Nedávno sa ma spýtal redaktor jedného časopisu, ako rozpoznať kvalitného dizajnéra. Dal som mu odpoveď, že „Kvalitu samotného dizajnéra chváli jeho práce - ako kuchára jedlo“. Ale v najbližších dňoch mi táto otázka nedala pokoj. Skutočne, kto je kvalitný dizajnér? Aké prednosti musí mať kvalitný dizajnér? A vôbec čo je kvalitný dizajn?
Venujem sa aktívne tvorbe interiéru dvanásť rokov. Vymýšľam nábytok a rôzne interiérové prvky. V poslednej dobe sa ale venujem viac výchove a riadeniu dizajnérov ako samotnej tvorbe. Keby som sa opýtal všetkých mojich mladých, nesmierne talentovaných kolegov a kolegýň na túto otázku, všetci by odpovedali inak. Obchodník, ktorý roky predáva dizajn by povedal, že dobrý dizajn sa vyznačuje tým, že väčšine ľudí sa to páči a preto sú to ochotní aj kúpiť. Esteticky a filozoficky zdatní laici by povedali: ak dizajn splní účel a stopercentne spĺňa funkciu, tak je to dobrý dizajn. Tí, ktorí sa venujú aktívnej tvorbe 1-2 roky odpovedia: kvalitu dizajnu jednoznačne určí samotná estetická hodnota dizajnu. Výrobcovia, ktorí vyrábajú naše „halucinácie“ by pridali, že musí byť aj vyrobiteľný - čím jednoduchšie a lacnejšie, tým lepšie. Dizajnéri, ktorí robia dizajn 4-5 rokov a majú za sebou množstvo projektov a klientov, by so všetkým súhlasili, ale oni by to tromfli tým, že môžeme vytvoriť krásny dizajn, čo by vedeli vyrobiť bez problémov výrobcovia, ale keď sa to nepáči klientovi, tak ani najlepší projekt

nestojí za cent. Ja, ktorý som dizajn študoval na univerzite, dokonca mám z dizajnu aj doktorát, plus to robím 12 rokov a mám stovky projektov za sebou, priznávam sa otvorene: neviem čo je kvalitný dizajn.
Všetko je individuálne, všetci sme iní a preto potreby každého z nás sú diametrálne odlišné. Môžem vytvoriť dizajnovo náročné a premyslené dielo s ktorým sa väčšina populácie dokáže bez problémov stotožniť, ale stačí jediný človek (nemusí byť nutne cieľový klient), ktorému sa to nepáči a hodnota dizajnu klesne na minimum.
Tak potom prečo to robím, keď po toľkých rokoch neviem povedať, čo je kvalitný dizajn a čo nie je. Prečo toľko dizajnérskych súťaží, kde rôzne komisie našpikované titulmi vyberú a určia, čo je najlepšie a čo nie je? A my všetci, aj odborníci aj laici, často len krútime hlavou - škoda bolo toho materiálu, čo „vrazili“ do toho výherného projektu/nábytku.

Prestal som používať výraz kvalitný dizajn, lebo je to nemerateľná jednotka ako ženská krása alebo ľudská hlúposť. A začal som deliť dizajn na každodenný/ ľahko stráviteľný, ktorý si väčšina ľudí dokáže predstaviť vo svojom byte alebo dome. A druhý typ je odvážny, často uletený, čo ľudia pozrú , fascinuje ich a potom si vyberú nejakú „tuctovú kocku“ do obývačky.
Asi nemusím nikomu povedať, ktorej skupine fandím. Je to v podstate jedno v akom štýle je dizajn vytvorený: minimalizmus, organika alebo rustik. V každom štýle dokážeme tvoriť diela, ktoré dávajú niečo viac ako je bežný štandard. Táto ochota, odvaha a sila tvoriť nové nepreskúšané a neprebádané, robí dizajnéra dobrým dizajnérom, ktorý často „padne“ pred klientom kvôli svojej odvážnosti, ale nevzdá to nikdy a je ochotný ísť za svojim cieľom. Našou/vašou úlohou je, aby sme podporili takých ľudí tým, že ich pochválime alebo zainvestujeme do ich dizajnu.

Ing. Hruskó Krisztián, PhD.
dizájner, president spoločnosti Neopolis
Obrázky:
kuchyňa: Ing.Miroslav Vaňo
detská izba: Ing. Juraj Durček
Obývačka: Ing. Mikuláš Agárdy

Zobrazenia: 3618

Komentár


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing. Juraj Karlík o Január 7, 2011 na 17:37
Otázka podľa mňa znie: Čo je hlavným cieľom? Je cieľom urobiť geniálny originálny projekt - a tým podporiť vlastný štýl tvorbu a ukázať sa v očiach kolegov a konkurencie (a svojich vlastných), alebo je hlavným cieľom mať spokojného klienta? Samozrejme, že neexistuje jednoznačná odpoveď pre každého a každý si musí svoj cieľ namiešať z toho, čo si môže dovoliť.

ARCHITEKT
Komentár osoby Ing.arch. Miroslav Ričovský o November 10, 2010 na 21:58
Súhlasím.
Výstižne, a s veľkou dávkou skúseností napísané..
:-)

ARCHITEKT
Komentár osoby marketa anna medas o Október 26, 2010 na 9:36
blba otazka:) to by mohol kazdy dizajner odpovedat : no predsa ja.
....xoxoxoxo

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby