Vikingské domy pokryté trávnikom vracajú do L'anse Aux Meadows trochu histórie.

Keď sa povie slovo Vikingovia, prvé čo sa človeku pred očami objaví je obraz mohutnej postavy silného bojovníka s prilbou s rohmi. Vedeli ste ale, že bájni Škandinávčania boli aj šikovní stavbári domov so zelenými strechami? Aj keď sú tri takéto domy, ktoré sú postavené na ruinách tisícročného severského obydlia v L'anse aux Meadows len rekonštrukcie pôvodných stavieb, boli postavené tak, aby dokonale dokladovali udržateľnú architektúru, o ktorej Vikingovia vedeli už o niekoľko storočí pred nami.

Čítaj tiež : Zelené strechy história a význam

Domy sa nachádzajú na najsevernejšom cípe Newfoundlandu v Kanade. Tieto domčeky sa vďaka svojim typickým strechám ako keby strácali v okolí.

L'ans aux Meadows je jediným známym miestom severského osídlia na území Kanady a Severnej Ameriky, okrem Grónska. V dobe, keď bolo rušným mestom sa v usadlosti nachádzali tri drevené domy s trávnatou strechou ako aj päť menších budov, ktoré Vikingovia postavili. Aj keď sú tieto budovy už dávno preč, vznikli na ich mieste historické rekonštrukcie. Domy sú postavené okolo vnútorného rámu z dreva, ktorý je pokrytý hrubými kusmi trávnika, ktorým je pokrytá aj strecha. Tento materiál funguje ako prirodzená tepelná izolácia.


Nájsť viac podobných fotografií na Stavebnictvo.sk - Pre tých čo pomáhajú, alebo chcú lepšie bývať.

V roku 1978 vyhlásilo UNESCO miesto za Svetové Dedičstvo. Vo vnútri domov sa nachádzajú exponáty znázorňujúce život Vikingov.

Zdroj : www.inhabitat.com

Zobrazenia: 2305

Komentár


DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Apríl 21, 2011 na 21:48
...na pár dni by som tam aj nasťahoval - keď už mám plné zuby zo všetkého. Čo sa týka interiéru túto krásu by som nemal srdce pokaziť. (Záhadine áno, to by znieslo aj z vnútra trošku organiky á'la Neopolis) :)

ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o Apríl 21, 2011 na 21:24
hehe, aj v tom čo si posla by si rád robil interiéri ako v tom komplexe od Zahi ? :)

DIZAJNÉR
Komentár osoby Ing.Hruskó Krisztián,PhD. o Apríl 21, 2011 na 20:43

mám na tie domky upgrade...

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby