Slama v stavebníctve má veľmi dlhú tradíciu. V stenách vo forme izolačného povrazu opatreného hlinou v zrubových stavbách alebo ako prímes do hlinených tehál váľkov, či na streche ako krytina. Vo forme balíkov sa začala používať ako nosný materiál už v 19. Storočí krátko po zavedení lisov USA. Nezávisle sa z balíkov stavali domy v Európe, ako východisko z núdze, najme na Ukrajine a zrejme aj inde vo svete. Na Slovensku sa slama uplatňovala hlavne vo forme strešnej krytiny a tepelnej izolácie pôjdu kde bola počas zimy uskladnená a kŕmil sa ňou dobytok.

 

V dnešnej dobe sa balíky slamy väčšinou vkladajú do nosnej drevenej konštrukcie ktorá plní nosnú a stužiacu funkciu. Slamené balíky sú použité len ako izolácia stien a nepreberajú nosnú funkciu steny, je možné ukladať balíky na stojato a vytvoriť steny shrúbkou 30 - 60 cm (v závislosti od požadovaného tepelného odporu konštrukcie). Je možné použiť balíky s objemovou hmotnosťou 70 kg/m3. Náročnosť realizácie stavby touto metódou je zhodná s realizáciou klasickej drevostavby. Je potrebná minimálna potreba znalosti špeciálnych technológií a možnosť dodávky stavby zaučenie firmou špecializovanou na drevostavby.

 

 

 

Druhou možnosťou je vytvoriť mohutné nosné múry priamo z balíkov slamy (nebraský štýl) v tomto prípade sa balíky slamy kladú na ležato a hrúbka steny býva od 50 do 80 cm. Balíky v smere pozdĺž stebiel majú totiž vyššiu pevnosť a stále rozmery. Murivo z balíkov sa tak dá ľahšie vyskladať, zarovnať napríklad nožnicami na kríky a následne omietnuť. Takto postavené stavby majú výborné izolačné vlastnosti a dlhú životnosť (existujú stavby, ktoré slúžia už vyše 100 rokov).Balíky musia byť pre tento účel značne zlisované s objemovou hmotnosťou aspoň 90 kg/m3. Takto je možné postaviť stenu výšky 3,0 m ktorá prenáša zaťaženie strechy do základov.





Čitajte tiež :

Prefabrikované domy z ekologických slamených balov

Vlastnosti stien zo slamených balíkov

Vlastnosti slamených balíkov

 

Zdroj :

stavbadomu.sk - rady pre stavbu rodinného domu

dobrastavba.sk - rady pre stavbu ,bývanie a záhradu

Zobrazenia: 5824

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby