...Ešte než odpoviem na všetky Vaše otázky, na financovanie interiérovej tvorby neexistuje žiadna norma ani žiadne predpisy na Slovensku. Zákon ani žiadna organizácia nestanovuje „pravidlá hry“. Môže to vykonávať  hocikto bez akejkoľvek školy, a môže si pýtať za svoju prácu hocikoľko bez obmedzenia.

(preto to robí hocikto, za hocikoľko)

Na Slovensku existuje málo vysokých škôl , ktoré sa zaoberajú výukou interiérovej tvorby. Podľa mojich info sú to Fakuta Architektúry v BA odbor vnútorná Architektúra, VŚVU – odbor? Interiérová tvorba a TU Zvolen Dizajn nábytku. Ja mám vyštudovanú TU Zvolen - Priemyselný dizajn a navrhovanie nábytku, skončil som 1998. V tomto odbore pracujem 12 rokov ako dizajnér a interiérový architekt. Momentálne riadim vlastnú firmu (12 interiérových dizajnérov). Som v kontakte s  viacerými na Slovensku pôsobiacimi dizajnérmi. Preto sa budem snažiť dať na Vaše otázky najobjektívnejšie odpovede.

 

   1. Podľa čoho môže človek rozoznať kvalitného a menej kvalitneho interierového dizajnéra?

Kvalitu samotného dizajnéra chvália jeho práce (Ako kuchára jedlo). Dal by som  4 kritériá:

A, Určite by to mal byť dizajnér s vysokoškolským diplomom – teoretická pripravenosť je nevyhnutná

B, Dizajnér musí pracovať v brandži min 4-5 rokov, mal by mať za sebou viac projektov – tak dokáže pohotovo reagovať na klientove otázky a problémy ,predložiť praxou overené
riešenia na klientove problémy

C,  jeho predošlé projekty by mali byť  premyslené  a krásne– dizajnér sa rád chváli svojimi projektmi

D, Dizajnér musí mať za sebou skutočné hotové realizácie , a hlavne spokojných klientov

 

   2. Dá sa hovoriť o nejakých prevladajucich súčasných trendoch? Aký štýly, materiály, farby dnes "letia"?

Každé obdobie má svoje špecifiká v interiérovom dizajne.  Módne trendy v intreriéroch sa menia rovnako ako v oblečení. Trend diktuje prevažne Taliansko. Aktuálny trend je minimalistický nábytok, vysoký lesk, neorustikálne doplnky (krištáľové lustre, ozdobné kovové nožičky na nábytku) ,drahé materiály (koža, kameň, cudzokrajné drevo -masív), šikmo skladaná dýha (intarzia), sofistikované kovania, tapety....

 

   3. V akej fáze plánovania nového bývania by sa mal zákazník zaujímať o služby interiérového dizajnéra? Je postačujúce obrátiť sa naňho až pri zariaďovaní interiéru, alebo je vhodnejšie riešiť rôzne detaily už počas samotnej výstavby alebo dokonca pri projektovaní domu?

Projektant môže nastupovať v hociktorej fáze realizácie, avšak ideálny stav je, keď môže zasahovať ešte do projektu. Interiérový dizajnér vníma inými očami priestor ako laik alebo architekt a pozná oveľa lepšie rozmery a požiadavky interiérových prvkov ako oni. Práve preto je najlepšie sa obrátiť na dizajnéra, keď ešte
stavba existuje len na papieri. 

 

   4. Ako by ste opísali Vašich klientov? Aká je ich vekový štruktúra, sociálne zloženie, popr. miesto bydliska? Zaujímajú sa o služby profesionálov aj bežní ľudia s priemernými príjmami, alebo je to na Slovensku stále produkt pre "horných desaťtisíc?

Vek u klientov nehrá žiadnu rolu , pohybuje sa od novomanželov až po seniorov. Z finančného hľadiska je to to isté, medzi klientmi mám takých, ktorí si nemôžu dovoliť kúpiť nábytok z katalógu, až do „horných desaťtisíc“, kde nerobí problém zainvestovať do interiéru hotový majetok. Väčšina z nich  je však Slovenská stredná vrstva.

 

   5. Čo je úlohou interiérového dizajnéra? Končí sa jeho práca pri odovzdaní nývrhu, alebo pomáha aj s obstaraním materiálov, inštaláciou a podobne?

Individuálne. Je to vec dohody s klientom. Seriózny dizajnér by mal byť od začiatku projektovania až do konca realizácie. Ja samotný projekt delím vždy na 3 časti. Prvá fáza je samotný projekt, kde klient vidí všetko na papieri – ako by to všetko malo vyzerať. Druhá fáza je príprava realizácie ,kde sa presne vyšpecifikujú interiérové prvky, materiály, farby a v neposlednom rade ceny. Posledná fáza je samotná realizácia. Skutočne dobrý dizajnér sa vyznačuje tým, že klientovi šetrí nielen čas a energiu ale aj peňaženku. Často pri samotnej realizácii skúsený (zbehlý) dizajnér môže ušetriť klientovi aj viacnásobok sumy, čo jemu zaplatil klient za projekt.

 

   6. Akým spôsobom môže interiérový dizajnér ušetriť zákazníkovi peniaze? Spomínate si aj na konkrétne prípady, koľko sa Vám podarilo zákazníkovi takto ušetriť (napr. vhodnejším zvolením materiálov, aby nekupoval zbytočne drahé plánované veci a podobne...)?

Najbežnejšia forma šetrenia peňazí je napr., keď projektant pripraví, trebárs pri kúpeľni, hotový počet keramík, presne špecifikovanú sanitu... Klient príde s takým zoznamom do predajne a obchodníci sa s klientom  bez problémov bavia o všelijakých zľavách. Často dostane viacnásobne vyššiu zľavu  ako bola cena samotného projektu - lebo je to bezproblémový obchod, kde nemusia vypracovať v obchode 5-6 návrhov a objednať všelijaké vzorky. Nebodaj, keď ešte dizajnér vie, kde tieto materiály objednať najlacnejšie. Druhá forma  viac-menej súvisí s praxou. To znamená, že dizajnér vie, na čom sa oplatí šetriť a na čom nie - niekde aj „čína“ plní 100% funkciu a niekde je nutné zaplatiť drahú nemeckú technológiu.

   7. Na čo by mal ešte zákazník pri plánovaní interiérového dizajnu myslieť? (inými slovami, je ešte nieco dôležité pri Vašej práci, čo som sa nespýtal, ale máte pocit, že by malo byť v téme spomenuté?)

Najdôležitejšie je vôbec myslieť nato, aby zavolali interiérového dizajnéra. Keď sa sním porozprávate ,ešte stále máte možnosť sa rozhodnúť, či využijem jeho služby alebo sa spolieham na vlastné schopnosti.

 

8. Aké sú priemerné orientačne ceny za:

- prvú prehliadku a konzultáciu

Nieviem ako u ostatných, ale poradenské služby sú u nás zdarma

- deň práce interiérového dizajnéra

To si netrúfnem odhadnúť ani u seba. Sú dobré dni, ale sú aj také, že by bolo lepšie zostať ráno v posteli

- vypracovanie návrhu interiéru bytu o rozlohe 80 m2

Všetky sumy súvisia od interiérového štúdia, rozsahu a náročnosti projektu a do akej podrobnosti sa projekt má vypracovať. Podľa vlastnej skúsenosti a konzultácie inými dizajnérmi bežný m2 bytu stojí od 20-50Eur,čiže 80m2 byt 1500-4000Eur (v západnej Európe je to 10-20 000Eur)

- vypracovanie navrhu interieru domu o rozlohe 160 m2

3000-8000Eur


Zároveň by sme radi pripravili akúsi poradňu pre tých, ktorí plánujú zmenu interiéru:

A)čo by mal človek zvažovať a podľa čoho by sa mal rozhodnúť, akým smerom sa uberie (povaha, vek, spôsob života, lokalita bytu, svetelnosť...)

Financie - koľko človek je ochotný a môže do toho investovať, čas -  na ako dlhú dobu chce v tom interiéri bývať (či je to prechodné bývanie, alebo už na stálo) počet členov rodiny či je už definitívny samozrejme lokalita bytu, vek , spôsob života, povaha...

b) ako by mala vyzerať (trendy, štýly, farby, materiály, zeleň, zariadenia, vhodné módne doplnky) a čo je najdôležitejšie pri zariaďovaní obývacej izby?

v tomto priestore trávime najviac času, preto je dôležité , aby bol zariadený čo najkomfortnejšie – mal by tu vládnuť ľahkosť ale premyslenosť. Treba minimalizovať počet úložného nábytku (sklad≠obývačka) Dôležité je pohodlné sedenie pre celú rodinu a farebná harmónia.

c) ako by mala vyzerat (trendy, styly, farby, materialy, zelen, zariadenia, vhodne modne doplnky) a co je najdolezitejsie pri zariadovani kupelne/WC?

- pri zariaďovaní kúpeľne treba myslieť na bezpečnosť, funkčnosť (bezporuchovosť) a ľahkú udržiavateľnosť. Je to priestor, kde vykonáva celá rodina dennú hygienu a často aj relax, preto je dôležité, aby pôsobil harmonicky, pekne  a čisto.

d) ako by mala vyzerať (trendy, štýly, farby, materiály, zeleň, zariadenia, vhodné módne doplnky) a čo je najdôležitejšie pri zariaďovaní spálne?

najdôležitejším faktorom je výber vhodnej postele a matraca – rozmerovo a kvalitou, správne skombinovať farby (vyhýbať sa studeným a príliš agresívnym)

e) ako by mala vyzerať (trendy, štýly, farby, materiály, zeleň, zariadenia, vhodné módne doplnky) a čo je najdôležitejšie pri zariaďovaní kuchyne?

nech veľkosť a zariadenie kuchyne korešponduje s časom skutočne v nej stráveným, ľahká udržiavateľnosť , správna materiálová voľba a bezpečnosť

f) ako by mala vyzerať (trendy, štýly, farby, materiály, zeleň, zariadenia, vhodné módne doplnky) a čo je najdôležitejšie pri zariaďovaní detskej izby?

aby bola skutočne pre deti. Musíme si uvedomiť, že detská izba je vlastne byt v byte, v ktorom sú obsiahnuté skoro všetky zóny – oddychová, hracia, pracovná. Mala by byť bezpečná, zodpovedať veku dieťaťa, jeho povahe, potrebám,.z farebnosti prevláda hravosť farieb a sviežosť

 

Všetko je individuálne, všetci sme iní, preto potreby každého z nás sú diametrálne odlišné. Najdôležitejšie je, aby sme sa cítili pohodlne a príjemne vo vlastnom byte, dome. ...a aby sme mali vždy radosť z návratu domov...


Ing. Hruskó Krisztián, PhD.

dizájner, interiérový architekt

Zobrazenia: 748

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby