Eko-Oscara v kategórii "Kutil" získal za svoj slamený dom Lukáš Čejna z Kruplova z Jindřichohradecka. Presvedčil, že ocenenie za ekologické zmýšľanie a vlastnú zručnosť si právom zaslúži. Svojpomocne totiž postavil vo svojej rodnej dedine nízkoenergetický rodinný dom z čisto prírodných materiálov. Okrem šetrnosti k životnému prostrediu sa pri stavbe zároveň snažil nájsť spôsob bývania pre človeka harmonický a prirodzený. Inšpiroval sa teda radami predchádzajúcich generácií, pre ktoré bolo ekologické bývanie - teda bývanie v súlade s prirodzenými životnými podmienkami - úplne samozrejmé.

Pre výstavbu svojho rodinného domu si vybral vyučený tesár rodnú dedinu, kde jeho rodina žije po generácie a kde sám vyrastal. Vzhľadom k vzdelaniu a skúsenostiam v odbore drevostavieb si architektonické aj konštrukčné riešenie navrhoval sám. Rovnako ako kedysi naši predkovia, staval aj on dom len z toho, čo má človek v bezprostrednej blízkosti miesta, kde žije. Stačilo mu tak drevo, kameň, slama, hlina a rákosie. Pre samotnú výstavbu mu potom vystačili vlastné ruky a pomoc rodiny a priateľov. Na objednávku bola dodaná len trstinová strecha a pec s komínom.

Vonkajšie rozmery domu sú 16,8 m x 8 m. Nosný systém poschodového nepodpivničeného rodinného domu tvorí drevený tesársky skelet bez klincov či iných kovových spojovacích prvkov. Drevo, ktoré bolo použité na stavbu domu, pochádza zo zimnej ťažby s polročným odležaním a následným narezaním. Skelet, podlahy a dlážky sú smrekové, spodný záklop a prahy sú dubové. Táto kostra domu je vyplnená 0,5 m hrubými vrstvami slamy, ktoré sú potiahnuté vnútornými i vonkajšími hlinenými omietkami a nahodené pieskovo-ílovým štukom. Vonkajšia omietka drží pomocou králičieho pletiva pripevneného na drevených stĺpikoch alebo priamo na balíkoch slamy, na ktorej je nanesená zmes rozriedenej ílové hliny, hnoja, pilín, slamy a piesku. Steny boli nakoniec natreté vápenným náterom, ktoré im umožňuje dýchať a prirodzene pracovať s okolitými teplotnými podmienkami. Strecha domu je vyrobená z rákosových vrstiev hrubých 40 cm a vo špici je po celej dĺžke zabezpečená šindľovými hrebeňom. Podlahy sú zo smrekových masívnych dosiek s prírodnou olejovou úpravou a nášľapnou vrstvou sú uložené 70 cm nad terénom. Vstupné aj interiérové dvere a zárubne sú drevené. Prízemie je presvetlené špaletovými oknami, podkrovie je osvetlené špaletovými oknami z východného a západného štítu, svetlíkmi zabudovanými do krovu a vikiermi v tvare volského oka. Vnútorné priečky sú z nepálených tehál murovaných na hlinenú maltu. Pec a vyvložkovaný komín sú z plných pálených tehál spájaných hlinenou maltou a omietkou.

Životnosť domu odhaduje majiteľ na desiatky rokov, pričom sám zdôrazňuje, že sa nesnažil o to, aby bol dom večný, ale aby bol živý a žil spoločne so svojimi obyvateľmi. Pre bezproblémové fungovanie je najdôležitejšie predísť zatekaniu vody do objektu. Dom preto stojí na kamenných základoch s 300 mm prevetrávanou vzduchovou medzerou. Terén pod základmi je vyspádovaný od stredu ku kraju, aby sa pod domom voda držať nemohla.

Vo svojom dome uplatnil aj tradičné interiérové členenie miestností. Čisto obdĺžniková dispozícia umožňuje rozdelenie prízemia domu na dve časti - súkromnú, ktorú tvorí veľká spálňa, kúpeľňa a obytné miestnosti. Ústredná miestnosť s hlinenou pecou zastáva rolu kuchyne aj obývačky. Toto dispozičné riešenie navyše prirodzene využíva teplo hlinenej pece a zaisťuje tak šetrné hospodárenie s energiou. Dom vykurujú kachle na prízemí, ktoré zároveň slúžia ako pec na varenie. Výškovo dosahujú až na poschodie, kde plynule prechádzajú do komína a zaisťujú sálavé teplo s výdržou až 12 hodín. Elektrina je potom používaná výhradne pre prevádzku umelého osvetlenia, práčky, chladničky a vodného čerpadla.

Svojpomocná stavba vyšla svojho autora približne na 2,5 milióna českých korún, teda porovnateľne s nákladmi pre každú bežnú novostavbu. Špecifickým konštrukčným riešením, použitým materiálom a celkovou filozofiou prírodného bývania predstavuje slamený dom zaujímavú alternatívu pre všetkých, ktorí sa rozhodli bývať ekologicky, teda v súlade s prirodzenými životnými podmienkami a ohľaduplne k životnému prostrediu i k sebe samým.

Stavba získala celkové prvenstvo v súťaži E.ON Energy Globe Award a vyhrala 500 000 českých korún.

Kontakt:
Lukáš Čejna, tel: +420 721 553 828
e-mail: cejen@email.cz
Zdroj : E.ON Energy Globe Award

Zobrazenia: 17191

Komentár


REMESELNÍK
Komentár osoby Mgr. Tomas Petko o Január 30, 2012 na 13:06

Tiez ma tieto slamenne domy velmi fascinuju. Skor som rozmyslal ulozit to na riadne zaklady, namiesto drevenych stojok vymurovat rohy do tvaru L cca 1x1m, navrchu spojit bet. vencom, na to jednoducha sikma strecha (najlepsie zelena) a baliky by isli ako izolacia. Bolo by to pevne a trvacne.

 

Alebo skor nieco takeho:

 http://www.strohhaus.com/strohhaus.htm

 

 


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o December 15, 2011 na 20:27

...keď ohňovzdorné tak ideme bývať "kámo"! Či nie?


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o December 14, 2011 na 21:50

Súhlasím, pre strechu platia aj iné požiadavky ako pre steny. a tento druh strechy už treba pred plameňmi chrániť jeden zo spôsobov ukazuje aj toto video. Slamenú strechu je aj náročné udržiavať a potrebné po čase úplne vymeniť. Osobne by som dal prednosť napríklad drevenému šindľu.

A k tým poisťovniam , ehm ak ti zhorí dom napríklad z betónu tak aj tak právnici poisťovne nájdu 1568 dôvodov prečo ti poistku nevyplatiť a po 8 súdnom procese sa nato sám vykašleš, predáš pozemok a vezmeš podnájom :-)

Sám by som si rád na tento spôsob postavil napríklad víkendovú chatu kam by som rád chodil nie len cez víkend.


STAVEBNÝ DOZOR
Komentár osoby Ladislav Mihálik o December 14, 2011 na 21:22

no dobre tak investuj 3 melóny do slameného domu, ktorý ti žiadna poisťovňa nepoistí a keď sa znepáčiš nejakému "dobrákovi", tak ti zostane ... :-)

v tých odporúčaných článkoch sa spomínajú legislatívne problémy (asi hasiči) pri povoľovaní, a tie testy sa robili na omietnutých stenách, ale tá strecha je holá a stačí aby sused robil divokejšiu opekačku a pri správnom smere vetra ...:-)


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o December 13, 2011 na 18:29
  • Hlodavce nebudú  v lisovanom slamenom balíku pobehovať, pohyb pre hlodavca je nepohodlný keď ho z každej strany niečo pichá - radšej sa pustí do dreva.ale tak nato by bolo najlepšie spraviť  live test s hlodavcami :-D  - ale ak by bola miesto slamy použitá minerálna vlna tak by pohyb mala jednoduchší - takže v tom by som problém nevidel
  • Čo sa týka ceny , asi je to drahý tesár :-)  ale myslím že veľa spravila tá slamená strecha ktorú doviezli z Maďarsk, tiež je otázne čo všetko je v tej cene započítané

STAVEBNÝ DOZOR
Komentár osoby Ladislav Mihálik o December 13, 2011 na 18:17

a ešte tá cena sa mi nezdá, keď si tesárčinu robil sám, tak čo tam mohlo stáť vyče 3 mil SKK? to bude asi cena, za ktorú to ponúka postaviť na kľúč :-)


STAVEBNÝ DOZOR
Komentár osoby Ladislav Mihálik o December 13, 2011 na 18:16

nuž, áno, krásne a romantické, ale... už tu pri podobnej stavbe boli spomínané myšky, potkaníky a podobné pets

a po druhé: aby tá slama nezhorela hneď, ale až za chvíľu, asi ju musel niečím napustiť, čiže zdravé bývanie je tiež v háji


ARCHITEKT
Komentár osoby marketa anna medas o December 13, 2011 na 12:22

krasa...


PROJEKTANT
Komentár osoby Teodor Pongó o December 5, 2011 na 9:38

jasne, diq za odpoved :)


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o December 5, 2011 na 0:52
  • Drevené trámy podlahy sú pravdepodobne podbité doskami na ne naukladaná slama ako tepelná izolácia , hlina a drevená podlaha
  • Izolácia voči vode je riešená konštrukčne - podlaha je položená na kamenných základoch - spodná časť podlahy je 300 mm nad vyspádovaným terénom

Prikladám fotky podláh z iných slamených domov :

  • vzduchotesnosť by mala byť zabezpečená hlinenou omietkou pravdepodobne v okolí výplní otvorov  o vzduchotesnosti nemožno vravieť - kedže je dom riešený výlučne z prírodných materiálov zrejme Blow and door test by nezaradil budovu k NED

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby