Nadšenci ekologických a energeticky efektívnych stavieb majú čím ďalej tým väčšie množstvo výkonných nástrojov pre vývoj stavebných konštrukcií a materiálov novej generácie, ktoré minimalizujú dopad na životné prostredie. Softvérový inžinieri na katedre národného Energetického laboratória pre obnoviteľnú energiu uviedli na trh aktualizáciu ich nadstavby OpenStudio plug-in pre aplikáciu SketchUp od spoločnosti Google (Open-source nástroj na 3D modelovanie budov). Posledná Free verzia OpenStudio plug-in priniesla množstvo nových funkcií, ktoré umožnia architektom a projektantom vytvárať podrobné energetické simulácie svojich návrhov.

Návrh energeticky efektívnej budovy s minimálnymi nákladmi na softwarové vybavenie sa stáva realitou, OpenStudio plug-in umožní projektantom navrhovať moderné energeticky efektívne budovy. Tento open source program dokážepresne určiť efektívnu veľkosť, umiestnenie a orientáciu okien. Posudzuje vplyv tienenia na vnútornú teplotu počas roka. Program taktiež dokáže simulovať pohyb slnka po oblohe počas dňa a celého roka môžeme ho teda úspešne použiť ako na výber najefektívnejšieho miesta pre umiestnenie solárnych panelov tak aj na optimalizáciu geometrického tvaru budovy a umiestnenia na pozemok v závislosti od okolitej zástavby . Nadstavba taktiež dokáže simulovať rôzne energetické toky v budove a tým optimalizovať návrh vetrania, chladenia, kúrenia a osvetlenia. Integrácia programu práve do SketchUp-u prináša viacero výhod. SketchUp je ľahko ovládateľný a voľne šíriteľný, umožňuje umiestniť objekt pomocou prepojenia s Google earth na konkrétnu zemepisnú dĺžku a šírku, stačí už len stiahnuť nadstavbu OpenStudio plug-in a príslušné klimatické podmienky danej oblasti, ktoré charakterizuje takzvaný testovací referenčný rok. Testovací referenčný rok vznikol na základe meranie reálnych klimatických hodnôt počas niekoľkých mesiacov vo viacerých meteorologických staniciach. Na Slovensku sa hodnoty merali každú hodinu (8760 údajov pri každom z klimatických parametrov za rok). Na stránke spoločnosti Energy Plus si môžete bezplatne stiahnuť program a príslušné testovacie referenčné roky. Program SketchUP si môžete stiahnuť tu. Osobne ma nadstavba veľmi zaujala ponúka alternatívu ku komerčným simulačným programom ako je napr. Ecotect Analysis od Autodesku. Energy Plus nielenže ponúka veľké množstvo funkcií ale zároveň sa jedná o Open-source program takže vývoj bude do budúcna rýchlo a slobodne napredovať.

Ďalšie nadstavby na SketchUp pre návrh energeticky efektívnych budov si môžte pozrieť a stiahnuť tu.

Zobrazenia: 3188

Komentár


ARCHITEKT
Komentár osoby Martin Procházka o Jún 20, 2011 na 9:29

Zaujímavé rozšírenie, ale aj vývoj programu Sketchup, ktorý bol na začiatku vytvorený ako jednoduchý nástroj pre kreativitu,  predpokladám, že časom pribudne viac takýchto analyzačných a výpočtových pluginov, keďže základňu užívateľov už je vytvorená. Matúš, myslím, že nikto nevie aká a cez ktorý program je cesta úspechu, a každý zo softwarov má svoje plusy a mínusy, ale (aj) na základe prieskumu (aj) nárastu používania v rokoch 2006-2009 programu 3ds max vo svete, si tento gigant nevedie zle. Nenarazil si náhodou na anketu aký je približný nárast Rhina za posledné roky ? : 

 

prípadne celá anketa ktorú robil server cgarchitect: http://www.cgarchitect.com/news/Reviews/Review070_1.asp

 

odkaz na tutorial o analýze osvetlenia v 3ds max design: http://3dsmaxrendering.blogspot.com/2008/08/max-2009-lighting-analy...

alebo pdf paper z autodesk university: http://images.dcheetahimages.com/au.autodesk.com/ama/images/media/A...

 


ARCHITEKT
Komentár osoby Matúš Nedecký o Jún 7, 2011 na 8:27
Presne toto sa mi paci! Nejaky lowcost softik, ktory ovlada kazdy lajk do dvoch hodin, dokaze nieco, co nevie ani tolko oblubene maxko. Aspon si niektori uzivatelia plni predsudkov SNAD uvedomia, ze maxko nie je cesta k uspechu... ale ze zalezi na sikovnosti uzivatela a nie na cene softwaru :)

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby