Konštrukcie zo slamených balov sú ekologické, udržateľné a zároveň zarážajúco energeticky úsporné. Ich organické formy umožňujú vytvoriť neuveriteľne nádherné domy. No tento typ stavby nie je vhodný pre každého, pre akékoľvek poveternostné podmienky a využitie slamených balov si vyžaduje skoro až umeleckú zručnosť a majstrovstvo. Britská spoločnosť, ktorá dodáva prefabrikované domy s názvom ModCells a dala inovatívnym smerom, ktorý spája slamené baly a prefabrikované panely, pričom je výsledok tohto spojenia nanajvýš atraktívny, energeticky úsporný a maximálne udržateľný. Ak máte slabosť pre prefabrikáty, mali by ste sa určite bližšie pozrieť na spoločnosť ModCell.

 


Ostatné detaily

 

Prefabrikačný proces firmy sa od ostatných dodávateľov značne odlišuje tým, že v svojich paneloch používa práve slamené baly. Domy zo slamených balov zatiaľ nie sú veľmi rozšírené, a to aj napriek ich neuveriteľným izolačným vlastnostiam a udržateľným vlastnostiam. ModCell prefabrikuje svoje panely a stenové systémy vo výrobných zariadenia s použitím dreva s certifikáciou PEFC (svetová organizácia, ktorá sa zaoberá udržateľnou správou lesov) a následne ich plní slamou a konopou ktorú získava z miestnych zdrojov. Tieto panely sú vzduchotesné, odolné voči pliesňam a ich výrobou nevzniká prakticky žiaden odpad. Zvyšky dreva sú spálené v kotli na biomasu v továrni, zvyšná slama alebo konopa smeruje na farmy ako hnojivo a zvyšky kovu sú recyklované.


Nájsť viac podobných fotografií na stavebnictvo.sk - O ľuďoch zo stavebníctva a všetkom súvisiacom.

Vonkajší povrch panelov je pokrytý vápennou omietkou, ktorá dovoľuje stavbe dýchať, jedná sa o difúzne otvorené konštrukcie. ModCell produkuje výrobky, ktoré zodpovedajú štandardom PassivHaus a v niektorých klimatických podmienkach dokonca nevyžadujú vykurovanie. Spoločnosť už uskutočnila niekoľko projektov, vrátane EcoDepot, architektonických štúdií, budovy farmy a domuBaleHaus, ktorý je tu vyobrazený a je demonštračným projektom umiestneným na kampuse University of Bath. V plánoch sú ešte rodinné domy pre viac rodín a developerský projekt na celú domovú štvrť.

Krátke video zo stavby slameného domu z panelov ModCell

 

Čítajte tiež :

Vlastnosti stien zo slamených balíkov

Vlastnosti slamených balíkov

Slama ako stavebný materiál

Zobrazenia: 4259

Komentár


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Február 19, 2011 na 17:21
Priložil som sľúbené video zo stavby

PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Február 15, 2011 na 11:53

Peter :Keď neberiem do úvahy základové konštrukcie, kúrenie a zdravotechniku tak asi osem dní, priložím k článku aj video :-) ako domček stavali.

Zaujal ťa ? Mňa veľmi :-)


PROJEKTANT
Komentár osoby Peter Olšavský o Február 15, 2011 na 7:18
zaujimalo by ma ako dlho trva postavenie takeho to domceka

PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Február 14, 2011 na 10:34

Chris  táto konštrukcia je navrhnutá z lisovaných slamených balíkov je hrubá skoro 500 mm. N prvý pohľad sa môže zdať , že je to ideálna konštrukcia pre hlodavce, ale opak je pravdou. Pohyb hlodavcov v takej stene je dosť nepríjemný, ak sa aj prehryzie a migruje tak sa mu steblá slamy zarezávajú do tela. Majitelia domov sa nesťažovali na problém s hlodavcami. Ale asi by som mal aj ja isté predsudky atak ak by som si staval takýto dom tak na podlahu a do úrovne sokla by som použil oceľovú sieťku :-)

Skôr by som sa bál myší v drevodomoch tam sa im bude dariť lepšie ale poriadny kocúrik na dvore tento problém porieši rád


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Február 14, 2011 na 9:58

ja som chlapec z dediny, narodil som sa a vyrástol v takom slamenom dome, V podstate stavebným materiálom boli akýsi kvádre, kde blato pomiešali zo slamou a nechali to vyschnúť, z vonku to upevnili drótenou sieťkou a nato omietka. Potiaľ je to krásne a ružové...

Lenže v dedine okrem nás ľudí žili aj iné zvieratá, ktoré sa krásne uhniezdili v útrobách takých domov: myši, kuny, potkany, ďateľ, sused do konca mal aj sovy... Toto Vám poviem nie je žiadna romantika, hlavne v noci keď im sa začína nočný život. Keď vidím takú sendvičovú stenu, (voštinovú alebo jadrovú dosku)  síce je to "eko" ale behom pár rokov sa to premení na obytný komplex myší. Posudzujúc podľa hrúbky steny kľudne do toho môže nasťahovať aj medveď na zimu :). Na takúto stavbu by ste ma neukecali ani zdarma. (prepáčte keď niekomu som kazil biznis) Prenechám tento stavebný materiál pre ekobláznov...:)


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Február 13, 2011 na 19:20
...ani ja nestrieľam svoje posledné patróny... :)

ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o Február 13, 2011 na 18:16
Milan si to pripravoval už dávnejšie, ešte pri tých článkoch o slamených balíkoch a stenách : http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs/vlastnosti-stien-zo-slamenych , a to má ešte hodne v zásobe :)

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Február 13, 2011 na 10:16
Vidím, Milan, že môj Hobbitov domček Ťa nenechal spať. :)

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby