Alebo všetko raz skončchi...V každej predošlej časti o FS sme sa postupne hlbšie a hlbšie  ponorili do filozofie. Ani táto kapitola (už asi posledná) nebude výnimkou (zdravý rozum som nechal ešte pri prvých článkoch :)). Táto kapitola sa tiež  venuje čchi ako predošlá. Bude trošku rozbitejšia a o chlp viac filozoficko-náuková. Pokúsim sa vysvetliť zariaďovacie prvky a konkretizovať ich umiestnenie podľa jednotlivých časti bytu. Aby som nenašpikoval článok príliš obrázkami, umiestnim zopár odkazov kvôli lepšiemu pochopeniu. (neberte to prosím, ako reklamu skôr ako ilustráciu, ako databáza mi poslúži stavebnictvo).

Keď čchi si predstavíme ako jarný vánok, tak si predstavte, že Náš domov mu akosi stojí v ceste. Keď čchi vstúpi cez hlavný vchod - ešte je veľmi aktívna, ale až sa dostane do zadných miestností, tak jeho sila sa postupne oslabí. Môže mať nato veľa dôvodov:

- nevyvážené miestnosti (zle zvolená farba alebo materiály, atď...),

- nesprávne umiestnené zariaďovacie prvky (zrkadlo na konci chodby, atď...)

- predmety blokujúce jeho tok

Taká blokáda môže byť do dverí umiestnený vešiak alebo skriňa, ktorá zabraňuje úplnému otvoreniu. Preto všetky dvere v dome by sa mali byť voľne prechodné, nesmú byť zabarikádované. Ak stena je príliš blízko oproti dverám, tak tam radšej zavesme obraz alebo zrkadlo. (Ľudská múdrosť hovorí, že ak architektovi nevyšla fasáda, tak tam zasaďme brečtan - ten nám chyby zakryje. Obrazy splnia často rovnaký účel ako brečtan, ale v interiéri.

Ideálne usporiadanie domu je vtedy, keď obývačka alebo pracovňa sa nachádza v prednej časti nášho príbytku a spálňa v zadnej. Keď spálňa je predsa pri vstupe, vtedy čchi ešte je veľmi aktívna (nevybúrená), preto človek si ťažko dokáže oddychnúť v takej miestnosti. Nehovoriac o tom, že táto strana je uličná, práve preto často aj najhlučnejšia. Keď spálňa je príliš veľká – stráca útulný a a intímny charakter. Ak nemáme možnosť vymeniť si izby, tak si vypomôžme inak. Architektonicky je známe, že tmavé farby zmenšujú priestor (feng shui to volá tak, že posilňuje jin charakter). Oblé tvary nábytku, tmavé (hlboké) odtiene, romantické (intímne) osvetlenie, závesy, koberce nám pomôžu, aby sme získali naspäť stratenú vyváženú harmóniu.

Naopak, ak pracovňa alebo obývačka sa nachádza v zadnej časti domu, tak musíme posilniť jang charakter. Svetlé, výrazné farby, hranatý nábytok, element vody, cinkátka, atď..., to všetko pomôže, aby sme dosiahli jin-jang harmóniu, čiže prirodzený tok čchi. (milí projektanti, nabudúce sa pokúste pozrieť aj z tohto uhla na pôdorys Vášho aktuálneho projektu).

...skončili sme tam, že čchi ako príjemný jarný vánok sa blíži k vášmu domu (je to tam už dávno, ale kvôli predstave :)). Čo uvidí prvýkrát? No, mala by sa sústrediť na krásny vstup, ale bohužiaľ zväčša uvidí veľkú garážovú bránu. Veľa z nás  kladie príliš veľký dôraz na auto, je to pre mnohých symbol statusu. Stavajú 2-3-4 garáže. Ak obrovskú garážovú bránu umiestnime bokom, tak všetko v poriadku, ale ak súperí s našim hlavným vstupom do domu, tak by sme mali vstupu pomôcť. Pekné lampy, kľukatý chodník, kvety, alebo krásne, výrazné (aj materiálovo aj farebne) vchodové dvere, ktoré sú akousi pozvánkou pre čchi: poď dnu, uvidíš niečo, čo si ešte nevidel... :).

... čchi je už vo vnútri, prvýkrát čo teda uvidí? Vstup alebo predizbu. Táto miestnosť by mala byť našou vizitkou pre náš domov (ja osobne sa tu veľmi rád hrám s podlahovou keramiku). Vodným lúčom vyrezané motívy na grese, alebo výraznejší uletenejší nábytok, všetko podporuje príjemné privítanie hostí aj čchi) Keď predizba chýba alebo je spojená s ďalšou miestnosťou, môže mať na náš život veľký vplyv. Hlavne je to problém v garzónkach. Vstup do kuchyne evokuje jedlo (možná príčina nadváhy :)), vstup do spálne - lenivosť, vstup do pracovne - absencia oddychu. Ak nemáme inú možnosť, skúsme aspoň vešiakovou stenou oddeliť vstup od ostatnej časti bytu.

Žijeme v kultúrnom prostredí, ktoré preferuje minimalizmus. Pre mnohých interiér 90-180-90° je alfou a omegou krásy. Čistý a funkcioanlistický interiér môže znamenať niečo úplne iné pre slovenského architekta a trebárs pre čínskeho kuchára. Naša kultúra preferuje rovné a ostré hrany, kým ázijské skôr oblejšie, možno ozdobenejšie prvky. Nepoteším Vás, feng suej tiež nie je fanúšikom ostrých hrán a rohov. Berie to ako útok alebo agresívny príp. nebezpečný prvok. Hrany alebo rohy smerujúce k dverám, v človeka evokuje k tomu, aby do miestnosti ani nevstúpil. Keď chcete vybabrať s niekým, tak mu zariaďte predajňu, aby hrany pultov, regálov, políc smerovali k vstupným dverám, dosiahnete s perspektívnymi zákazníkmi rovnaký efekt ako s čchi, keď dáte do vstupu zrkadlo (dobrý...dovi... v jednej vete). Samozrejme, to neznamená, že odteraz zabudnite na rovné línie, len si trošku viac premyslite ako a kam ich umiestniť. Platí to aj na rohy a hrany miestnosti nielen na nábytok. Ak nemáte možnosť to zakryť, tak do prázdneho rohu v miestnosti treba umiestniť kvety, sošku, reproduktor atď.

Doteraz som písal, ako urýchliť tok čchi, ale existuje aj opačný problém. Čo ak naša čchi je príliš rýchla. Tečúca voda, schody urýchľujú tok čchi. Ak sú schody umiestnené oproti vstupným dverám, tak „váľajúca sa čchi“ sa rovno vykotúľa zo schodov cez dvere von. Čo stým? Mali by sme ten energetický prúd spomaliť, alebo blokovať. Ak máme možnosť, tak cestu zablokujme (dvere, kvety, paravan). Ak túto možnosť nemáme, tak zavesme obrazy, ktoré evokujú pohyb hore (lietajúce  vtáky trebárs). Horizontálne línie nám tiež môžu pomôcť, ale môžeme použiť aj drobné kryštály alebo sa pohrajme s keramikou na podlahe.

Príjemne sa cítime v miestnostiach so stropnou výškou 2,5-3m. Ak je strop vyššie, máme zrazu pocit stratenosti. Stredoveký architekti tento psychologický ťah geniálne vedeli využiť – vysoké klenby kostolov nám pripomínajú vlastnú zraniteľnosť a bezvýznamnosť oproti Bohu. Osobne som bol vo viacerých takých domácnostiach, kde obývačka bola spojená s galériou a vnútorná výška bola 4,5-7 m. Domáci chceli zdôrazniť honosnosť priestoru a dosiahli len toľko, že túto izbu skoro vôbec nepoužívali – čakali potom odo mňa, aby som im tú izbu zútulnil (ťažká lopta pre dizajnéra). Čo stým? Najskôr musíme definovať hranicu medzi „zemou a nebom“. Vodorovná línia umiestnená vo výške 2-3m rozbije vertikalitu a pomôže získať harmóniu. Nemusí to byť nutne čiara, horná hrana obrazov, tapety, police umiestnené vo výške dverí, alebo do hornej roviny okna, rovnako môžu splniť účel. Naopak, ak chceme zdôrazniť veľkoleposť (trebárs vo firemných budovách), kľudne výšku môžeme  posilniť vertikálnymi líniami. Ak je zas „plafón“ príliš nízko, tak zrkadlá, svetlá pomôžu získať stratený priestor.

Ďalšou súčasťou stropu bývajú často trámy. Síce môžu byť veľmi zaujímavé, ale dokážu čchi odviesť úplne z izby. Ak sú veľké, tmavé a sú nízko, tak čchi odvedú bez stopy s rovnakou rýchlosťou ako schody oproti dverám. Múdre knihy radia, aby sme vešali textílie medzi nimi (v živote som nevidel textilné stropy v obývačke kvôli FS). Ja by som skôr maľoval ich na rovnakú svetlú farbu ako samotný strop, a tak môžeme znížiť ich „odtokový“ efekt.

Domáce spotrebiče podľa Collinsovej majú veľmi silné čchi, ešte k tomu žiaria (hlavne PC a mikrovlnka), ktoré na pracovisku nevadia, lebo nás inšpirujú na prácu (:D), ale v našich domácnostiach už to nie je to pravé orechové. Citujem: „podľa niektorých, elektrické domáce spotrebiče, tak silno hľadia na svojich majiteľov, že ten im nedokáže odolať, a ich zapne.  ...najlepšie ich zakryť“. ...no, môžeme si vybrať: elektronické kovanie/dvihák od renomovaného nemeckého výrobcu, ktorý  za 3000Eur Vám schová telku do komódy alebo háčkovaný prehoz. Akosi ani jedna varianta pre mňa nie je lákavá. Feng shui - nefeng shui, telku nechám na stene, monitor si nezakryjem dečkou (môže byť bárs ako krásne háčkovaná), DVD prehrávač a reciver schovám do skrinky za sklom a volaniu mikrovlnky sa pokúsim odolať, a priblížim sa k nej len vtedy, keď si chcem niečo zohriať. Do detskej dám telku až vtedy, keď ratolesti budú príliš vygumované zo školy, do vtedy nech vydržia bez.

Na koľko primárne som nábytkový dizajnér, preto nábytok, ako taký je moja srdcovka v interiéri. Architekti sa radi hrajú s kompozíciou, štruktúrou a svetlami, u mňa pekný interiér sa začína krásnym nábytkom. Ak doma nemáme radi niektoré kusy, tak sa ich zbavme. Naša vnútorná harmónia aj tok čchi by sa mali prudko vylepšiť. (uznávam, niekedy, milé dámy Vás láka vyhodiť starý gauč aj so starým...  kvôli vnútornej harmónii, príp. naopak, ale nemôžeme byť extrémisti :)) Deň čo deň sa stretávam s problémom, ako otočiť sedenie v obývačke, v pracovni alebo v detskej. V obývačke zo sedačky všetci by radi videli na televízor, von z okna, na krb, na vstup. V pracovni a detskej detto. Jeden z najdôležitejších faktorov je, že sedací nábytok vždy umiestnime tak, aby sme videli na dvere. Platí to vo všetkých miestnostiach. Ja mám príliš malú pracovňu a pracovný stôl som musel otočiť do okna. Je to dosť blbý pocit, keď nevidím čo sa deje za mnou - kto mi príde do miestnosti. Kompenzujem to zrkadielkom, ktoré je umiestnené do rohu monitora (ako spiatočné zrkadlo v aute). Posteľ je tvrdší oriešok. Nakoľko v spálni nemôžem len tak hocijako umiestniť zrkadlá, do konca ani posteľ nemôžem umiestniť do dverí, tak musíme ináč špekulovať. Posteľ musí byť mimo osi dverí, ideálne je vedy, keď z postele vidíme na dvere. Na ktorú svetovú stranu by ste mali mať hlavu, netuším. Už som čítal o tom toľko – všetci radili niečo iné. Toto už asi prenechám na Vás :).

A na záver čo by som mohol povedať? Možno, že pomocou feng shui trošku ináč vnímate svet okolo Vás. Dozvedeli ste niečo o 5 elementoch, o bagua poliach, ako vnímať a chápať čchi. Viete (tušíte), kde aké farby použiť, a prečo. Kam umiestniť zrkadlo, kam kanárika a kde sa učiť na skúšky. Ako použiť „domácu mágiu“, keď nemáte akosi šťastie v láske, príp. čo robiť, keď bohatý klienti  sa Vám veľkým oblúkom vyhýbajú. Zariadiť domov čisto podľa feng shui nie je garancia ani na úspech, ani na lásku, ani na zdravie. My sami sme tvorcami vlastného osudu. Feng shui môže akurát našu cestu vydláždiť harmóniou, krásou a poskytnúť trošku viac útulnosti, keď dovolíme, aby čchi nás sprevádzala na našej Ceste. Neviem Vám povedať či FS je placebo efekt alebo je skutočný. To  sami musíte cítiť, alebo tomu veriť. Keď sa vo vašom živote niečo nedarí, tak najskôr v sebe hľadajte tú stratenú harmóniu až potom premiestnite nábytok v byte. Nezabudnite ako Váš domov má následky na Váš život, tak Vy rovnako pôsobíte na vaše okolie. Možno Vy sami ste čchi pre niekoho iného, preto sa snažte , aby ste čo najviac ľudí dokázali nabiť pozitívnou energiou. Skutočný zákon, nielen feng shui, ale aj celého vesmíru je: čím viac lásky a dobra dávate, tým viac Vám zostane.

 

Ing.Hruskó Krisztián, PhD.

(dizájner, prezident firmy Neopolis)

25.4. 2011

www.neopolis.eu

Zobrazenia: 4537

Komentár


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Máj 1, 2011 na 19:04

:D maťo, vytiahol si Nicolasa Cage-a, ako ilustráciu. Odpoviem ti ďalším Cageovým filmom

...na majstra sa vôbec necítim (na FS majstra už vonkoncom nie) na monštrum sa premením len vtedy, keď je to nutné (hore) ináč mám kľudnú povahu zajaca (dole)... to môže hocikto potvrdiť kto ma pozná :)


ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o Máj 1, 2011 na 17:43

z učňa sa vykľuľ master :) , z celého seriálu mi vychádza, že keď si naštvaný, alebo v zlej nálade, tak by si ani nemal začať pracovať kým sa nezrelaxuješ (jedine ak je zámer klienta naštvať :)

 

Chris, perfektný seriál, pripomína mi to aj rozprávky kde dobro musí zvíťaziť nad zlom, aby bol človek pre ktorého tvoríš spokojný :)


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Apríl 27, 2011 na 16:21
... a ja mám výčitky svedomia lebo na začiatku sa tvárim ako skeptik a na konci zo mňa vykľul FS fanatik. :)

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing. Juraj Karlík o Apríl 27, 2011 na 15:42
Ani piaty kúsok do zbierky ma nesklamal, práve naopak. Teším sa, ako dám dohromady všetky časti a bude sa to predávať z generácie na generáciu (generation next) ako dobrá kniha... Čím viac dávate bez akéhokoľvek očakávania, tým viac sa vám dostane z tých najneočakávanejších miest.

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby