Kolískou ozelenených striech bola s najväčšou pravdepodobnosťou oblasť stredného východu. A to hlavne staroveká Mezopotámia, Asýria a Babylon. Pri vykopávkach v týchto  oblastiach boli objavené reliéfy z prelomu 8. a 7. storočia pred n. l.,   na týchto reliéfoch sú vyobrazené niekoľkoposchodové terasy so zeleňou a s vlastným zavlažovacím systémom. Jedná sa o jeden zo siedmych divov sveta -  visuté záhrady kráľovnej Semiramis. Boli založené  na klenbách palácov v Babylone. V starom Ríme sa stala strešná záhrada nevyhnutnou súčasťou väčšiny patricijských domov a palácov. V období 11. storočia sa objavujú stavby tohto typu v Taliansku (rok 1400 Medicejský palác)  a Francúzsku ( 1487 zámok Fridricha III.)  V Nemecku  sa začali zelené strechy budovať  od polovice 19. storočia na  viacpodlažných domových blokoch. Niekoľko takýchto striech sa dodnes zachovalo v Berlíne. V Česku sa zachovali vegetačné strechy  z počiatku 20. Stor.  na zámku Konopiště alebo na koniarni zámku v Lipníku nad Bečvou. Strecha koniarne pochádza z  roku 1911 a má rozlohu približne 600m2.

Čítaj tiež : Zelená živá fasáda Londýnskeho Hotela Mint

Visuté záhrady kráľovnej Semiramis

 

Najstaršia strešná záhrada v Českej republike v Lipníku nad Bečvou

 

Vplyvom koncentrácie budov a dopravy je život v našich mestách nezdravý.  Doprava,  vykurovacie zariadenia a klimatizačné jednotky spotrebúvajú množstvo kyslíka a produkujú nadbytok škodlivín. Obrovské zastavané plochy vedú k prehrievaniu klímy v mestách a spôsobujú, že teplý vzduch dvíha zo zeme častice nečistôt a víri ich do všetkých strán. Pozemných plôch na zriaďovanie zelene zastavanom území naďalej ubúda čím sa zhoršuje kvalita života obyvateľov.  V hustej zástavbe je ale možné pre vegetáciu využiť strechy a obvodové steny  bytových a občianskych stavieb. "Ozelenená" budova sa tak  stáva organickou súčasťou životného prostredia  a  svojimi vlastnosťami prispieva k ekologickej, estetickej, ekonomickej a trvalo udržateľnej výstavbe.

 

Zelená strecha nad umeleckou školou v Singapure

 

Výhody použitia zelených striech :

  • Tepelnoizolačné a tepelnoakumulačné vlastnosti. V zimnom období zamedzujú úniku tepla z vnútorného priestoru. V letnom období strechy s vegetáciou pôsobia ako ochrana vnútorného priestoru proti nadmernej tepelnej záťaží od slnečného žiarenia. V obidvoch prípadoch spôsobuje vegetácia spolu s hornými vrstvami vyrovnávanie teplotných výkyvov  v cykle deň-noc  vo vnútorných priestoroch čím sa prirodzeným a ekologickým spôsobom reguluje aj energetická spotreba celej budovy. Teploty na povrchu plochých striech tradičných konštrukcií môžu vystúpiť v letnom období až na +80oC, v zimnom období môžu poklesnúť až na hodnotu -20oC. Povrchová teplota strechy s vegetáciou vystúpi najviac na +30oC. Z toho vyplýva, že rozdiely medzi priebehom teploty vonkajšieho vzduchu a povrchovou teplotou vegetačnej strechy sú niekoľkokrát menšie ako pri tradičnej plochej streche.
  • Hydroakumulačné vlastnosti. Zelené strechy zadržujú časť vodných zrážok, ktoré by inak z územia odtiekli  bez úžitku do kanalizácie, vegetačné súvrstvie znižuje zaťaženie kanalizačnej sústavy o 8-10% .  Zadržané zrážky sa pozvoľne odparujú čo vedie k ochladzovaniu a zvlhčovaniu okolitého vzduchu . Vegetačná strecha s hrúbkou vegetačnej vrstvy 200 až 400 mm dokáže akumulovať 100 až 150 mm vody, čo v našich klimatických podmienkach zodpovedá až dvojmesačnej priemernej hodnote vodných zrážok
  • Akustická ochrana. Vegetácia účinne tlmí hluk z vonkajšieho prostredia (cestná a vzdušná doprava, klimatizačné jednotky, ...). Oproti iným skladbám sa hluková pohltivosť zvyšuje až o 3 dB. Táto vlastnosť závisí na použitých rastlinách. Čím je vegetácie hustejšia a vyššia, tým sa zlepšuje  zvuková pohltivosť strechy. Samozrejme zlepšuje aj  vzduchovú a kročajovú nepriezvučnosť strechy.
  • Protipožiarna ochrana. Vegetácia v strešnej konštrukcii obmedzuje vznik požiaru a zabraňuje jeho šíreniu, slúži tiež ako ochrana pred požiarom. Podľa smernice FLL pre zelené strechy má  extenzívna zeleň  dostatočnú odolnosť proti ohňu za predpokladu, že minimálna hrúbka substrátu je aspoň 3 cm a substrát obsahuje maximálne 20% hmotnosti organických látok. Pred okennými, dvernými otvormi a strešnými prestupmi je potrebné rátať  s pásom štrku alebo dlažby.
  • Ochrana pred poškodením hydroizolačného súvrstvia. Chráni strešnú konštrukciu a jej izolačné vrstvy pred účinkami najmä ultrafialových slnečných lúčov, pred výkyvmi teplôt (ktoré sú na nechránené streche značné) a mechanickým poškodením. Vplyvom UV žiarenia materiály na streche postupom času degradujú.  Vplyvom teplotnej rozťažnosti môže dochádzať k poškodeniu hydroizolačných vrstiev a ďalších konštrukcií na streche najmä pri spojoch, kritických detailoch a v miestach prestupov konštrukcií strešným plášťom. Krupobitia a víchrice môžu mať rovnako pre nechránenú hydroizolačnú krytinu zničujúce následky. Životnosť správne navrhnutej a zrealizovanej  hydroizolácie je na vegetačnej streche nepomerne vyššia ako na streche s nechránenou hydroizoláciou. Taktiež sa vegetačné strechy vyznačujú nižšími nákladmi na údržbu hydroizolácie a jej detailov.
  • Psychický význam. Príjemný vzhľad strechy pôsobí proti stresu, depresiám, zvyšuje výkonnosť a zlepšuje koncentráciu. Zelená farba - upokojuje, je veselá, prívetivá, symbolizuje návrat k prírode. Rastliny zároveň uvoľňujú  látky ako sú éterické oleje, glykozidy, alkaloidy, fenolické zlúčeniny a etylén ktoré sú príjemnejšie ako vôňa horúcich hydroizolačných pásov.

Čítaj tiež : Vikingské domy so zelenými strechami

Aplikovanie vegetačných striech na Slovensku zatiaľ nie je rozšírené aj napriek značným výhodám ktoré ponúkajú oproti klasickým strechám.  Bohužiaľ projektantom chýbajú osobné skúsenosti s navrhovaním takýchto konštrukcií a následnou realizáciou, stavebné firmy sa nemôžu pochváliť kvalitnými referenciami a bohatou praxou v tejto oblasti. Investori sa zas boja zvýšených počiatočných a prevádzkových nákladov na zrealizovanie a údržbu vegetačnej strechy.   Zvýšené vstupné investície sa ale rýchlo vrátia v podobe ušetrenej energie , dlhšej životnosti strechy a menej náročnej údržbe.  Určite si  preto nájdu do budúcna miesto aj na Slovenských strechách.

Termovízne zobrazenie teplôt na povrchu plochých striech, rozdiel medzi klasickou a vegetačnou strechou je takmer 80°F

Literatúra :

  • Ondřej J.: Pěstebná souvrství a vegetační kryt střešních zahrad. Zborník z konferencie Střešní terasy a zahrady, Karlovy Vary 03/1990
  • Barbora Čermáková, Radka Mužíková; Ozeleněné střechy Grada publishing, a.s., 2009
  • Ing. Petr Bohuslávek, Ing Vladimír Horský; Kutnar - Vegetační střechy a střešní zahrady, Skladby a detaily – leden 2003konstrukční a materiálové řešení DEKTRADE a.s, 2003/01

Zobrazenia: 4264

Komentár


OBCHODNÝ ZÁSTUPCA
Komentár osoby Branislav Várkoly, Ing. o Január 3, 2012 na 22:05

No to s tym asfaltovym pasom to je fakt hnus, to urcite nebude finis, no ten prany okrasny strk by mohol byt tiez riesenim, ale aj teraz povrch je asfalt a do prasklin sa usadza zemina a nalietavajuca zelen a potom to tu rastie, mam uz aj asi metrovu brezu, takze do strku sa to asi uchyti pravdepodobne tiez.


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Január 3, 2012 na 21:49

Vždy to bude pre a proti, ale lepšie sa pozerá aj na tú zelenú burinu ako na bridlicou posypaný asfaltovaný pás

Ak je to malá plocha tak možno vysypať len praným okrasný štrk. Treba zvážiť pre a proti :-)


OBCHODNÝ ZÁSTUPCA
Komentár osoby Branislav Várkoly, Ing. o Január 3, 2012 na 21:43

Ved prave to je ta dilema, pretoze podorysne to nieje velka plocha, cast zaberie posedenie, cast chodnik, cast zaberu vacsie kvetinace s ihlicnanmi a neviem sa rozhodnut ci sa mi ta zvysna cast oplati riesit zelenou aj ked taketo prirodne stvarnenie plochej strechy sa mi velmi pozdava.

No pri zivotnosti folie pod substratom a nopovou foliou bude kolko? 50rokov?, to by bolo fajn skor sa bojim naozaj poruchy pocas tejto doby a toho ze to bude treba vyhadzat prec a bude toho teda skoro 4m3.

No este mam cas, budem zvazovat pre a proti.


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Január 3, 2012 na 21:34

O zelenú strechu je potrebné sa starať (rovnako ako o každú inú) pred nalietavajúcou zeleňou sa účinne asi nedá chrániť treba ju odstrániť :-(

Čo sa týka životnosti Hydroizolácie tak by som sa nebál (pokiaľ je kvalitne spravená) treba prekontrolovať spoje a kritické miesta rohy vtoky (najlepšie spraviť záplavovú skúšku ak to statik povolí )... substrát chráni HI pred UV, krupobitím, mechanickým poškodením a podobne. Niektoré zdroje uvádzajú až o 50 % dlhšiu životnosť HI bez poruchy oproti klasickej skladbe. Taktiež HI pre zelené strechy je o čosi kvalitnejšia ako pre bežné strechy.


OBCHODNÝ ZÁSTUPCA
Komentár osoby Branislav Várkoly, Ing. o Január 3, 2012 na 21:03

Chcel by som riesit na casti strechy bytovky ktora bude sluzit ako terasa nieco taketo, lahka skladba substrat do 10cm vysadene machy, rozchodniky, travy, skrz to chodnik z naslapnych kamenov + nejake posedenie, ale odhovaraju ma aj som si to vsimol na kvetinacoch ktore uz mam stale nalietavajuce semena kadejakych burin a trochu sa bojim ze sa stanem obetou zelenej strechy a buriny. Mate nejake prakticke skusenosti?? a takziez co v pripade konca zivotnosti hydroizolacie pripadne jej poskodenia??

Vdaka


OBCHODNÝ ZÁSTUPCA
Komentár osoby Lovas Juraj Ing. o Jún 28, 2011 na 1:05

Už ste niekedy premýšľali o tom, prečo sa cítime tak dobre počas prechádzky v lese, na pláži alebo v blízkosti rieky, vodopádov; prečo má dýchanie na čerstvom vzduchu v horách, alebo po daždi také povzbudzujúce účinky?

Tak pozrime sa na to bližšie ...

Vzduch okolo nás je plný elektricky nabitých častíc. Kladne alebo záporne nabité časti sú nazývané ióny. Pozitívne a negatívne ióny sa prirodzene vyskytujú vo vzduchu. Avšak životné prostredie, v ktorom dnes žijeme, má oveľa väčšie zdroje kladných iónov ako v minulosti, vytvára elektrické nerovnováhy vo vzduchu, aj v našom tele.

Pozitívne ióny sa tiež nazývajú voľné radikály.

Voľné radikály sú vysoko reaktívne, nevyvážené molekuly, ktoré sú vedľajšími produktmi normálneho metabolizmu a sú spojené s degeneratívnym procesom starnutia. Voľné radikály kradnú elektróny zo zdravých buniek, aby neutralizovali svoje vlastné nabitie spôsobujúce poškodenie buniek.

Voľné radikály (kladné ióny - reaktívne formy kyslíka) vznikajú:

- vypúšťaním napätia v sieťach s vysokým napätím
- vykurovacími jednotkami, chladením (klimatizáciou)
- televízory, rádia, vysielače, radarové systémy, počítače
- výfuky a cigaretové výpary, smog
- rôzne žiarenia a škodlivé chemikálie a toxíny

Kladné ióny (voľné radikály) môžu poškodiť bunky a sú považované za dôvod zhoršovania našej fyzickej a psychickej pohody, čo zohráva dôležitú úlohu v procese starnutia a pri vzniku rakoviny.

Syndróm chorých budov sa v súčasnosti stáva čoraz viac rozšírenejším negatívnym javom našej spoločnosti. Väčšina domácností a kancelárií je postavená vzduchotesne, kde vykurovacie jednotky a klimatizácia spôsobujú trenie, ktoré vyčerpáva negatívne ióny. V dôsledku toho nás obklopujú pozitívne ióny.

Ľudia sa čudujú, prečo trpia bolesťami hlavy, zlým sústredením, alergiami, depresiami a migrénami

Záporné (negatívne) Ióny

- sú prírodným ANTIBIOTIKOM (schopným prirodzenou cestou dezinfikovať dýchacie cesty)
- pomáhajú predchádzať respiračným a dýchacím problémom - alergie, astma, senná nádcha
- sú prírodným ANTIDEPRESÍVOM
- sú prírodným BOOSTROM[1] a ŽIVOTABUDIČOM pre náš organizmus
- vedecky dokázané, že pomáhajú pri liečbe rakoviny

Záporné ióny vytvárajú pozitívnu atmosféru.

Migrény vznikajú pri nadmernej produkcii serotonínu, čo zapríčiňuje rozširovanie vnútorných ciev vedúcich do mozgu. V dôsledku toho sa zvyšuje prietok krvi, zvyšuje sa citlivosť receptorov bolesti, čo vedie k pulzujúcej a stupňujúcej sa bolesti spojenej s migrénou. (Borne, 1998). V mnohých testoch a štúdiách sa preukázalo, že liečba negatívnymi iónmi zabraňuje nadprodukcii serotonínu, a tým je najlepšou prevenciou migrén. (Kreuger, 1957; Soyka, 1991; Sulman, 1974).

Približné koncentrácie záporných iónov v našom prostredí:

obytné priestory, byt, kancelária:                     40 - 50 iónov/cm3
ulica, namestie:                                             50 - 200 iónov/cm3
park, zelené plochy:                                      200 - 1000 iónov/cm3
les, hory, more:                                           1000 - 15 000 iónov/cm3
vodopády, vzduch po búrke:                        15 000 - 50 000 iónov/cm3

 

Vďaka kyslíku dosiahneme i na obávané tukové zásoby, ktorých sa ľahko zbavíme a získame pri tom dokonca dvakrát viac energie než z bežného energetického zdroja, t.j. z krvného cukru – glukózy. A vy, ktorí športujete, s kyslíkom efektívnejšie spálite škaredý podkožný tuk. Kombináciou s vytrvalostným typom tréningu ľahšie upravíte svoju telesnú hmotnosť smerom dole.

Vzhľadom k výsledkom testov uskutočnených ruskými vedcami, boli ionizátory záporných ióny vždy inštalované v šatniach a miestach odpočinku pre ruské atlétov, či už to bola olympiáda alebo majstrovstvá sveta v hokeji. Záporné Ióny kladne pôsobili na koncentráciu pred daným výkonom.


[1] booster, buster - natáčivý transformátor, indukčný regulátor; štartovacia raketa; oscilátor deformujúci a predlžujúci zvuk gitary

 


PROJEKTANT
Komentár osoby Milan Olšavský o Jún 27, 2011 na 14:50
V dnešných bytoch je cca 25 násobne menej kyslíka než je ľudské optimum ? Fííha :-(   zaujímalo by ma aké je ľudské optimum a samozrejme aj aké je minimum.

FIRMA
Komentár osoby ján boroň o Jún 27, 2011 na 13:14
pekne napísane..

ARCHITEKT
Komentár osoby marketa anna medas o Jún 27, 2011 na 10:52

DOVOLIM SI POVEDAT ZE TOTO JE ZAKLAD! :

1.) Zelené strechy zvyšujú obsah kyslíka vo vzduchu. V dnešných bytoch je cca 25 násobne menej kyslíka než je ľudské optimum. Kyslík je prírodný lekár budov a človeka chráni pred plesňami, baktériami, vírusmi, roztočmi a pod. Ak by takto enormne poklesol obsah kyslíka vo vode, ryby ba sa utopili. Dnes sa topí človek v mestskom vzduchu. Ak by mal zelenú strechu, bol by to preň breh, na ktorom by sa mu mohla dávať prvá pomoc.

A DALSIA VEC, CO UZ NA TO V CHICAGU PRISLI A ROBIA TO AKO NUTNOST NIE AKO MOMENTALNY TREND: PRIKLADOM JE LUKA, AK POJDETE V HORUCOM LETNOM DNI NA LUKU ENBUDE VAM ANI ZDALEKA TAK HORIUCO AKO NA BETONE V MESTE V ROVNAKOM CASE. PRETO JE VYHODA MAT ZELEN VSADE HLAVNE NA STRECHACH V MESTACH. POHLCUJU SLNECNE TEPLO A NEVYPARUJE SA TAK TEPLO AKO V MESTE A TYMPADOM NEVZNIKAJU TAK SKORO MRACNA S TYM ENORMNYM MNOZSTVOM VODY CI KRUP...POZNATE TO A TO NAPRIKLAD MINULY STVRTOK CO ZA SMRST SA PRIHNALA...VIAC ZELENE MENEJ PROBLEMOV S MATKOU PRIRODOU! MATKA PRIRODA JE MOJA KAMARATKA. AK MAS PROBLEM S NOU , MAS PROBLEM SO MNOU:D


FIRMA
Komentár osoby ján boroň o Jún 20, 2011 na 12:35
super, super...

© 2024  

Vytvorilo stavebnictvo.sk | partner : stavebnikomunita.cz |

  Používa

Symboly  |  Nahlásiť problém  |  Podmienky služby