Do súťaže bolo odovzdaných celkovo 9 súťažných návrhov, z ktorých všetky formálne zodpovedali súťažným podmienkam.

Dňa 7. novembra 2013 porota vyhodnotila súťažné práce nasledovne :

 

1. cena - 1 000 €: súťažný návrh „H“: txt architekti, Heyrovského 1, 841 03 Bratislava
(Ing. Ing. arch. Marian Trcka; Ing. arch. Jaroslav Tarajčák; Ing. arch. Branislav Lackovič)
2. cena - 600 €: súťažný návrh „I“:  Atelier KrajArch
(Ing. Klára Nepustilová; Ing. Eva Teplická; Ing. arch. Denisa Valášková)
3. cena - 400 €: súťažný návrh „G“:
(Ing. Miroslava Blanárová; Ing. Hana Oríšková; Ing. Magdaléna Pastvová; Ing. arch. Matúš Polák)

 

Námestie Slobody v Prievidzi bolo v predchádzajúcich 20 rokoch postupne obnovované a niekoľkokrát prestavované. Je na škodu, že súťaž bola limitovaná len na malú časť územia vymedzenú z južnej strany pomníkom SNP a priľahlou dlažobnou plochou, z východnej strany Morovým stĺpom a zo severnej strany zeleňou so stromami - pričom jestvujúce torzo (kamenná obruba) - zvyšok nefunkčnej komunistickej fontány postavenej pred cca tridsiatimi rokmi v súčasnosti slúžiacej už len ako podstavec pod provizórnym pódiom pre občasné kultúrne podujatia, investor architektonicky riešiť nemieni. Ďalším nekoncepčným architektonickým prvkom pôsobiacim urbanisticky veľmi zlým dojmom je prízemná budova bungalovitého typu slúžiaca ako meská kaviareň umiestnená priamo na dláždenej ploche námestia - pozostatok rozhodnutí mestských ponovembrových mocipánov. (Táto, ako priatelia na Záhorí hovoria "šeredná" budova, je nedotknuteľná, pretože prináša mestskej radnici zisk z predaja "občerstvovacích" nápojov.)

Aj z uvedených dôvodov sa do súťaže prihlásilo len 9 súťažiacich - pretože riešiť malú časť územia s veľmi obmedzenými možnosťami presadenia architektonických nápadov nie je motivujúce.

Zaujímavosťou je, že vyhlasovateľ súťaže ani týždeň po vyhodnotení súťaže, nechce ocenené diela zverejniť (na nete www.prievidza.sk sa objavili len 3 obrázky zo súťažných panelov a ako sa mi podarilo pracne vypátrať na internetových stránkach víťazného kolektívu, ten prostredný obrázok patrí víťaznému návrhu...)

 

Pre informáciu prikladám obrázok - súťažný panel, návrh ocenený 1. miestom :

 

Namiesto záveru : Sláva víťazom a česť porazeným. A nezabudnite, že tí čo sú prví, budú raz poslední a poslední raz budú prví !

P.S. : Súťaž síce bola nazvaná "ANONYMNÁ", ale ako to v týchto anonymných súťažiach na Slovensku býva, verejnosť nemala prístup pri otváraní súťažných návrhov a obálok s menami autorov - takže zodpovednosť za zachovanie anonymity je len na súťažnej porote a kontrola verejnosti nad priebehom vyhodnocovania takýchto súťaží je prakticky nulová.

Zobrazenia: 564

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby