Inžinieri vypracovali projekt Dánskeho centra pre liečbu rakoviny v spolupráci so spoločnosťou Gehry Partners z Los Angeles. Predmetom projektu je rozsiahla rekonštrukcia domu z roku 1918 v meste Aarhus. Stavba sa nechala inšpirovať tzv Maggie centrami vo Veľkej Británii. Koncept spoločnosti Gehry Partners zachoval fasády existujúceho objektu a do vonkajších stien objektu zabudoval drevenú konštrukciu. Drevená štruktúra sa drží bokom od obvodových stien a vytvára otvorené, presklené plochy na oboch stranách budovy, vďaka čomu je dostatok svetla i na nižších poschodiach. Kompletne presklená strecha v štýle pôvodnej strechy dopĺňa výnimočný dizajn stavby.

Neoddeliteľnou súčasťou dizajnu projektu bolo použitie pevného dreva z douglasky tisolistej ako primárneho architektonického výrazu a konštrukčného prvku. Medzi pozoruhodné ne-štrukturálne výzvy na projekte patrí aj zabezpečenie príjemného vnútorného prostredia pod presklenou strechou bez mechanického chladenia, namiesto ktorého bolo použité chladenie pomocou zemného výmenníka.

 V rámci projektu bolo nutné tiež zvážiť krútenie drevených pilierov. Preto boli piliere ukotvené tak, aby kvôli prípadnému krúteniu nedochádzalo aj k praskaniu konštrukčných prvkov. Navyše boli pre tento projekt použité špeciálne navrhnuté skrutky.

Vzhľadom na zložitosť geometrie projektu boli architekti, v čele s hlavným architektom Sorenom Jensenom, nútení vymodelovať viac ako 500 unikátnych spojov v aplikácii Autodesk Revit (architektonická 3D CAD / BIM aplikácie). Dodávatelia oceľových a drevených konštrukcií stavby pracovali s 8000 výrobnými nákresmi. Vďaka týmto prípravám bolo možné namontovať hlavné konštrukčné prvky (najmä drevené piliere) behom 4 týždňov.

Zdroj : world architecture news

Zobrazenia: 551

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby