Architekti a inžinieri firmy CTA Architects Engineers posúvajú hranice energetickej účinnosti.

Trojpodlažná budova Orange Crush o celkovej rozlohe 25.000 štvorcových metrov bola pôvodne postavená v roku 1917 ako obchod s potravinami a sklad. Väčšinu 20. storočia budova slúžila ako priemyselné distribučné zariadenie, ale bola zle a udržiavaná a postupne chátrala.

Už z veľkej časti schátraná budova bola následne určená k tomu, aby slúžila ako modelová stavba pre trvalo udržateľný design a rozvoj. V roku 2008 dostal dizajnérsky tím za úlohu prestavať štruktúru budovy a jej systémy tak, aby boli mimoriadne výkonné, tiché a vysoko udržateľné. Na dosiahnutie týchto cieľov, za súčasného zachovania povahy tejto priemyselnej budovy, dizajnérsky tím implentoval rad udržateľných technológií.

Medzi tieto technológie patril napríklad 675 metrov hlboký vrt, ktorý má za úlohu získavať energiu z vody. Vysoko účinné tepelné čerpadlá získavajú energiu z vody o teplote približne 53 stupňov celzia a distribuujú ju do vodivého podlahového systému vykurovania, ktorý bol navrhnutý špeciálne na mieru práve pre túto budovu. Podlaha môže štruktúru budovy nielen vykurovať, ale vďaka jedinečnej úprave aj chladiť. V kombinácii s ventilováním predhriateho vzduchu solárnou energiou je výsledkom kohézny udržateľný systém, vytvorený za minimálnych zásahov do priestoru.

Prostredníctvom pokročilého software bol už vo fáze navrhovania vykonaný výpočet nákladov a úspory energie. Od roku 2010, kedy bol projekt ukončený, sú prevádzkové náklady na štvorcový meter o 0,5 € menšie, než u typovo podobných budov v rovnakom prostredí. Vďaka efektívnym technológiám a rade inovatívnych riešení tak došlo až k 42% úspore nákladov.

Zdroj : World Architecture News

Zobrazenia: 322

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby