Ako som to už viackrát predpovedal - bohužiaľ moje prognózy sa začínajú v poslednom čase plniť - pribúda zrútených stavieb a žiaľ už sú aj obete na životoch...
Tragický piatok 2.11.2012 : na deň Pamiatky zosnulých, bohužiaľ pribudli ďalší (zatiaľ iba) štyria mŕtvi a ďalších dvanásť je ťažko zranených... :-(

Priamu príčinu zrútenia vyšetrujú policajné orgány, nemám potrebné údaje o stavbe, o podpernej konštrukcií ani o technológií výstavby, preto môj názor je pochopiteľne len v rovine všeobecnej. (Odborné stanovisko môže dať len ten, kto pozná presné údaje stavby a podmienok realizácie a použitej technológie.)

Bez ohľadu na výsledky vyšetrovania, som presvedčený o tom, že :
Príčinou zrútenia sú extrémne nízke ponukové ceny stavebných firiem - len vďaka ním môže firma dostať zákazku (ale nemusí - pretože pribúdajú prípady, že firma ponúkne najnižšiu cenu ale zákazku aj tak nedostane...) v kombinácií s časovým stresom - kedy investori stavebným firmám neumožňujú mať potrebný čas na dôkladnú prípravu pri veľkej stavebnej zákazke, na presné praktické ale aj teoretické zabezpečenie stavebných konštrukcií počas výstavby.

 Ďalšou možnou príčinou môže byť aj to, že v súťažiach vyhrávajú aj rôzne také firmy, ktoré nemajú potrebné odborné personálne zázemie, nemajú skúsenosti s náročnými dopravnými a inžinierskymi stavbami veľkého rozsahu...(referencie predkladajú rôznym špekulatívnym spôsobom).

Zodpovednosť za takéto tragédie by mali niesť predovšetkým politici, ktorí vymysleli a do praxe zaviedli taký spôsob verejného obstarávania stavebných zákazok, pri ktorom seríózna firma s reálnou cenou v ponuke, nemá na slovensku šancu uspieť !!!

Zobrazenia: 535

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby