobrý deň a dovidenia.

Svetlá, či prírodné: slnko, oheň v krbe, sviečky, lampáš, alebo umelé: lampy, žiarivky LED pásy tiež sú veľmi „čchitvorné“ predmety v interiéri. Okrem toho, že nám osvetľujú priestor, môžu zvýšiť alebo rozšíriť jednotlivé miestnosti. Dokonalo splnia funkciu chýbajúceho rohu pôdorysu. Červené svetlo vytvorené pomocou červeného skla na lampe môže zosilniť už hore spomenutú slávu, alebo zložité zvláštne tienidlo na lampe vytvorí hravý efekt pomocou svetla. Naopak slabučká alebo holá žiarovka v obývačke úplne zoslabí čchi, vybrujúca neonka alebo nesprávne zvolená „svetelná teplota“ nielen čchi ale aj nás môže úplne rozhodiť.

Pred pár rokmi, keď niekto spomenul slovo feng shui prvýkrát mi napadli rôzne brúsené kryštáliky. Sú to malé zázračné predmety. Keď ich zavesíme pri okne, ako keby ťahali svetlo z vonka do vnútra – urýchľujú tok čchi (Okolo piatej  nám začne svietiť slnko do obývačky, nad oknom zavesené kryštáliky vytvoria perfektné svetelné obrazce na strope vo farbe dúhy – ani nemusím spomenúť, že sú v ňom všetky farby 5 elementov). Naopak kryštáliky umiestnené nad schodmi spomaľujú príliš rýchly tok. Stačia malé kúsky umiestnené vysoko nad hlavou. Nikoho nebude napĺňať príjemný pocit, keď musí chodievať pod polkilovým kryštálom.

Zvuky v interiéri. Sami viete, aký devastujúci pocit môžu vyvolať nepríjemné zvuky v byte. Len si predstavte ten najkrajší najúžasnejší interiér vašich snov a do toho zvuk pneumatického kladiva našpikované hádkou susedov, okorenené mňaukavým zvukom huslí na čom susedova dcéra cvičí - nie moc úspešne. Môže to zabiť aj ten najlepší pocit. Aj ten najhúževnatejšia čchi vám „ujde“. Na druhej strane zvuk rôznych veterných orgánov, zvončekov, bambusových píšťaliek lákajú čchi. Pozor ale ich zvuk musí byť lahodný pre vaše uši. Tenké cinkanie zvončekov po istom čase Vás môže vytáčať. Rozmyslite si dvakrát, čo si pokúpite na terasku, alebo ponad dvere. Nemusia to byť len zvončeky. Pekná hudba tiež má rovnaký efekt. (komu Vivaldi, komu Megadeth – vašu harmóniu určíte Vy sami!)

Živočíchy, to sú rastliny a zvieratá, ktoré vyžadujú vašu pravidelnú starostlivosť. Zdravé rastliny lákajú čchi, posilňujú skoro každé pole bagua. Upredňostňujme rastliny s okrúhlymi listami. Neznamená to, že musíme vyhadzovať cikasy alebo juky, lebo majú špicaté listy, nehovoriac o kaktusoch. Len ich FS efekt nebude taký veľký, ako trebárs kvitnúcej gloxinie. Zvädnuté rezané kvety vyhadzujme. Skapínajúce rastlinky v črepníku tiež moc nebudú ťahať čchi. Bagua pole ≠ nemocnica pre rastlinky. Posilňujú element dreva, ich farba môže pridať ďalší element. So zvieratkami je to úplne rovnako (element oheň). Dobre postarané zvieratá lákajú čchi, či je to akvárium v detskej alebo starý strážny pes, nebodaj krmítko v zime pre vtáčikov.

Vodné plochy či v exteriéri alebo v interiéri majú blahodárné účinky na čchi (nemám na mysli, v lavóri máčajúca sa bielizeň, alebo voda v drese plná neumytých tanierov).  Fontánky, pramene ukľudňujú dušu a hýbu s čchi. Keď sa rozhodneme pre vnútornú fontánku, postarajme sa o to, aby kvôli jeho zvuku sa nemuselo chodievať stále na toaletu. Do chýbajúceho rohu umiestniť záhradný vodopád je jeden z najlepších FS ťahov. Neustále tečúca voda zabezpečí stálu a zdravú cirkuláciu čchi. Pozor, voda musí byť čistá a čerstvá, ináč efekt opačný.

Vrtuľky, zástavky dynamické sochy sú hračkami vetra. Zosilňujú čchi. Pomysleli ste už niekedy nad tým, že prečo veľa firiem na fasáde má umiestnené firemné zástavy? Posilňujú úspech, slávu a príjem.

Keď sa rozhodneme, že pomocou umeleckého predmetu dotvoríme niektoré pole bagua, tak si vyberme naozaj taký predmet, ktorý sa celej rodine páči, a dajme to tam, kam to patrí. (viď FS III.) Melancholický smutný obraz v poli bagua - láska nám veľmi nepomôže. Ale dobre zvolená soška, alebo obraz neskutočne môže posilniť čchi.

Ešte jeden veľmi dôležitý faktor by som spomenul, a je to vôňa nášho domova. Je to rovnako dôležité ako ostatné vnemy. Ak na nás nepríjemne pôsobí „pach“ bytu, tak si na to rovnako nedokážeme zvyknúť ako na príliš hlučné zvuky. Pozor, je to tiež individuálne, niekomu príjemná vôňa domova znamená variaca voňavá kapustnica v kuchyni, niekomu príjemný dym voňavých tyčiniek alebo včelieho vosku s čím ošetruje naša polovička nábytok.

V nasledujúcom (už v poslednom) článku sa venujem čo kam? ...a kam nie. ...a prečo? ...a prečo nie.

 

Ing.Hruskó Krisztián, PhD.

(dizájner, prezident firmy Neopolis)

 

www.neopolis.eu

Zobrazenia: 2267

Komentár


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Apríl 20, 2011 na 7:21

Sú krásne tie gule, ale keď si  môžem vybrať kam to dať, tak na pole bagua - tvorivosť a dieťa. Tam sa to hodí. Do vstupu by som nedal. Krivé zrkadlá zdeformujú priestor (viď na obrázku :))


Drevené zrkadlo som poznal ale obdivoval som to ešte raz.


ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o Apríl 20, 2011 na 1:17

dobre sa to číta, možno práve kvôli tomu že to berieš s nadhľadom :)

a guľové zrkadlo môže byť oproti vchodu ?

zrkadlo sa berie ako lesklá plocha, takéto neplatí že ? ;)


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Apríl 19, 2011 na 20:28


tu je princíp toho stroja dole čo si pridal Chris

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Apríl 19, 2011 na 20:25

Leuš, ďakujem. Síce snažím byť feng suejovo korektný, ale vysvetlenia a prípady sú veeeľmi stručné a polopatické, a sú viacmenej moje ako oficiálne (dizájnersky pohľad). Čchi porovnať ku "prastarý inernet na wifi" nenájdeš v žiadnej knihe :). Som veľmi rád že aj takej "starej harcovníčke" (Tebe) som mohol nejaké nové veci povedať.

Pôvodne som chcel našim dizájnérom urobiť internú prednášku o FS ale potom som sa rozhodol že to napíšem sem na stavebníctvo, aby aj iní si to mohli prečítať  príp. niektoré myšlienky osvojiť. Ako čítam predošlé komentáre - veľkú kreposť som nespravil, čitateľom sa pozdáva aj môj subjektívny pohľad na FS.

Veľa by znamenalo keby to okomentoval taký skutočný FS majster, ktorý sa stým profesionálne zaoberá (a ne je 3dňový odborník) Ale tí asi chodia na iné fóra. :)


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Apríl 18, 2011 na 19:56

našiel som skvelú dynamickú sochu do vetra, som zvedavý čo nato čchi povie (psi by asi ušli) :)

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby