Nórska agentúra na podporu výskumu a vývoja každoročne vypisuje výzvu na podávanie projektov v rámci programu Yggdrasil. Tento rok bolo z obrovského množstva žiadostí podporených 97 projektov z celého sveta, pričom náš projekt bol jedným z nich a zároveň aj jediným úspešným projektom zo Slovenska.

Tento grant nám umožnil prezentovať výsledky nášho výskumu a zároveň sa ďalej vzdelávať na prestížnej univerzite NTNU (Norwegian University of Science and Technology). Druhá najväčšia univerzita v Nórsku bola založená presne pred 100 rokmi v meste Trondheim, ktoré je právom považované za najlepšie študentské mesto. NTNU sa skladá zo siedmich fakúlt a má približne 20.000 študentov, viac než 100 laboratórií a je súčasťou asi 2000 výskumných projektov. Študenti a zamestnanci môžu využívať asi 300 výskumných dohôd alebo výmenných programov s 58 inštitúciami po celom svete. V čase nášho pobytu prebiehali veľké slávnosti ako pre študentov, tak pre zamestnancov pri príležitosti osláv stého výročia univerzity. Koncerty, divadelné predstavenia a sprievodné akcie na veľmi vysokej úrovni sa konali priamo v hlavnom campuse univerzity.

Univerzita pozostáva z viacerých campusov roztrúsených po celom meste a hlavným a najväčším je Gløshaugen, kde sa nachádza prekrásna historická budova so stále živou atmosférou minulosti. V novej budove sa spája moderná architektúra s funkčnosťou študentského prostredia, otvorenými priestrannými plochami a výstavou umenia v jednom. Univerzita je obklopená zeleňou a jej areál dáva možnosť ako na prácu, tak aj na oddych. Študenti, ako aj zamestnanci žijú naozaj aktívne, a ako parkovacie plochy dokazovali, bicykel je najpopulárnejší dopravný prostriedok bez ohľadu na to či prší, sneží, alebo svieti slnko. Náš inštitút hydrauliky a environmentálneho inžinierstva, kde sme dva mesiace pôsobili, je spojený so SINTEFom - najväčšou škandinávskou výskumnou inštitúciou. Medzi univerzitou a týmto vedeckým pracoviskom prebieha veľmi úzka spolupráca. Priamo v budove, kde sme mali kanceláriu sa nachádzalo aj Nórske hydrotechnické laboratórium (NHL), ktoré je využívané nielen výskumnými pracovníkmi, ale aj študentmi. Výukový proces prebieha v angličtine pokiaľ sa ho zúčastní čo i len jeden zahraničný študent a väčšina študentov píše svoje záverečné práce v anglickom jazyku. Predmety ktorých sme sa zúčastnili, a taktiež osobné konzultácie, s veľmi ochotnými profesormi a ostatnými študentmi, nám umožnili konfrontáciu informácií a prístupov riešených na Slovensku a zároveň nám poskytli nový pohľad na problematiku ktorú riešime. Tento pobyt, taktiež otvoril dvere ďalšej spolupráci, a veríme, že vedomosti nadobudnuté v zahraničí úspešne aplikujeme v našich podmienkach. Skúsenosť na zahraničnej univerzite hodnotíme ako vysoko pozitívnu a prínosnú pre našu ďalšiu kariéru.

Autorky : Daniela Očipová, Zuzana Karelová

Zobrazenia: 396

Komentár


ODBORNÁ VEREJNOSŤ
Komentár osoby Daniela Očipová o November 24, 2010 na 17:55
V podstate ich Ing. štúdium je cele v Anglickom jazyku a aj záverečné práce. V prípade že nie je v skupine žiaden zahraničný študent majú prednášky v nórčine...........ANO stačí jeden. Aj keď niekto položil otázku v nórčine tak ju vždy profesor preložil a automaticky študentovi odpovedal v AJ.Tak napr. na ten fakulte čo som bola ja a v tom odbore bolo asi 20 študentov......ale zavisí to podľa počtu prihlásených študentov ...myslím že je to podobne ako u nás.

ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o November 24, 2010 na 16:52
ahoj, to znamená že vždy je to v nórštine a stačí jeden zahraničný aby bola prednáška v angličtine ? koľko je ľudí na tej prednáške ?

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby