Máte vysoké účty za energie? Zabezpečte si vhodné okenné výplne, budú šetriť za vás

Premýšľať nad zbytočnými výdajmi za energie by sme mali už vo chvíli, kedy sa rozhodujeme, aký typ okien, respektíve izolačných skiel, si zaobstarať. Určité typy totiž značne prispievajú k zníženiu spotreby energie používanej k vykurovaniu domov či budov.

Na jeden štvorcový meter u nás dopadá každý rok priemerne 1000 kWh slnečnej energie. Tá sa k nám ale dostáva nerovnomerne. Od októbra do apríla, teda počas vykurovacej sezóny, ktorá nedávno začala, je to len jedna tretina energie, zatiaľ čo počas zvyšných piatich mesiacoch (od mája do septembra) jej prijmeme dvojnásobok. „Izolačné skla ClimaGuard znižujú tepelné straty až o 80 % v porovnaní s v minulosti používanými jednoduchými sklami. V zimnom období zároveň umožňujú významné energetické zisky zo slnka,“ hovorí Michal Hronský, marketingový manažér spoločnosti Guardian, ktorá je popredným svetovým výrobcom plochého skla.

Každý nový dom postavený po 1. januári 2008 musí byť vybavený energetickým certifikátom budovy. Je akýmsi vodítkom pre stavebníka alebo kupujúceho, aby vedeli ľahko identifikovať, do akej miery je dom úsporný. Preukaz, ktorý platí maximálne desať rokov, hodnotí nielen spotrebu tepla na vykurovanie, ale aj spotrebu energie na ohrievanie vody, vetranie, chladenie a osvetlenie. Úprava vyplývajúca z implementácie európskej smernice má byť na SR zavedená do právnych predpisov najneskoršie do 9. januára 2013. V súčasnosti prebieha proces schvaľovania novely zákona č. 555/2005 Z. z. o energetickej hospodárnosti budov a proces spracovania novej vyhlášky. Energetickú certifikáciu objednávajú a platia vlastníci budov.

Nové súkromné domy musia potom postupne začať plniť podmienky. Vyplývajúc z adaptovania smernice, zákon musí vytvoriť podmienky na zavedenie zníženia hranice celkovej podlahovej plochy z 1 000 m2 na 500 m2 a po roku 2015 na 250 m2 pre vydanie energetického certifikátu a energetického štítku pre budovy, ktoré využíva verejný orgán a verejnosť ich často navštevuje. Ďalej musí byť zavedený nezávislý systém kontroly energetických certifikátov a správ o kontrole vykurovacích a klimatizačných systémov. Novela bude ukladať za povinnosť spracovanie národných plánov na zvyšovanie počtu budov s takmer nulovou potrebou energie a splnenie povinnosti výstavby všetkých nových budov v danej úrovni po 31. decembri 2020 (po 31. 12. 2018 to bude platiť pre nové verejné budovy). 

Sklo pre všetky svetové strany

Ponuka spoločnosti Guardian umožňuje využiť pri koncipovaní energeticky efektívnych domoch optimálny druh zasklenia. „Použitie rôznych typov skiel na základe svetových strán môže viesť k zníženiu spotreby energie, a to tak v chladení (v letných mesiacoch), ako aj pri vykurovaní, pretože zabezpečíme zodpovedajúci  tepelný režim a pohodu v každej časti domu. “ dodáva  Michal Hronský.

Severná strana je spravidla vystavená nízkemu množstvu slnečného tepla. V zime, keď slnko stojí nižšie, sa severná strana taktiež vyhýba priamemu slnečnému žiareniu, a preto miestnosti situované na sever vyžadujú viac vykurovania. Guardian pre severné strany domov vyvinul izolačné skla ClimaGuard® nrG, ktorá vďaka minimálnym tepelným strátám nie len šetrí energie, ale zabezpečujú aj vynikajúcu kvalitu vnútorného prostredia. Sklo je navyše vysoko priepustné svetlom a má neutrálny vzhľad, takže bezchybne reprodukuje farby. Vďaka výbornej tepelnej izolácii udrží stabilnú teplotu napríklad aj v blízkosti okna a obmedzuje taktiež kondenzáciu vody na vnútornej tabuli izolačného skla.

 

Pre západnú stranu domu znamená nižšie postavené slnko v zime nadmerné svetlo v popoludňajších hodinách a pre pohodlný pobyt v miestnosti je potrebné tieniť (závesmi, žalúziami…). Na západnú stranu sa teda hodí sklo, ktoré slnečné teplo počas dňa reguluje, v noci dobre tepelne izoluje a vďaka vysokej priepustnosti svetla znižuje nároky na osvetlenie. Také požiadavky spĺňa sklo Guardian SunGuard High Selective SN 70/37 (prvá číselná hodnota v názve výrobku pred lomítkom udáva svetelnú priepustnosť v percentách a hodnota za lomítkom tzv. „solárny faktor“, teda celkové množstvo tepelnej zložky slnečného žiarenia, ktorá prejde zasklením do interiéru). Na východnú stranu domu v zime slnko nadmerne žiari v ranných hodinách. Rovnako ako u západnej strany sa teda odporúča použiť sklo Guardian SunGuard High Selective SN 70/37.

Prirodzené denné svetlo významne ovplyvňuje aj to, ako sa cítia naše oči. Redukuje taktiež potrebu umelého osvetlenia počas dňa, a tým opäť pomáha znížiť výdavky na elektrickú energiu. Priame slnečné svetlo, ktoré oknami prechádza do interiéru, však môže zťažovať výhľad von alebo naopak narušovať intimitu interiéru. S ohľadom na tieto požiadavky je nutné vyberať sklo s adekvátnou priehľadnosťou.

Fotogalériu spoločnosti Guardian nájdete na tomto odkaze

 

O spoločnosti Guardian

Guardian je globálny výrobca plochého skla, hotových výrobkov zo skla, izolácie zo sklených vlákien a ďalších stavebných materiálov pre komerčné a rezidenčné stavby. Vedenie spoločnosti sídli v Auburn Hills v americkom štáte Michigan. Súčasťou spoločnosti je aj SRG Global Inc., ktorá je jedným z najväčších globálnych dodávateľov vysoko kvalitných lakovaných a pochromovaných plastových dielov pre automobilový priemysel. Vďaka vlastnému výskumu v Science & Technology Center udáva Guardian inovačné trendy v technológii nanášania tenkých povlakov z ušľachtilých kovov na sklo magnetronovou metódou a v ďalších vyspelých technológiách. Guardian spolu s dcérskymi spoločnosti a pobočkami zamestnáva 18000 ľudí vo výrobných  podnikoch v Severnej Amerike, Európe, Južnej Amerike, Ázii, Afrike a na Blízkom a Strednom východe. Viac informácií nájdete na http://www.guardian.com.

 

Zobrazenia: 332

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby