Napínané stropy, termín, ktorý sa stále častejšie objavuje v spojitosti s vytváraním a rekonštrukciou interiéru. Materiál samotný si píše už vyše tridsaťročnú históriu, u nás je o ňom počuť stále viac až v posledných rokoch, keďže tvorbe interiérov doposiaľ zrejme postačovali klasické materiály. Nároky dnešných užívateľov, už nie sú o dosiahnutí primárnej potreby bývať, ale sú tiež o tom aby ich bývanie nadobudlo punc individuality a jedinečnosti. Tento trend bol v komerčnej sfére požadovaný neustále, ale s narastajúcou konkurenciou narastajú aj požiadavky na stále nápaditejšie riešenia interiérov a spoločenských priestorov. Tejto požiadavke zákazníkom a architektom, či interiérovým dizajnérom, vedia veľmi dobre vyhovieť plastické vlastnosti napínaných stropov.

 

Poďme si priblížiť napínané stropy z pohľadu stavebno-technických vlastností. Napínaný strop je tvorený nosným systémom, pozostávajúcim prevažne z hliníkových alebo plastových vodiacich líšt upevnených po obvode miestnosti do stien pod stropom. V týchto lištách je upevnená napnutá fólia z PVC alebo tkaniny v závislosti od požiadaviek na vzhľad a vlastnosti. Fólie sú pružné, vyznačujú sa vysokou pevnosťou, bez problémov unesú človeka, stálou farebnosťou, sú nehorľavé, zdravotne nezávadné a plne recyklovateľné, odolné voči vode a vzdušnej vlhkosti, odolné voči UV žiareniu a tiež bežnému mechanickému poškodeniu. Najväčšou výhodou z konštrukčného hľadiska je to, že vôbec nezaťažujú samotný strop a nie je naň potrebné montovať pomocnú konštrukciu ako u akéhokoľvek iného systému. Takéto unikátne riešenie predurčuje napínané stropy na využívanie pri rekonštrukciách, kde pôvodný strop nie je potrebné nijako upravovať, čo šetrí dodatočné náklady oproti iným systémom. Pre rekonštrukciu je bezkonkurenčný aj z pohľadu samotnej montáže, keďže jeho montáž je bezprašná a na jednu miestnosť zaberie rádovo štyri hodiny. V niektorých prípadoch nie je potrebné ani vysťahovať nábytok z priestoru a odpadá tiež nepopulárne upratovanie.

 

Kde a ako sa dá systém napínaného stropu použiť?

Napínané stropy je možné uplatniť kdekoľvek v interiéri ako sú obývacie izby, detské izby, kúpelne, kuchyne, bazény, wellness, telocvične, divadlá, kiná, nemocnice, kancelárie, obchodné centrá, predajne, reštaurácie, bary, atď..

Napínaný strop sa primárne využíva na vytvorenie stropného podhľadu, ktorý v základnom prevedení tvorí dokonalú rovinu, ktorá je v závislosti od použitej fólie buď lesklá alebo matná. Podhľad je možné vytvoriť nie len rovný, ale dá sa ľubovolne tvarovať a pomocou doplnkovej konštrukcie je možné vytvárať priestorové kreácie. Keďže je možné použiť aj priesvitné fólie, spolu s vhodne navrhnutým osvetlením pod fóliou, môže sa samotný strop premeniť na plošné svietidlo a miestnosť tak dostane príjemné mäkké presvetlenie. Do napínaného stropu nie je problém umiestniť ani bodové lampy, prípadne zavesiť stropné lustre alebo ich vzájomnú kombináciu. Riešenia sú obmedzené snáď len dizajnérovou fantáziou a konštruktérovou zručnosťou. Aj keď pomenovanie systému evokuje vodorovnú montáž fólie ako stropu, je možné ju montovať aj zvislo a vytvárať tak steny z rôznymi motívmi (vizuálnymi, svetelnými), prípadne priestorové tvary, či už z funkčného alebo len z dizajnového hľadiska.

Použitie napínaných stropov či už v interiéroch alebo spoločenských priestoroch predurčuje hlavne ich variabilita a rôznorodosť v novostavbách. Zvlášť veľký prínos majú v rekonštrukciách, kde bez veľkých zásahov do súčasných konštrukcií dokážu úplne pretvoriť starý fádny interiér na moderný, výrazovo čistý a jedinečný priestor. Taktiež je možné ich využiť pri tak chúlostivom zateplení z interiérovej strany objektu, kde samotný strop bude tvoriť paronepriepustnú funkciu. Je možné ich nasadiť pri akustickej izolácii interiéru kde je okrem akustických požiadaviek kladený dôraz aj na vizuálnu stránku povrchu. Fólie sú dodávané v pestrej palete farieb a v niekoľkých povrchových úpravách. Použitie napínaných stropov je v podstate neobmedzené o čom svedčí nárast záujmu o použitie a vo veľkej miere sa okrem spoločenských priestorov presúva aj do interiérov bytov a domov. Stačí povoliť uzdu fantázii a realizovať zámer pomocou tohto materiálu nebude žiaden problém.

 
Článok vo formáte pdf - V texte boli použité foto: fy LACKFOLIE, fy BARISSOL, fy NY Ceiling

Zobrazenia: 3926

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby